U.S. Army gaat voor het eerst een beha ontwikkelen

Het Amerikaanse leger wil meer vrouwen binnen in het leger. Daarom gaat U.S. Army voor het eerst een beha ontwikkelen. Deze zal een onderdeel worden van het werkkleding pakket. Er zijn veel enthousiaste geluiden, maar er is ook kritiek. En dat kan ik wel begrijpen…

U.S. Army gaat voor het eerst een beha ontwikkelen
Foto: US Army Combat Capabilities Development Command Soldier Center

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse leger zijn best doet voor vrouwen, die in 2018 zo’n 16,5 procent uitmaakten van het militaire personeelsbestand. Vorig jaar werd het beleid rondom uiterlijke verzorging aangepast. Vrouwen mochten nagellak, lippenstift en incidenteel oorbellen dragen. Ook de regels rondom kapsels werden versoepeld. En speciaal voor diegenen die moeten kolven is het sinds 2021 toegestaan om een extra hemd onder de werkkleding te dragen. 

 

U.S. Army gaat voor het eerst een beha ontwikkelen

Na de versoepelingen heeft het leger besloten om zelf de armen uit de mouwen te gaan steken. En dat doen ze door beha’s te ontwikkelen voor vrouwelijke militairen. Het US Army Combat Capabilities Development Command Soldier Center in Natick (Massachusetts) werkt op dit moment aan vier prototypes. Deze hebben verschillende pasvormen, maar zijn allen gemaakt van vlamvertragende stoffen.

Verder variëren ze in kenmerken qua sluitingsstijlen, naden, verstelbare bandjes, gewatteerde cups en ventilatie. Er is ook een binnenzak voor een dogtag, het naamplaatje dat soldaten bij zich dragen. In de herfst zal de Army Uniform Board de nieuwe beha’s gaan keuren. 

U.S. Army gaat voor het eerst een beha ontwikkelen
Foto: US Army Combat Capabilities Development Command Soldier Center

Om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de behoeftes zijn honderden vrouwelijke soldaten ondervraagd. Ook heeft U.S. Army Jené Luciani-Sena, schrijver van ‘The Bra Book’, ingehuurd om advies te geven over wat een goede beha is. 

Inlichtingenofficier Madelynn Conner zegt dat zij en haar vrouwelijke collega’s deze inspanningen waarderen. “We zijn erg dankbaar dat het leger deze kant opgaat en meer inschikkelijk is jegens zijn vrouwelijke soldaten, die zoveel bijdragen aan de strijd”, aldus Conner.

 

Kritiek op plannen rondom beha

De achterliggende gedachte is positief, maar er zijn ook kritische geluiden. Op sociale media zijn er mensen die het initiatief een verspilling van geld vinden. Hoe simpel dit ook klinkt, hier zit wel degelijk een kern van waarheid in. Want hoe realistisch is het om ervan uit te gaan dat één of een paar beha’s bij alle vrouwen goed zitten? Borsten zijn niet alleen bij iedereen anders, maar veranderen ook gedurende het leven van de vrouw zelf. Er zijn genoeg bedrijven die zich hierin specialiseren. Moet het Amerikaanse leger, die daar geen ervaring mee heeft, de handen hier wel aan branden?

Veteraan Sarah Hoyt is sceptisch over deze plannen. Toen zij in 2002 haar basistraining kwam volgen moest ze haar persoonlijke spullen inleveren. Ze had sportbeha’s meegenomen, maar moest een bepaalde beha van het leger dragen. Er was één model en slechts een paar maten. Geen van de maten zat goed, maar daar moest ze het mee doen. Ze was dan ook heel blij toen haar moeder sportbeha’s naar haar toestuurde en ze de basistraining toch nog met de juiste ondersteuning kon afronden. 

Voor haar missie naar Irak in 2004 kreeg ze van het leger drie sportbeha’s mee. Ze kon kiezen uit de maten small, medium, large en extra large. Er was dus geen keuze qua omvang of grootte van de cup. Hoyt maakt zich nu ook opnieuw zorgen over de maten. “Een poging om lichaamsdelen van vrouwen in zulke rigide maatcategorieën te laten passen, dat is een plan om te mislukken”.

 

Hoe realistisch zijn deze plannen?

Hoewel U.S. Army nu nog geen uitspraken wil doen over de maatvoering van de nieuwe beha’s, zeggen ze zich bewust te zijn van de uitdagingen die dit met zich meebrengt. 

“Er zijn absoluut enkele unieke problemen waarmee we worden geconfronteerd als het gaat om beha’s. Een goede beha moet onder meer gemaakt zijn van een ademende stof, aangezien we veel tijd in het veld doorbrengen en vaak weken lang niet gebruik kunnen maken van een douche. Ook goede ondersteuning zonder verstikking en bh’s die niet in onze huid schaafwonden en blaren veroorzaken zijn belangrijk,” aldus officier Conner.

Om te kunnen beoordelen hoe goed de nieuwe beha’s aansluiten bij de wensen van de vrouwelijke soldaten heeft er een test plaatsgevonden. Zo’n 200 medewerksters hebben de beha’s gedragen en op verschillende aspecten beoordeeld. De aanvaardbaarheidsscore, de vraag of een bepaald aspect van de beha voldoende scoort, lag tussen de 46 en 78 procent. Ondersteuning en bedekking scoorden het hoogste, terwijl comfort als minst goed werd beoordeeld. 

Deze cijfers laten precies de complexiteit van beha’s zien. Een beha kan wel goed ondersteunen en de borsten bedekken, maar ondertussen toch oncomfortabel aanvoelen. En hoeveel schiet je ermee op wanneer een groot deel van de medewerksters het niet fijn vindt zitten?

 

De leger beha in andere landen

Na het lezen van de nieuwsberichten rondom de beha’s van het Amerikaanse leger ben ik benieuwd hoe dit bij ons is georganiseerd. Ik vroeg het mijn vriendin Ellis*. Zij werkt al lange tijd bij Defensie en heeft als militair meegewerkt aan diverse missies. Ze vertelt mij dat ze één sportbeha per jaar mag uitzoeken met een waarde van maximaal 60 euro. Het maakt daarbij niet uit van welk merk of bij welke winkel zij deze koopt. Toen zij een keer een verzoek indiende voor de vergoeding voor een tweede beha, werd deze toegewezen. Haar beha’s kostten 35 euro per stuk. 

Voorheen mochten vrouwelijke militairen standaard twee sportbeha’s per jaar uitkiezen. Dat het aantal is teruggeschroefd naar één vindt Ellis geen probleem. ”Deze sportbeha draag je alleen tijdens sport en andere werkzaamheden die fysiek wat meer van je vragen. Tijdens andere werkzaamheden draag je gewoon een normale beha.”

In België hanteert men een soortgelijk beleid. Alle militairen krijgen maandelijks een vast bedrag om dit soort extra kosten te dekken. Daar betalen de vrouwen, die op dit moment 9,8 procent uitmaken van de totale groep militairen, hun beha’s van. In het tweede kwartaal van 2023 gaat hier echter verandering in komen. Vrouwen in gevechtsfuncties krijgen speciaal ondergoed dat is gemaakt van een brandvertragende stof. 

 

Beha ontwikkelen of zelf kopen?

Ik vind het een lastige kwestie. Enerzijds verdient het Amerikaanse leger complimenten voor het feit dat ze dit zo serieus aanpakken. Voor veel vrouwen is een goede beha onmisbaar tijdens fysieke inspanningen. Daarnaast is het belangrijk dat vrouwelijke militairen goed beschermd zijn en vlamvertragende stoffen dragen daar aan bij. 

Maar er zijn zoveel haken en ogen. Hoeveel modellen moet je maken om ervoor te zorgen dat iedere vrouw de juiste ondersteuning krijgt? En hoeveel maten moeten er worden gemaakt? Wie bepaalt zometeen wanneer welke beha wordt gedragen? Hoe zit het met de reiniging van de beha’s? Mogen de dames ze zelf wassen of doet de werkgever dit? Er komt nogal wat bij kijken.

Het is een grote, complexe en ongetwijfeld ook dure investering. Ik ben benieuwd hoe dit in praktijk gaat werken. En ja, ook ik ben sceptisch. Aan de andere kant kan het Amerikaanse leger een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Wanneer dit een succes wordt, dan zullen andere landen ongetwijfeld het voorbeeld volgen. Maar dan moet het wel op alle vlakken goed geregeld zijn. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook organisatorisch en financieel. De tijd zal het uitwijzen…

Wat denk jij van de nieuwe plannen? Is het goed dat ze beha’s gaan ontwikkelen of kunnen vrouwelijke militairen beter zelf een beha kopen?

 

Groetjes,

Aileen

*Mijn vriendin wil graag anoniem blijven. Ellis is een gefingeerde naam. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge