Tips van de professionele verhuizer over verhuiskleding

Verhuizen, het is iets dat we allemaal weleens doen. Is het niet voor jezelf, dan help je weleens iemand anders. Of misschien is het zelfs een onderdeel van je werk. Het zijn van die dagen waarop je even iets makkelijks aantrekt omdat je veel fysiek werk moet gaan doen. Maar wat dragen professionele verhuizers eigenlijk en wat kunnen we daarvan leren?

Voor dit artikel sprak ik met Bas Kuijsten, dé expert wanneer het gaat om verhuizen en verhuiskleding. Nadat hij als jonge man jarenlang het fysieke werk deed, helpt hij inmiddels bedrijven met het logistieke deel van verhuizingen. Daarnaast geeft hij les aan het verhuiscollege én heeft hij een bedrijf waarbij hij de kleding voor onder andere deze beroepsgroep verzorgt.

Tips van de professionele verhuizer over verhuiskleding
Bas Kuijsten

Wat is het belangrijkste waar je op moet letten als je jezelf gaat kleden voor een verhuizing?

”Het belangrijkste is dat de kleding lekker moet zitten. Je moet regelmatig bukken en door je knieën gaan, dus een stretch stof is belangrijk. Maar deze moeten vooral niet te dik zijn, aangezien je veel loopt en je het dus snel warm kunt krijgen. En niet te veel zakken, dat is ook niet handig.”

Zakken zijn toch juist handig? Hoezo mag je daar niet te veel van hebben?

”Hoe meer zakken, hoe meer er uitsteekt en dus hoe meer meubels je kunt beschadigen. Naast de gebruikelijke zakken aan de bovenkant zijn één of twee paar zakken prima, maar geen hamerlussen enzo. 

Dat is ook de reden dat ik spijkerbroeken afraad. Sinds de jaren negentig zie je die steeds meer. Het was de vervanger van de stofjas, die daarvoor door verhuizers werd gedragen. De spijkerbroek was makkelijk en stevig. Bovendien had iedereen er wel eentje in de kast liggen. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven de laatste jaren daarvan afgestapt. Want spijkerbroeken zijn veel te grof voor dit werk. De metalen knopen die op de zakken zitten kunnen meubels enorm beschadigen. En dat wil je natuurlijk niet.”

Hoe ziet de kleding die verhuizers dragen er tegenwoordig dan uit? Waar kiezen ze meestal voor?

”De verhuizersbranche is een vrij traditionele sector. Het is ook een heel oud beroep natuurlijk. Daardoor durven veel bedrijven niet zo snel voor iets anders te kiezen. Terwijl dat soms, zoals in het geval van de spijkerbroek, wel handig is.

Persoonlijk vind ik de Cargo lijn van Engel Workwear erg goed. Deze is natuurlijk speciaal gemaakt voor de logistieke sector. De stof van de effen broek is niet te dik en heeft veel stretch. De kleuren passen ook wel bij wat de mensen in deze beroepsgroep veel dragen: grijs, zwart en donkerblauw.”

Tips van de professionele verhuizer over verhuiskleding
Engel Workwear Cargo lijn

Zijn er dan geen trends binnen de verhuizersbranche? Blijft de kleding altijd zo neutraal?

”Je ziet wel wat verandering de laatste jaren. Zo sluit de kleding tegenwoordig wat meer aan dan vroeger. Dat heeft voor- en nadelen. Als het heel strak zit, dan vinden de meesten het niet fijn zitten. Aan de andere kant ziet getailleerde kleding er over het algemeen wel representatiever uit.

Qua kleur zullen verhuizers niet zo snel voor hele lichte kleuren kiezen. Je wordt door dit werk vies en vlekken zie je op donkere stoffen natuurlijk niet zo snel. Grote verhuisbedrijven hebben vaak een huisstijl met vaste kleuren en dit komt dan ook terug in de kleding.

Maar je hebt ook kleine en middelgrote bedrijven en die zijn vaak wat flexibeler qua kledingstijl. De laatste jaren zie ik steeds vaker fluorescerende kleuren en reflecterende strepen. Deze trend is afkomstig van de logistieke sector waar dit vaker wordt gedragen. Kijk maar naar medewerkers in een magazijn, die zijn verplicht om dit te dragen. Of vrachtwagenchauffeurs, die dragen dit vaak op de benen omdat die dan opvallen wanneer je uitstapt.

Het valt op en het is daardoor een stuk veiliger. Bovendien zie je met deze details ook echt dat je als groep verhuizers bij elkaar hoort. Bij donkere kleding kun je ze vaak alleen aan het logo herkennen.”

Tips van de professionele verhuizer over verhuiskleding
Engel Workwear Cargo lijn

Zijn verhuizers eigenlijk wel bezig met hun uiterlijk?

”Je zou het in de eerste instantie wellicht niet verwachten, maar het uiterlijk speelt in deze branche wel degelijk een rol. Wanneer je er zelf niet netjes uitziet, dan maak je een verkeerde indruk bij de klant. Als je al niet voor jezelf kunt zorgen, hoe goed zorg jij dan voor de meubelen?

Dit is ook een thema dat ik altijd behandel tijdens mijn lessen bij het verhuiscollege. De mensen die al wat langer meelopen in deze branche, die zijn zich er vaak wel van bewust. De jongeren hoef je er vaak alleen maar aan te helpen herinneren. Hoewel deze jonge mensen hier meestal ook wel mee bezig zijn. Dat zijn meestal de zzp’ers, en die weten dat je zonder een nette uitstraling ook geen klanten binnen haalt. 

Het is net zoiets als wanneer je de inhoud van een verhuiswagen ziet. Is het een chaos van meubelen en scheve kleedjes? Of staat alles netjes opgestapeld en liggen de kleedjes netjes zodat alles beschermd is? Als verhuizer moet je regelmatig nieuwe werkkleding aanschaffen. Sowieso twee broeken, twee paar schoenen en minimaal één shirt per jaar. Alleen jassen gaan wel wat langer mee.”

Als laatste: wat zijn de grootste missers die jij om je heen ziet bij verhuizers als het gaat om hun kleding?

”Ik zie weleens mensen die in een joggingbroek verschijnen wanneer ze gaan verhuizen. Dit is zo onhandig en ook veel te warm! Zo’n broek zakt snel af en je kunt er dan letterlijk over struikelen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Het ergste is wanneer mensen joggingbroeken of spijkerbroeken op hun heupen gaan dragen. De kans op struikelen over je kleding wordt hierdoor nog groter, net zoals de kans op een bouwvakkersdecolleté. Zowel functioneel als qua uitstraling een slechte keuze dus.

Wat ook onhandig is, zijn teams die verhuizen in allemaal verschillende kleding. Zoals ik al zei zorgen opvallende, al dan niet fluorescerende details ervoor dat je de verhuizers meteen herkent. Dat is wel zo handig, want dan weet men wie je kunt aanspreken. Want uiteindelijk is verhuizerskleding altijd een combinatie van functionaliteit én representativiteit.”

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Power Workwear. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 reacties

  1. Interessant artikel over verhuiskleding! Ik heb hier zelf nooit echt bij stilgestaan. Natuurlijk is het belangrijk dat je iets aantrekt wat comfortabel zit. Daarnaast zijn goede schoenen ook onmisbaar. Verder zorg ik er altijd voor dat ik handschoenen bij me heb voor het geval dat ik zware of vieze spullen moet sjouwen.

  2. Interessant dat spijkerbroeken door hun zakken en uitsteeksels ongeschikt zijn voor verhuizers. Ik heb vroeger in mijn studententijd weleens als freelancer verhuisd. Vaak droeg ik een joggingbroek, maar dit was inderdaad niet zo handig. Ze zakten niet af, maar ze waren erg warm!

  3. Ik geloof ook dat kleding een belangrijk aspect van veiligheid is, ook bij verhuizers. Naast dat je kleding comfortabel moet zitten, moet je je ook vrij kunnen bewegen en daarbij niet gehinderd worden door bijvoorbeeld uitstekende zakken of dikke materialen zoals hier ook genoemd worden. Gelukkig zie ik een goede kledingkeuze vaak terug!

  4. Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Ik ga komend jaar verhuizen en moet behoorlijk wat zware dingen sjouwen, ik woon namelijk niet meer op een studentenkamer… Ik zal letten op de veiligheid van mijn kleren en dat er niet te veel zakken aan zitten waardoor je blijft haken. Goede tips van deze professionele verhuizer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge