Tattoo Bob beschildert klompen van ziekenhuispersoneel

Inmiddels zijn al veel bedrijven gesloten. De meeste eigenaren en medewerkers zitten thuis. Maar niet het personeel van de Rotterdamse tattooshop Tattoo Bob. Ondanks dat ze nu niet mogen tatoeëren hebben ze het enorm druk. Niet met het versieren van het lichaam maar met klompen.

De tattooshop ontving een aantal weken geleden een filmpje van het personeel van het Erasmus MC. Hierin werd gevraagd of de klompenvan het ziekenhuispersoneel beschilderd konden worden. Het idee is ontstaan bij internist Rozemarijn van Bruchem-Visser, die al langer iets leuks met het schoeisel wilde doen. Zij moest samen met al haar collega’s de klompen die ze draagt op het werk laten staan. Deze regel was ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit was voor velen een reden om een nieuw paar aan te schaffen. Toen opperde de internist het idee om de tattooshop te vragen de nieuwe klompen te beschilderen. Haar collega’s waren direct enthousiast. Het is voor de medewerkers niet alleen leuk, maar het heeft ook een praktisch voordeel.

 

Tattoo Bob beschildert klompen van ziekenhuispersoneel

De tattooshop ontving een aantal weken geleden een filmpje van het personeel van het Erasmus MC. Hierin werd gevraagd of de klompen van het ziekenhuispersoneel beschilderd konden worden. De korte video is hieronder te bekijken.

Patiënten kunnen artsen door de neutrale werkkleding en beschermingsmiddelen lastig herkennen. Iedereen ziet er praktisch hetzelfde uit. Wanneer een arts klompen draagt met een bepaalde schildering, dan kan de patiënt hem of haar sneller herkennen. Dit is makkelijker voor de communicatie tussen de patiënt en de arts. Bovendien kan de patiënt ook tegen een arts zeggen wie hij of zij zojuist heeft gesproken. Bijvoorbeeld de arts met de klompen met kersen of vlinders erop.

Personalisatie en herkenbaarheid

Medewerkers in ziekenhuizen stoeien al lange tijd met herkenbaarheid en personalisatie van het uiterlijk op de werkvloer. Dat is logisch, aangezien de werkkleding vaak vrij neutraal is en gedragen wordt door een grote groep medewerkers. Daarbij komt dat het uiterlijk aan strenge eisen moet voldoen waardoor er weinig ruimte is voor persoonlijke smaak. Sieraden en nagellak zijn in veel beroepen in de zorg bijvoorbeeld niet toegestaan. Daarom zie je steeds vaker creatieve oplossingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse Medsocks waar ik recent over schreef.

Dit zijn unieke sokken met een afbeelding die past bij een bepaald beroep in de zorg. Daarnaast heb je ook de wereldwijde pink-socks movement waarbij medewerkers in de zorg roze sokken dragen om hun betrokkenheid bij een bepaalde ziekte te laten zien.Maar er zijn ook steeds meer praktische oplossingen. Zo was er 2017 een Australische arts die viraal ging door zijn naam op zijn kleding te schrijven. Hij merkte dat het lastig was om tijdens operaties te communiceren met zijn collega’s. In zijn ziekenhuis werken veel artsen waardoor het moeilijk is om iedereen te herkennen én de naam te onthouden tijdens operaties. De beschermende kleding maakt dit nog lastiger. Daarom schreef hij simpelweg zijn naam en functie op het operatiekapje.

Veel ziekenhuizen namen het idee over en inmiddels worden er ook operatiekapjes bedrukt zodat ze niet telkens opnieuw beschreven hoeven te worden. Een zelfde soort werkwijze werd pas geleden ook gehanteerd in China, waar artsen hun naam op de rug en borst van hun beschermende kleding schreven. Heel simpel, maar vooral ook heel handig.

 

Veel vraag

Terug naar Tattoo Bob, waar inmiddels ruim honderd klompen kosteloos zijn beschilderd. Iedere medewerker kan bij zijn of haar schoenen aangeven wat voor soort afbeelding de voorkeur heeft. Dat vinden de zorgmedewerkers zo leuk dat er nog honderd klompen wachten om versierd te worden.

Zo zie je dat iedereen op zijn eigen manier een steentje kan bijdragen. Daar word ik blij van.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness(gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge