Vanaf dit jaar hebben alle politie-eenheden een bodycam

Want to read in English? Click here

De Nederlandse politie is er inmiddels al jaren mee bezig: de bodycams. De kleine videocamera’s worden op het uniform geplaatst en op belangrijke momenten aangezet om zo beeld en geluid vast leggen. En dat dit nodig is, dat is de afgelopen dagen wel gebleken. De rellen in verschillende steden vragen om dit soort middelen zodat de daders opgepakt kunnen worden. Toch draagt nog niet iedere agent een bodycam. Maar daar gaat snel verandering in komen…

Vanaf dit jaar hebben alle politie-eenheden een bodycam
Foto: Politie Nederland

Kanttekeningen

Het klinkt zo simpel: je zet een camera aan en het bewijs staat vast. Toch is het niet zo eenvoudig. Je hebt namelijk te maken met belangrijke thema’s zoals privacy, gedrag en de wetgeving.

Een agent mag opnames maken, waarna deze worden opgeslagen in een beveiligde omgeving. Maar de maker van de beelden kan deze video’s niet downloaden en zomaar gebruiken in een zaak. Voor het openbaar maken van de beelden moet er toestemming worden gegeven door de onderzoeksleiding, het bevoegd gezag en de afdeling Communicatie. En bij alles wat er gebeurt moet worden voldaan aan de regels van het Inzetkader Bodycams bij operationeel gebruik. Dit twintig pagina tellende handboek omschrijft tot in details wanneer, hoe en onder welke omstandigheden de beelden gebruikt mogen worden. Zo mogen de camera’s alleen aangezet worden op openbare plekken. In woningen is het dus niet toegestaan, tenzij er een noodsituatie is of iemand op heterdaad betrapt wordt.

De regels rondom het gebruik van de camera is trouwens niet alleen om burgers te beschermen, maar ook de agenten zelf. In 2017, toen de cams getest werden, was er daarom ook een hoop verzet onder agenten. Zij waren bang dat hun werkgever ze op deze manier in de gaten wilde houden.

Na jarenlange testen is uiteindelijk toch gebleken dat het gebruik van bodycams een positief effect kan hebben. Zo verhoogt het gebruik ervan het gevoel van veiligheid onder agenten. Een agent is namelijk verplicht om aan te geven dat hij of zij opnames maakt van een gesprek. In de praktijk is gebleken dat mensen zich daardoor inhouden waardoor escalaties worden vermeden. En dat is uiteindelijk beter voor beide partijen. 

 

Vanaf dit jaar hebben alle politie-eenheden een bodycam

Voorheen maakten politieregio’s zelf de keuze of er wel of geen gebruik werd gemaakt van een bodycam. Maar vanwege de positieve ervaringen is besloten om dit landelijk in te voeren. De verwachting is dat halverwege dit jaar alle eenheden uitgerust zijn met een bodycam. In totaal zullen er tweeduizend bodycams verdeeld worden. Vooral de basisteams, hondengeleiders, bikers en nautische politie (politie op het water) zullen ze gaan dragen.

Naast de politie maken ook steeds meer handhavers gebruik van de bodycam. Buiten de landsgrenzen is het een geliefde tool om de veiligheid op straat te vergroten. Een paar dagen geleden maakte de Belgische politie bekend dat zij 2.900 bodycams zullen aanschaffen. Ook de Zwitserse politie heeft deze week besloten om bodycams in te voeren.

Nu de politie zelf heeft opgeroepen om videobeelden van geweldplegers te delen lijkt de behoefte aan beeldmateriaal groot. Toch zijn de recente rellen geen reden om de uitrol van de bodycam te versnellen, zo geeft de woordvoerder van Politie Nederland aan. Omdat het om een aanbesteding gaat, moeten de regels worden gevolgd. Het is dus nog even wachten. En tot die tijd hopen dat het geweld op straat afneemt en de bodycams niet meer zo hard nodig zijn.

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge