Onderzoek: verandert de dresscode bij thuiswerken?

De wereld om ons heen is constant aan het veranderen en dus ook onze ideeën over kleding. Maar wat voor effect heeft dit op zakelijke kleding? Wat vinden we acceptabel en welke kledingstukken kunnen echt niet? En verandert de dresscode bij thuiswerken?

Onderzoek: verandert de dresscode bij thuiswerken?

 

Onderzoek

Regus, een bedrijf dat wereldwijd flexplekken aanbiedt, heeft een onderzoek laten uitvoeren dat antwoord geeft op deze vragen. Hiervoor zijn in 100 landen bijna 40.000 kantoormedewerkers ondervraagd, inclusief 890 personen uit Nederland. 

In dit artikel zal ik ingaan op de kleding die wij dragen wanneer wij thuis werken. De uitkomsten over de dresscode op kantoor zal ik in een volgend artikel behandelen.

 

Video vergadering: wel of niet jezelf  opknappen?

In het onderzoek kregen de kantoormedewerkers de vraag of ze zichzelf zouden opknappen als ze een video vergadering hebben wanneer zij thuis werken. Van de Nederlanders gaf 82% aan dat zij dat wel zouden doen. Dit percentage ligt precies gelijk met het wereldwijd gemiddelde. De mensen in Ecuador scoren met 98% het hoogste en Zwitserland met 66% zeer laag. Van de medewerkers in de stad Zürich is slechts 42% bereid om zichzelf op te knappen voor een video vergadering. En dat is het laagste percentage dat in 100 landen is gemeten.

 

Verklaring

In dit onderzoek is er helaas niet dieper ingegaan op de reden waarom mensen bepaalde keuzes maken. Om te verklaren waarom mensen zichzelf wel of niet opknappen, heb ik gekeken naar het World Competitiveness Scorebord. Dit is een overzicht dat jaarlijks wordt gemaakt waarin de concurrentie tussen 140 landen op verschillende wijze wordt gemeten.

Dit jaar staat Zwitserland op nummer 1 van dit scorebord, mede omdat ze hoog scoren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (2e plaats wereldwijd) en een sterk geluksgevoel ervaren (3e plaats wereldwijd). Dit zou kunnen verklaren waarom medewerkers weinig moeite doen om zich op te knappen voor een video vergadering. Misschien zijn ze al gelukkig over hun huidige baan en weten ze dat er genoeg groeimogelijkheden zijn? Waarom zouden ze zich nog opknappen voor een video vergadering?

Nederlanders hebben iets minder mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling (5e plaats wereldwijd) en zijn ook iets minder gelukkig (7e plaats wereldwijd). Dit zou kunnen verklaren waarom de Nederlanders wel moeite willen doen voor een goede uitstraling tijdens een video vergadering: ze hebben minder mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Hierdoor is de kans groot dat medewerkers bereid zijn om meer te doen voor bijvoorbeeld een hogere positie of training.

Ecuador is niet onderzocht voor het World Competitiveness Scorebord. Maar wanneer je kijkt naar de economische situatie van dit land, dan begrijp ik waarom bijna iedereen zich opknapt voor een video vergadering; het land heeft een heftige economische crisis achter de rug en ruim 22% leeft in armoede. Begrijpelijk dat mensen hun uiterste best doen om er representatief uit te zien wanneer zij in het bezit zijn van een baan. Ze willen die baan behouden en zijn bereid om daar veel voor te doen.

 

Lekker in je pyjama thuis werken

Het voordeel van thuis werken is dat jij jezelf lekker comfortabel kunt kleden. Waarom niet? En ja, daar doen wij niet heel moeilijk over. Van de Nederlanders werkt namelijk 34% wel eens thuis in een pyjama. En dat is lager dan het wereldwijde gemiddelde van 43%. Van alle landen scoort Lebanon met 86% het hoogste en Portugal met 23% het laagste.

 

Verklaring

Ik denk dat de keuze voor het wel of niet thuiswerken in een pyjama deels samenhangt met het klimaat van het land. Immers, als je in een warm land woont, dan zul je sneller in je pyjama werken dan wanneer je in een kouder land woont. Omdat een pyjama over het algemeen luchtiger is dan ‘gewone’ werkkleding. Met deze informatie in mijn achterhoofd is het logisch dat Nederlanders relatief minder vaak in een pyjama werken dan de gemiddelde kantoormedewerkers wereldwijd. In Nederland is het klimaat koud en regenachtig. In Portugal is de temperatuur wat hoger, maar valt er over het algemeen weer meer neerslag dan in Nederland. En dus kan het kouder aanvoelen. 

In Lebanon werken relatief veel mensen wel eens in pyjama en dat is ook goed te verklaren wanneer je kijkt naar het klimaat. In de winter is het gemiddeld 16 graden en in de zomer 30. Logisch dat men wel eens in pyjama werkt in plaats van in de gewone werkoutfit. Een pyjama is een stuk luchtiger.

 

In je ondergoed thuis werken

Bij deze stelling moest ik wel een beetje lachen; wie werkt er nu in ondergoed thuis? Ik kan mij niet voorstellen dat ik zo iets zou doen. Maar dat maakt mij juist nieuwsgierig. Hoeveel mensen doen dit?

Uit dit onderzoek is gebleken dat 15% van de Nederlanders wel eens werkt in zijn of haar ondergoed. Dit is lager dan het gemiddelde wereldwijde, dit is namelijk zo’n 20%. Maar zo vreemd is dit helemaal niet bij de kantoormedewerkers van de Ivoorkust, daar werkt 63% wel eens in het ondergoed. Maar dat is ook meteen het hoogste percentage dat is gemeten. Ierland staat op de laagste plaats met slechts 8%.

 

Verklaring

Ik denk dat in je ondergoed werken ook samenhangt met het klimaat in het land. Want waarom zou je in je ondergoed werken? Omdat het warm is, denk ik. Logisch dat Nederlanders dit weinig doen, wij hebben het eerder koud dan warm in dit land. En in Ierland is het vaak nog kouder; daar wordt het in de zomer meestal niet warmer dan 19 graden. Dus hebben de Ieren nog minder redenen om in het ondergoed achter de laptop te kruipen.

De mensen uit de Ivoorkust werken relatief vaak in hun ondergoed en dat zal ik ook vaker doen als ik daar woonde. Het hele jaar is het tussen de 20 en 35 graden. Nou, dan werk ik ook het liefste met zo min mogelijk kleding wanneer ik thuis ben.

 

Conclusie

Ik vind dit een interessant onderzoek. De vragen lijken in de eerste instantie misschien wat grappig. Maar als ik verder nadenk over de uitkomsten dan kijk ik er toch anders tegenaan. Want wat je thuis aantrekt hangt niet alleen af van je kledingsmaak maar ook van de economische situatie, de cultuur en het klimaat van het land van het land waarin je leeft.

Zou jij in je ondergoed werken als het heel warm is? Of om een andere reden? Ik ben benieuwd!

 

Groetjes,

Aileen

 

* Er staat geen bronvermelding naar het rapport van Regus omdat ik dit persoonlijk heb ontvangen en dit niet online is gedeeld.

4 reacties

  1. Niet letterlijk in mijn pyama, maar wel in een shortje en een hemdje. Heb ik afgelopen vrijdag nog gedaan, toen ik tot 15:00 thuis werkte. Heerlijk als het zo warm is!

  2. Ik werk danu niet thuis maar wel mijn studie. Vaak zit ik in mijn normale kloffie en geel af en toe op zondag in een yoggingbroek, maar dat moet kunnen. Als ik wel af en toe een video vergadering had oid zou ik me wel fatsoenlijk aankleden en opmaken, puur om zo serieuzer genomen te worden.

    • Heel herkenbaar. Ik werk veel thuis en zit dan ook in mijn kloffie. Gelukkig spreek ik mijn collega’s dan telefonisch. Als ik een video vergadering zou hebben dan heb ik minstens een kwartier voorbereiding nodig, alleen al voor mijn hoofd 🙂 Dat kost dan weer extra tijd en vind ik zonde. Maar ik zou mijzelf ook wel even fatsoeneren om serieuzer over te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge