Uiterlijke presentatie tijdens een online sollicitatiegesprek

Tegenwoordig zijn er steeds meer werkgevers die kiezen voor online sollicitatiegesprekken. Bij grote bedrijven zoals Hema, Unilever, Hunkemöller en Ikea is het zelfs normaal geworden. Maar hoe zit het met de uiterlijke presentatie tijdens een online sollicitatiegesprek? Wat is er anders in vergelijking met een fysiek gesprek en hoe kun je hier op inspelen?

 

Uiterlijke presentatie tijdens een online sollicitatiegesprek

De nadelen

Online solliciteren klinkt misschien heel makkelijk maar wanneer het om uiterlijke presentatie gaat, dan heeft het ook zeker nadelen.

  • De mensen aan de andere kant van het beeld zien jou op een scherm en daardoor is het lastiger om jezelf goed neer te zetten. De uitstraling van een persoon is namelijk niet alleen afhankelijk van een plaatje maar ook van kleine, subtiele zaken zoals geur en lichaamsbeweging. Die fijne parfum heeft bijvoorbeeld dan ook geen zin. En wat denk je van de eerste indruk die je kunt maken met een stevige handdruk? Dat kan allemaal niet op beeld.
  • Tijdens een sollicitatiegesprek loop je het gebouw door en krijg je meteen een indruk van de bedrijfscultuur. Je ziet wat mensen dragen, wat hun houding is en daar kun je op inspelen. Zo zie je vaak gelijk of jouw uiterlijk passend is bij de organisatie. Ben je overdressed, underdressed, past je kleding er goed tussen of wijkt je stijl gewoon erg af? Je ziet het meteen. Tijdens een digitaal gesprek heb je deze kennis niet en kun je het dus ook niet meenemen voor een volgend gesprek door bijvoorbeeld je kleding aan te passen.
  • De persoon waarmee jij een gesprek voert ziet alleen de bovenkant van jouw lichaam. Dat klinkt als een onbelangrijk deel tijdens een sollicitatiegesprek maar dat is het zeker niet. Het feit dat alleen de bovenkant zichtbaar is, dat is juist lastig. Want je bovenstuk staat er alleen voor. Normaal ben je gewend om te denken in combinaties: broek met shirt, rok met blouse, jurk met panty en ga zo maar door. Tijdens een digitaal gesprek zul je moeten zorgen dat je volledige uitstraling komt vanaf de bovenkant van je lichaam. Vind je het lastig om in te schatten wat je het beste kunt aantrekken? In het artikel over het achterhalen van de dresscode kun je hier meer tips over lezen.


De voordelen

Natuurlijk zijn er niet alleen nadelen. Nee, een digitaal sollicitatiegesprek heeft ook zijn voordelen.

  • Je hoeft geen stress te hebben over alles wat me geur te maken heeft. Via het beeldscherm kun je niet uit je mond ruiken en ook een eventuele transpiratiegeur komt niet over. Weer een zorg minder dus.
  • Over transpiratie gesproken, ook dit soort plekken kun je tijdens een digitaal gesprek makkelijk vermijden. Wanneer je op tijd moet komen bij een fysiek gesprek is de kans groot dat je door de combinatie van (gezonde) spanning en het reizen gaat transpireren. Dat zal niet zo snel gebeuren wanneer je alleen de camera aanzet voor een gesprek. Natuurlijk kun je een beetje gestresst zijn, maar je hoeft in ieder geval niet te bewegen waardoor het erger kan worden.
  • En ook door het feit dat je niet hoeft te reizen is de kans kleiner dat je met een vlek of scheur in je kleding aan het gesprek begint. Je kunt immers jezelf even omkleden voordat het gesprek start. Handig!

Er op inspelen

Oké, het digitale sollicitatiegesprek heeft dus voordelen én ook nadelen. Maar hoe kun je hier het beste op inspelen? Wat is wel en wat is niet handig? Ik geef je drie tips.

  • Ook al ziet de ander jouw broek of rok niet, kleed jezelf alsnog volledig netjes aan. Het zorgt ervoor dat jij het gevoel hebt dat je een sollicitatiegesprek aan het voeren bent. Wat natuurlijk ook gewoon zo is. Wanneer je een nette blouse aantrekt met een joggingbroek en dikke sokken eronder, dan zul jij je ook anders voelen. Kleed je dus naar de gelegenheid.
  • Hetzelfde geldt voor schoenen: trek een paar goede, stevige schoenen aan. Je moet je er lekker in voelen en het gevoel hebben dat je er representatief uitziet. Bovendien zorgt het er voor dat je op een bepaalde manier gaat staan. Met schoenen aan zul je letterlijk steviger staan en dat zie je terug in je houding, ook aan de bovenkant van je lichaam.
  • Het is lekker dat je niet hoeft te reizen voor het gesprek maar voorkom dat je alsnog gehaast op het beeld verschijnt. Plan dus ook voldoende tijd om jezelf klaar te maken voor het gesprek. Het is goed om niet alleen in je hoofd maar ook qua uiterlijk goed voorbereid te zijn. Zo laat je zien dat je de baan serieus neemt.

 

Binnenkort zal ik in een apart artikel ingaan op de make-up tijdens digitale meetings. Want dat is ook weer heel anders dan wanneer je een fysieke zakelijke afspraak hebt.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge