Verandert de dresscode wanneer we zzp’er worden?

Wanneer ik in de ochtend aankom op kantoor, dan omgeef ik mij standaard tussen de spijkerbroeken, T-shirts en gympen. In de zomer zijn de korte broeken en slippers favoriet. Ik werk sinds anderhalf jaar in een pand met een kleine honderd bedrijven, waarvan een groot deel van de mensen zzp’er is. De type bedrijven verschillen heel sterk: van zakelijke marketingbureaus tot creatieve meubelmakers. Maar ik zie nooit een pak en wanneer dit zo is, dan weet ik dat het een klant is. Iemand die op bezoek komt.

Soms vraag ik mij wel eens af of al mijn kantoorgenoten zich vroeger wel eens zakelijk hebben gekleed. Of er een tijd was dat er een pantalon in hun kast hing. En of ze überhaupt wel eens een colbert dragen. Misschien ook niet. Ik besloot op zoek te gaan naar antwoorden op mijn vragen. Op social media vroeg ik of de zzp’ers onder ons zich anders zijn gaan kleden vanaf het moment dat ze zelfstandig zijn gaan werken. En zo ja, waarom.

 

Verandert de dresscode wanneer we zzp'er worden?

 

Naar de gelegenheid

Het grootste deel van de mensen gaf aan dat de kleding niet echt veranderd was. Vrijwel altijd werd daarbij gezegd dat de stijl sterk afhangt van de afspraak. Maar dat deden ze ook al toen ze voor een werkgever werkten. 

Wat je precies draagt, dat hangt dus ook sterk af van de branche waarin je werkt. Mensen die werkzaam zijn in een branche op het gebied van uiterlijke verzorging en mode, die gaven aan zichzelf nu juist meer representatief kleden. Dat was wel slechts een klein deel van de mensen die reageerden.

Na diegenen die hun stijl niet hadden aangepast, was de groep met mensen die nu koos voor een meer casual kledingstijl het grootst. Ze hadden het gevoel zich meer vrij te voelen nu ze voor zichzelf werkten. Voorheen werd de dresscode bepaald door de werkgever, maar nu mochten ze zelf kiezen wat ze droegen. En dat resulteerde in een minder formele uitstraling.

 

Lekker thuis werken

Een groot deel van de zzp’ers werkt met enige regelmaat vanuit huis. Bij de meeste mensen zorgde dit ervoor dat ze zich vooral comfortabel kleedden. Dat is voor mij geen verrassing. Uit eerder onderzoek is al naar voren gekomen dat mensen thuis vaak kiezen voor een wat meer casual outfit. Tenzij ze een vergadering of bespreking hebben door middel van videobellen, dan knapt 82% van de Nederlanders zich even op voordat de camera aan gaat. 

Volgens bovenstaand onderzoek werkt trouwens 34% wel eens thuis in een pyjama en 15% zelfs wel eens in ondergoed. 

 

En voor mij?

Wanneer ik naar mijzelf kijk, dan is het uiterlijk wel een hele andere rol gaan spelen sinds ik fulltime als zelfstandige werk. Zoals ik al aan het begin van dit artikel vertelde, werk ik in een pand met veel andere bedrijven. Het feit dat ik überhaupt de deur uitga voor mijn werk zorgt ervoor dat ik mij meer bewust ben van wat ik draag. Toen ik nog vanuit huis werkte was ik hier wat minder mee bezig. Niet in de laatste plaats omdat mijn katten mij zien als een krabpaal om in te klimmen en dit is niet bepaald bevorderend voor de kwaliteit van mijn kleding.

Daarnaast speelt de aard van mijn werk, waarin ik schrijf en spreek over zakelijke mode en werkkleding, ook een grote rol. Zeker wanneer ik een afspraak heb of een presentatie moet geven, dan ben ik mij heel bewust van mijn uitstraling. Mensen weten dat dit mijn werk is en daardoor vind ik het niet meer dan normaal dat ik er rekening mee houd. 

 

Jij bent het visitekaartje!

Toch denk ik dat de aard van je werk als zzper niet per definitie een reden hoeft te zijn om jezelf wel of niet representatief te kleden. Want naast de uitstraling die je hebt als ondernemer richting je (potentiële) klanten gaat het natuurlijk ook om hoe jij je voelt in de kleding.

Ik spreek geregeld hier over met mijn overbuurman op kantoor. Hij heeft een casual kledingstijl en is werkzaam in de technische branche. Hierin is nette kleding zeker geen vereiste. Toch geeft representatieve kleding hem op bepaalde momenten een gevoel van zelfvertrouwen. Wanneer hij bijvoorbeeld een presentatie moet geven of een afspraak heeft met een belangrijke klant, dan zorgen het overhemd en de nette schoenen ervoor dat hij er netjes uitziet. En daardoor voelt hij zich beter. Nu doet hij dat geheel op eigen wijze, met opvallende sokken. Want dat past bij hem. En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste: je aanpassen, maar vooral zorgen dat jij je als ondernemer goed voelt in wat je uitstraalt.

 

Ben jij ook van mening dat het uiterlijk als zzp’er extra belangrijk is of niet? Laat je reactie hier onder achter in een comment.

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge