Tips voor (werk)kleding kopen met autisme

Want to read in English? Click here.

Gisteren vertelde ik in een artikel over het proces van nette kleding kopen met mijn autistische broer. Maar misschien heb jij zelf ook autisme of help je iemand die dit heeft met het kopen van kleding? Dan zijn er bepaalde dingen waar je op kunt letten zodat het winkelen net wat fijner verloopt. Daarom geef ik vandaag tips voor (werk)kleding kopen met autisme.

Tips voor (werk)kleding kopen met autisme

Voorbereiding

  • Zorg ervoor dat je een lijstje hebt gemaakt van de kleding die gekocht moet worden. Mocht je het samen met iemand willen kopen, dan is het slim om ook samen van te voren de kledingkast door te nemen. Dit zorgt ervoor dat degene die mee gaat ook weet wat jij in je kast hebt hangen en daar op kan anticiperen. Bespreek ook of er een onderscheid zit tussen werkkleding en kleding die jij in je vrije tijd draagt. De ander kan bij het kopen van nieuwe kleding ook meteen adviezen geven over het maken van combinaties met je huidige kleding.
  • Voorkom stress, zeker als je een hekel hebt aan het kopen van kleding. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt en dat je van te voren precies weet waar je heen gaat. Bedenk je niet alleen naar welke winkels je wilt gaan, maar ook hoe je gaat lopen en wat de volgorde is. Ook dit geeft rust in je hoofd.
  • Als je dan eenmaal weet naar welke winkels je gaat, zorg er dan voor dat je met je lijstje in je hand alvast online gaat kijken naar de kleding. Hierdoor weet je precies wat voor kleding er wordt verkocht en of dit past bij jouw stijl en natuurlijk of ze ook daadwerkelijk verkopen wat jij zoekt.
  • Kijk van te voren in de labels van je kleding zodat je precies weet welke maat je hebt. Natuurlijk kan je maat per winkel verschillen, maar het scheelt wel tijd als je alvast een richtlijn weet.

Tijdens het winkelen

  • Een goede voorbereiding voorkomt stress, maar ook zeker het tijdstip van winkelen is essentieel als je ontspannen kleding wilt kopen. Ga bij voorkeur tijdens een rustige koopavond of op een doordeweekse dag in de ochtend winkelen. Dan is het in de meeste winkelstraten rustig en dat zorgt ervoor dat je niet nog eens extra geprikkeld wordt. Kun je echt alleen in het weekend winkelen? Sta dan echt op het moment dat de winkels opengaan voor de deur. Hoe later het wordt, hoe drukker de straten. Houd hier rekening mee.
  • Voorkom winkels met harde muziek. Dit kan je enorm afleiden. Ook winkels met grote oppervlakten en felle lichten zijn niet ideaal.
  • Beloon jezelf na het winkelen met iets leuks. Ga bijvoorbeeld na afloop naar een winkel waar je heel blij van wordt. Denk dan aan winkels die producten verkopen die te maken hebben met jouw hobby of interesse. Je kunt jezelf ook belonen door na afloop iets lekkers te eten.
  • Probeer jezelf vooral te houden aan de planning en route die je eerder hebt bedacht.

Heb jij zelf ook autisme of winkel je wel eens met iemand die dit heeft? Dan ben ik benieuwd of jij zelf ook tips hebt. Laat het mij hier onder weten in een comment.

Groetjes,

Aileen

 

4 reacties

  1. Volgende hoofdstuk – kleding kopen met ADHD? Hier wat persoonlijke ervaringen.

    1. De prikkels zijn voor mij een groot issue als ik uberhaupt de stad in ga. Zelf ga ik het liefste daarom ook op een rustig tijdstip. Op een ochtend door de weeks is geweldig, maar niet altijd handig in verband met werk. Mijn grootste ”ding” is geluid, dus eerlijk gezegd loop ik meestal met oordoppen in de stad voor de demping. Ik ken ook een jongen die standaard met zonnebril loopt. Het staat ”raar”, ja, dat wel, en mensen vinden het asociaal soms.
    2. Sommige grote winkels sla ik gewoon over – te veel, ik weet niet waar ik moet kijken en moet beginnen. Daar wordt ik ongelukkig van. Ik baal daar wel eens van, vooral als ik de winkel leuk vind.
    3. Wat voor mij goed werkt tegenwoordig, is van te voren online opzoeken of ze een artikel hebben, of gewoon (eindeloos…) door de catalogus gaan. Dan ben ik wat minder besluiteloos en overweldigd, want ik weet welke dingen ik leuk vond en kan daarnaar op zoek gaan en het dan passen. Keuze uit 3 dingen is zoveel fijner dan keuze uit 500.
    4. Nadeel van online kleding kopen: niet vergeten op tijd terug te sturen!!

    Ik ken ook veel mensen met ADHD die impulsief zijn met (kleding) kopen en daardoor wel eens in de problemen komen.

  2. 5. Als ADHD’er kan het goed dat je ALLES leuk vind en allerlei verschillende stijlen hebt (I know I do!), maar het kan rust geven om een hoop standaard items te hebben die je aan kan passen aan je stemming met sieraden/schoenen etc. Anderzijds – als de dresscode op je werk vrij strikt is en je vind het echt vervelend om dagelijks zo ”standaard” of ”saai” eruit te moeten zien… na je werk omkleden kan gewoon. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik niet 1 stijl ”heb”. Zoals een vriendin van mij zegt: ”Ach, kiezen is voor andere mensen.”

  3. Net geprobeerd om make-up te kopen. Helaas niet gelukt: de drukte, de indrukken, de ( sterke!) geuren, de harde muziek. En ik voel me zó niet op m’n plek… De verkoopsters benaderen me niet eens. Ze voelen ook wel aan dat ik daar niet hoor. Ik durf hen niet meer om hulp te vragen, voorzover ik daar nog toe in staat ben. Ik zou erg gespannen overkomen en daardoor “gek”.
    Dus even later sta je bedremmeld en verwilderd weer buiten. Eenmaal tot jezelf het huilen nader dan het lachen.
    Ik heb wel eens you- tube filmpjes bekeken hoe je dat moet gebruiken, maar welke kleuren ik nu precies moet hebben…

    Nog een tip voor kleding winkelen: check eerst of er wel een spiegel in het pashokje hangt. Anders moet je ook nog eruit en dan komt er nèt een verkoopster op je af, zodat je niet meer zelf kunt nadenken of je het leuk vind.
    En een andere tip: kijk of er een bibliotheek of museum ofzo in de buurt is waar je tussendoor even weg kunt glippen voor wat rust. ( al is het maar de garderobe of toiletten)

  4. Met mijn autistische zoon ging ik vroeger hooguit drie kwartier winkelen (terwijl mijn dochter naar muziekles was). Dat was op een rustig tijdstip. Hooguit twee winkels. En als we nog niet klaar waren gewoon de week erna weer eens. Goed te behappen voor hem.
    Tegenwoordig (hij is 20) koopt hij bijna alles online of hij gaat naar kleine winkeltjes die gespecialiseerd zijn in aparte vintage. Samen met een spastische vriend die het (fysiek) ook rustig aan moet doen. In dat soort winkels heb je vaak geïnteresseerd en geduldig personeel dat goed helpt. Ook belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge