Trap niet in de val van casual kleding op kantoor

Nou, het schot is dan eindelijk gelost. Vanaf volgende week zaterdag gaat de Nederlandse samenleving open. Tenminste, voor een groot deel. Volgens het kabinet mogen we vanaf dat moment ook weer de helft van de tijd aanwezig zijn op kantoor. Eindelijk weer ‘legaal’ koffiedrinken en bijkletsen met je collega’s. Maar wat trek je dan aan? Weer een nette blazer of sta je daarmee in het post-corona tijdperk voor gek? Want wie draagt dat nou nog?

Trap niet in de val van casual kleding op kantoor

Casual kleding op kantoor is de norm

Nog voordat de versoepelingen bekend werden schreef het Algemeen Dagblad al over de nieuwe dresscode op kantoor. Want die is het afgelopen jaar nogal veranderd. We zijn massaal verknocht geraakt aan de comfortabele joggingbroeken en T-shirts. En als ik het onderzoek van de krant mag geloven, dan wil 23 procent zich daarom meer casual gaan kleden dan voorheen. Hoewel de percentages een duidelijk verschuiving van kledingstijl laten zien, geven andere onderzoeken een grotere verandering weer. 

Zo plaatste Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, een poll op Twitter om de mening van zijn volgers te pijlen. Zo’n veertig procent gaf aan zich meer casual te gaan kleden wanneer het eenmaal tijd is om terug te gaan naar kantoor. De helft van de respondenten gaf aan dat ze van plan waren om dezelfde stijl als voorheen te hanteren. Hoewel wij dus niet meteen overstag gaan, blijken de Amerikanen hier iets makkelijker in te zijn. Uit een onderzoek dat Klarna in mei uitvoerde blijkt dat de helft van de Amerikaanse respondenten zich meer casual willen gaan kleden. 

Trap niet in de val van casual kleding op kantoor

Begin juni publiceerde The Wall Street Journal de cijfers van Klarna. Deze lieten niet alleen de verschuiving in kledingstijl zien, maar ook de invloed van leeftijd en geslacht. Zo bleken jonge werknemers en vrouwen eerder de behoefte te hebben om zich netter te kleden dan mannen en werknemers met een hogere leeftijd. 

Trap niet in de val van casual kleding op kantoor
Trap niet in de val van casual kleding op kantoor

Wanneer je kijk naar bovenstaande cijfers, dan lijkt het erop dat de verwachtingen van de trendwatchers en modehistorica niet uit zijn gekomen. Zij voorspelden aan het begin van de pandemie nog dat we bij de opening van de samenleving klaar zouden zijn met casual kleding. Omdat we niets liever wilden dan er weer representatief uit te zien.

 

Trap niet in de val van casual kleding op kantoor

Door de vercasualisering in de maatschappij wordt het steeds makkelijker om af te stappen van zakelijke kleding. Maar hoe comfortabel casual kleding ook klinkt, het brengt ook gevaren met zich mee. Op de eerste plaats heeft hetgeen wat wij dragen invloed op onze productiviteit. Zo is uit onderzoek gebleken dat het dragen van sportkleding of een pyjama mensen over het algemeen minder productief maakt dan smart casual of zakelijke kleding. 

Daarnaast zorgt het dragen van nette kleding voor een betere scheiding tussen werk en privé. Wanneer je in de ochtend kiest voor een nette pantalon en blouse, dan zet je meteen je brein in een andere stand. Je bereidt jezelf voor op het werk want je draagt werkkleding. Zodra je thuis komt en je omkleedt, dan is dit een duidelijk einde van je werkdag. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de invloed van je uiterlijk op je collega’s en klanten. Want hoe graag we ook niet zouden willen oordelen op basis van het uiterlijk, het gebeurt wel.

Dus kijk uit en en trap niet in de val van casual kleding op kantoor. Nette kleding heeft stiekem ook genoeg voordelen.

 

Groetjes,

Aileen

Update 18/07/2021: Inmiddels is dit onderzoek ook in de UK uitgevoerd. Daar wil 20% een meer relaxte dresscode en ziet 8% het liefste helemaal geen dresscode meer op het werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge