Strijd tegen Japans hoge-hakkenbeleid is nog niet voorbij

Kun jij je nog Yumi Ishikawa herinneren? Deze dame kwam in 2019 wereldwijd in het nieuws vanwege haar strijdt tegen het hoge-hakkenbeleid in Japan. Met de hashtag #KuToo deelde ze via het internet verhalen van vrouwen die verplicht waren om hakken op het werk te dragen. Hiermee kaartte ze een pijnlijk thema aan, namelijk de gevolgen van genderongelijkheid in haar land. Maar hoe staat het nu met haar strijd tegen ongelijkheid? Ik ben erin gedoken.

Strijd tegen Japans hoge-hakkenbeleid is nog niet voorbij
Foto: Pixabay

Kleine overwinningen

Op het moment dat Ishikawa in 2019 een petitie start tegen hakken op het werk, ontvangt zij gemengde reacties. Vooral vanuit het westen wordt zij geprezen voor het feit dat zij opkomt voor vrouwenrechten. Iets wat zij zelf niet had verwacht aangezien dit thema in Japan niet zo belangrijk is. 

”Ik ben mij gaan realiseren dat veel Japanners niet door hebben dat dit een vorm is van genderdiscriminatie. Vrouwen moeten beseffen dat ze keuzes hebben. We moeten een samenleving creëren waarin vrouwen de controle over hun toekomst kunnen nemen,” zegt de activiste in een interview met BCC Jacumen.

Hoe logisch haar uitspraken ook klinken, vanuit de Japanse politiek ontvangt ze weinig steun. De minister van Gezondheid, Werk en Welzijn, Takumi Nemoto, noemt het dragen van hakken op het werk zelfs noodzakelijk. Een uitspraak waarmee de minister internationaal veel verontwaardiging opwekt. Uiteindelijk besluit de overheid een nota op te stellen waarin staat dat het verplichten van hakken op de werkvloer niet is toegestaan. Helaas zijn er geen juridische consequenties voor de bedrijven die zich hier niet aan houden.

Toch weet Ishikawa met haar petitie een verandering teweeg te brengen. Twee Japanse luchtvaartmaatschappijen besluiten nu om hun hakkenbeleid aan te passen

Boeken en schoenen

Maar daar laat ze het niet bij zitten. Ishikawa brengt een boek uit, genaamd #KuToo: Serious Feminism Starting from the Shoes. In het boek vertelt ze over wat ze allemaal mee heeft gemaakt en hoeveel weerstand ze heeft ervaren. Die openheid wordt haar niet in dank afgenomen. Er volgt een golf van kritiek en ze wordt gepest op Twitter. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat ze paniekaanvallen krijgt, waarvoor ze hulp heeft gezocht. 

Ook krijgt ze te maken met diverse rechtszaken. Deze worden aangespannen door de mensen die zij benoemt in haar boek. Zij noemen haar een leugenaar en willen hun naam uit het boek laten halen. Tot nu toe zonder succes, aangezien de teksten van Ishikawa worden gezien als vrijheid van meningsuiting. 

Ondertussen werd de activiste benaderd door een schoenenfabrikant. Hiermee heeft ze een schoenenlijn uitgebracht voor dames. De modellen lijken vooral op de nette, platte schoenen die heren dragen. Maar dan zijn ze gemaakt voor dames. Helaas is de lijn niet echt een succes, mede omdat weinig winkels deze willen verkopen. 

Strijd tegen Japans hoge-hakkenbeleid is nog niet voorbij

Het moge duidelijk zijn dat het leven er voor Ishikawa niet makkelijker op is geworden. Toch geeft ze niet op. Via Twitter blijft ze haar gedachten delen met haar volgers. Van de rechtszaken, die tot de dag van vandaag blijven voortduren, brengt ze verslag uit op haar blog. Dat is maar goed ook. Want dit zijn de mensen die wij nodig hebben. Zonder wrijving geen glans. En ook geen gelijke rechten.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge