Verplegers werken in pyjama tijdens nachtdienst

Afgelopen nacht hebben de verzorgers van een verpleeghuis in Epe, dat onderdeel is van ouderenzorginstelling Viattence, niet in hun gewone kleding gewerkt. Nee, dit keer werkte iedereen in een pyjama. Dit was een experiment, maar niet zomaar voor de lol. Het werken in een pyjama blijkt namelijk zo zijn voordelen te hebben…

 

Verplegers werken in pyjama tijdens nachtdienstFoto: Pixabay

 

Bestuurder Laurent de Vries maakte het nieuws zelf via Twitter bekend met een bijpassende foto waarop je kunt zien hoe dat er uitzag.

 

Engels experiment

Ik hoor wel eens mensen roepen dat ze het liefste in hun pyjama zouden werken omdat het zo lekker zit. Tja, dat snap ik. Maar de verplegers deden dit niet vanwege het comfort. Een Engels verpleeghuis in Eaglescliffe ontdekte namelijk dat het dragen van een pyjama voor rust zorgde bij de bewoners. Daarnaast zorgt het voor een besef van het verschil tussen dag en nacht. Vooral dementerende ouderen vinden dit nog wel eens lastig.

Inmiddels dragen de verpleegsters daar al sinds mei 2017 nachtkleding tijdens hun nachtdiensten. Maar niet zomaar hun eigen kleding. Nee, ze lopen in badjassen van de instelling die qua kleur zorgvuldig zijn gekozen. Want de badjassen mochten niet teveel op een uniform lijken. De kleuren moesten vooral overeen komen met de gebruikelijke kleuren die je veel ziet bij nachtkleding.

In onderstaande video zie je hoe dit er uitziet, vertelt de manager hoe het experiment was verlopen en waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt.

 

 

En in Nederland?

Tijdens een interview aan Editie NL vertelt de Vries dat het experiment de afgelopen nacht goed is bevallen. Het was een rustige nacht. Ook geeft hij aan dat de bewoners het helemaal niet vreemd vonden, maar juist heel normaal.

De Vries weet nog niet of het of de andere Viattence-verpleeghuizen in Vaassen, Wezep, Heerde en Epe ook over gaan op nachtkleding tijdens nachtdiensten. Hij benadrukt dat er wel draagvlak moet zijn.

 

Uitdagingen

Ik snap dat het heel goed klinkt én dat het werkt. Het is logisch dat mensen die moeite hebben met tijdsbesef rustiger worden wanneer je inspeelt op het moment van de dag. Dus dat verpleegsters ‘s avonds in een pyjama of badjas lopen, dat klinkt dan heel aannemelijk. En waarom zou het ook niet kunnen? Ondanks ik geen specialist ben op het gebied van ouderenzorg, zie ik toch wel een aantal praktische bezwaren. Of moet ik het wel bezwaren noemen? Laten we zeggen: uitdagingen.

In de eerste plaats heb je te maken met hygiëne. Wanneer je mensen laat werken in nachtkleding, dan moet je er ook voor zorgen dat je deze heel goed kunt reinigen. Verpleegsters- of verplegerskleding is niet zomaar een witte jas. Deze kun je bijvoorbeeld op zestig graden wassen. Ik weet niet of alle badjassen en pyjama’s dat aankunnen. En wat doe je met de sloffen waar medewerkers op lopen? Die moeten ook goed gewassen kunnen worden. Daar zou je dan dus naar moeten kijken.

In de tweede plaats is het de vraag of het ook niet juist tegen je kan gaan werken. Omdat je als medewerker niet herkenbaar bent in de nachtkleding kan het er voor zorgen dat bewoners van slag raken. Want overdag draag jij speciale kleding, maar in de nacht ineens nachtkleding. Dit zou verwarrend kunnen zijn. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Zo kan ik mij voorstellen dat dit per vorm van dementie ook weer zou kunnen verschillen. Maar dat zou je bijvoorbeeld kunnen oplossen door op je nachtkleding een badge te dragen met je naam. Of door het logo van de zorginstelling in de kleding te verwerken.

Daarnaast heb je natuurlijk te maken met veiligheid. Pantoffels met kleine nopjes aan de onderkant zijn niet zo stabiel. Wanneer je een ouder helpt met opstaan of er gebeurt iets waardoor je snel moet handelen, dan sta jij letterlijk niet stevig in je schoenen. Ehhh… pantoffels dus. Maar voor je eigen voeten is het ook niet goed. Een beetje hetzelfde effect als met de discussie over UGGS: lekker comfortabel maar niet zo goed voor je voeten. Dus of het volgens de ARBO-richtlijnen mag, dat is ook nog de vraag.

 

Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt. Is het een goed plan om dit door te voeren of maakt de ‘eenvoud’ het juist lastiger?

 

Groetjes,

Aileen

One Comment

  1. Ik vind het wel een goed plan. Als ze badjas-achtige kleding gebruiken die gewoon heet gewassen kan worden lijkt het mij een prima idee. En ze kunnen natuurlijk daaronder hun normale verpleegschoenen dragen. Ik geloof zeker dat het rust geeft.
    Toen ik in het ziekenhuis lag had ik ook geen idee of het dag of nacht was.
    Vandaag ben ik geïnterviewd over het effect van een delier (delirium) zodat ze de zorg kunnen verbeteren. Ze zijn goed bezig om meer te kijken hoe patiënten alles ervaren en dat is alleen maar toe te juichen vind ik. Ik ben benieuwd of dat doorgevoerd wordt, al is het niet iets waarvan ik zeg dat het moet gebeuren. Voor ouderenzorg en misschien voor kleine kinderen vind ik het zeker een slim plan!
    Babs onlangs geplaatst…Parfum: Oscar de la Renta- Bella BlancaMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge