Vanaf 2019 kan jij ook politiekleding dragen

Je ziet het vaak in films: men draagt een politieuniform zodat mensen makkelijk meewerken. Want wie van de politie is, die heeft gezag. Dat is ook meteen de reden dat de politie in Nederland tot nu altijd alle oude uniformen verbrandde. Je wilt namelijk niet dat de kleding in verkeerde handen komt en dit soort scenario’s werkelijkheid worden. Maar het verbranden is eigenlijk best zonde wanneer je bedenkt dat veel kleding nog mooi is. Daarom worden er nu tassen van gemaakt en die kun jij kopen. 

 

Vanaf 2019 kan jij ook politiekleding dragen
Rugzak, toilettas en portemonnee van politiekleding

 Vanaf een opslagplaats, waarvan de locatie vanwege bovenstaande risico’s onbekend blijft, wordt alle kleding inmiddels verzameld. Daar wordt alles gesorteerd en ontdaan van alle politielabels- en logo’s. Het doel is om van de 120.000 kilo aan uniformen die nu jaarlijks in de ovens belanden binnenkort zo’n 85.000 tot 100.000 kilo opnieuw te gebruiken. 

 

Niet de eerste

De politie werkt voor dit project samen met ontwerpster en styliste Janine Nieuwkoop. Zij is geen onbekende wanneer het gaat om het vermaken van uniformen. In juni 2018 won zij een wedstrijd die de Rijksoverheid, Defensie, IFV en MVO Nederland hadden georganiseerd om oude brandweerpakken een goede bestemming te geven. Met de prijs van 350 brandweerpakken is ze aan de slag gegaan en inmiddels kun je in haar webshop Remade Industry allerlei items kopen die hiervan gemaakt zijn. Van toilettassen, portemonnees tot aan een BBQ schort: er kan van alles van gemaakt worden. De prijzen variëren van €45 tot €250.

Oud gedienden van de brandweer kunnen ook hun pakken inleveren en er bijvoorbeeld een tas van laten maken. 

 

Vanaf 2019 kan jij ook politiekleding dragen
Tas van brandweerkleding
Vanaf 2019 kan jij ook politiekleding dragen
BBQ schort van brandweerkleding

 

Naar aanleiding van de samenwerking met de brandweer is Nieuwkoop nu dus ook de samenwerking met de politie aangegaan. Maar dit keer werkt het wel iets anders.

”De politie is heel voorzichtig met de uniformen. Dat is ook logisch. Ze willen niet dat ze worden gestolen. Dus telkens krijg ik één jas of een ander kledingstuk. Daar maak ik dan een ontwerp voor en vervolgens laat ik deze bij Het Naaiatelier in Breda maken. Daar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tot nu toe heb ik daar een grote rugzak, een toilettas en een portemonnee laten maken.”

 

Vanaf 2019 kan jij ook politiekleding dragen
Janine Nieuwkoop
Vanaf 2019 kan jij ook politiekleding dragen
Toilettas en portemonnee van politiekleding
(let op: dit zijn samples, de items op de foto’s hier boven zijn op dit moment nog niet te koop)

 ”Omdat ik telkens één kleding stuk krijg, heb ik op dit moment geen grote voorraad. Maar wellicht kan ik in de toekomst dit wel creëren. We moeten eerst ook kijken hoe het gaat lopen. Ik merk dat de brandweerkleding een groot succes is. Hopelijk gaat dat met de politiekleding ook zo goed lopen. Aan de bekendheid kan het niet liggen. We hebben met dank aan de politie zowel van de nationale als de regionale pers aandacht gehad. Dat is heel fijn.”

 

Duurzaamheid

De samenwerking met Het Naaiatelier is geen toeval. Deze keuze heeft Nieuwkoop heel bewust gemaakt. ”Ik heb jarenlang als styliste en ontwerpster gewerkt in de retail. Op een bepaald moment was ik daar klaar mee. Het uitbuiten van mensen, die slechte werkomstandigheden en de manier waarop er werd omgegaan met het milieu gingen mij steeds meer tegenstaan. Dus heb ik in 2016 het roer omgegooid. Vanaf dat moment ben ik voor mijzelf gaan werken en gaan focussen op de recycling van kleding. Daar voel ik mij veel beter bij.”

En nu werkt ze dus samen met de brandweer en politie. Maar inmiddels lopen er ook gesprekken met de Koninklijke Landmacht en een groot casino.

Mocht je een item willen kopen dat is gemaakt van politiekleding, dan zul je nog wel even moeten wachten. De items die je in dit artikel hebt gezien zijn samples. De productie gaat nog gestart worden en in de loop van 2019 zullen ze worden toegevoegd aan de webshop van Remade Industry. De producten waarin brandweerkleding in is verwerkt, die zijn wel al te koop.

 

 

Groetjes,

Aileen

 

 

2 reacties

  1. Heel cool, deze draagtassen van oude politiekleding. Goed dat het verzameld en gerecycled wordt. Ik geloof dat dit ook soms gebeurd met oude trein bekleding. Ik ga direct eens kijken of ik zoiets kan bestellen. Dank voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge