Trui Spekman in museum is niet raar

Deze week was ineens Hans Spekman, de oud voorzitter van de Partij van de Arbeid, in het nieuws. Omdat hij zijn trui heeft ‘geschonken’ aan het centraal museum in Utrecht . Hij staat al zijn gehele carrière bekend om zijn onverzorgde uitstraling en met name om zijn truien. Ze zijn altijd kleurrijk en meestal gebreid. Zo’n exemplaar hangt dus binnenkort in het centraal museum van Utrecht. En mensen vinden het raar. Dat snap ik ook wel. Maar ergens is het ook helemaal niet raar…

 

De trui

Afgelopen donderdag maakte Spekman het nieuws bekend in de uitzending van Jinek. Het fragment kun je hier onder bekijken.

 

En natuurlijk werd het bericht door verschillende nieuwswebsites en social media opgepakt. Ineens had men het over de trui van Spekman en dat het toch wel heel vreemd was dat deze in een museum kwam te hangen.

Foto: Kees Steenman

Niet raar

Natuurlijk, ook ik trok mijn wenkbrauwen omhoog toen ik het nieuws hoorde. En jij waarschijnlijk ook. Want waarom zou een museum een trui van Hans Spekman willen gebruiken als object? En waarom werkt hij hier aan mee? Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten. Twee kanten die hier beiden evenveel bij gebaat zijn.

In de eerste plaats heb je het centraal museum in Utrecht. Sinds de oprichting in 1986 trekken ze steeds meer bezoekers. Maar met de recente verbouwingen hebben zij ook flink moeten investeren. En dat moet natuurlijk terugverdiend worden. In 2016 verdubbelde ineens het aantal bezoekers, maar men moet dit volhouden. En de concurrentie met Noord-Holland is groot. Dus moet het Utrechtse museum creatief blijven met hun tentoonstellingen. Dus hebben ze besloten om zichzelf op de kaart te zetten met een nieuw profiel door middel van spraakmakende onderwerpen en verrassende invalshoeken. Zo valt te lezen in hun meerjaren beleidsplan. Het moge duidelijk zijn: dit is strategie. Publiciteit, meer niet.

 

Net zoals Adelijke lieden

Maar hoe verklaar je een vormloze trui van een ex-PvdA voorzitter in een museum? Bart Rutten, artistiek directeur van het centraal museum, moest er natuurlijk wel iets zinnigs over zeggen. Het volgende zei hij tegen het Algemeen Dagblad:

 

,,Als museum verzamelen we objecten uit periodes die belangrijk zijn in de geschiedenis van Utrecht. Zo hebben we ook kledingstukken van adellijke lieden uit een ver verleden.”

 

Oké. Hier wordt dus de trui van Spekman vergeleken met kledingstukken van adellijke mensen. De kleding van adellijke mensen hangt alleen in het museum omdat we het niet dagelijks zien. Omdat het uit een andere tijd komt. Spekman loopt gewoon in deze truien omdat hij daar zin in heeft. En we zien het heel veel om ons heen, dit soort truien. Maar oké, prima verklaring voor een actie die mijn inziens vooral gericht is op free publicity.

 

 

Kritisch op wat mode is

Aan de andere kant is Spekman zelf ook zeer gebaat bij deze actie. Met het enorme verlies dat de PvdA heeft geleden en het gedwongen vertrek als voorzitter van deze partij was een beetje luchtige publiciteit niet verkeerd. Zeker nu hij voor de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker is voor de Utrechtse PvdA is deze ludieke actie een goede zet. Wanneer hem dit een jaar geleden was gevraagd tijdens zijn voorzitterschap, dan had hij er waarschijnlijk hard om gelachen. Want dan had hij ‘betere dingen aan zijn hoofd’. Zijn reactie op deze actie:

 

‘De trui staat symbool voor de liefde voor mijn familie, het feit dat je jezelf niet moet verloochenen en dat je kritisch moet blijven op wat er in de mode is.’

 

Ehh… wat er in de mode is? Ik meen niet dat hij zich door middel van zijn truien kritisch heeft geuit richting de mode. Sterker nog, iedereen heeft iets met mode. De trui is ooit ontworpen, de stoffen en kleuren zijn zorgvuldig gekozen door mode ontwerpers, stylisten en patroonmakers. Die weer op hun plaats allen beïnvloed zijn door de modeindustrie. Want dat is hun werk. Hij heeft er vervolgens voor gekozen om deze kleding te kopen en aan te trekken. Dus door een wijde trui aan te trekken ben je niet ineens kritisch naar de mode. Nee, je draagt het zelf. Alleen kies jij voor andere kleding dan dat gebruikelijk is bij jouw functie. Dat is wat anders.

 

Doorzichtig

Met bovenstaande gedachten in mijn achterhoofd vind ik het helemaal niet zo vreemd dat deze trui in het museum komt te hangen. Zowel voor het museum als voor Spekman is dit een prima kans om gratis publiciteit te krijgen. Op een luchtige manier. Verpakt in doorzichtig folie en met een humoristische strik. Maar meer ook niet.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge