Het verschil tussen een maatpak en een maatpak

Je hebt kleding op maat en kleding op maat. Door mijn mode-opleiding en werkervaring in deze branche weet ik dat als geen ander. Ik heb zelf ook kleding en pakken op maat gemaakt. En het maken van maatpakken, dat is een levendige branche. Maar het aantal échte kleermakers neemt sterk af en tegenwoordig worden ze steeds vaker in het buitenland gemaakt. Maar wat is het verschil tussen een maatpak en een maatpak? En waar moet je op letten wanneer je deze laat maken? Ik sprak hier over met Roel Wolbrink, eigenaar van New Tailor.

Het verschil tussen een maatpak en een maatpakFoto: Pixabay

Hoeveel soorten maatkleding bestaan er eigenlijk?

”Je hebt eigenlijk drie soorten pakken: confectie, made to measure en bespoke tailoring. De eerste categorie is de kleding die we in de winkels zien hangen. Bij sommige winkels kun vervolgens je nog wel eens een broek laten inkorten of iets dergelijks. Maar dit is de gewone, standaard confectiekleding. Dan heb je made to measure. Hierbij gaat men uit van een standaard patroon en deze wordt vervolgens op bepaalde plaatsen aangepast. De laatste categorie is bespoke tailoring. Hierbij worden echt alle maten opgenomen en maak je in feite het kledingstuk met de hand op het lichaam.”

Er is nog wel eens discussie over wat een echt maatpak is. Sommigen zeggen dat het volledige pak dan met de hand gemaakt moet zijn. Maar gebeurt dit nog wel eens?

”Er zijn mensen die zeggen dat je alleen van bespoke tailoring kunt spreken wanneer het volledige pak is gemaakt door één persoon en volledig met de hand. Dan moet die kleermaker jou dus adviseren over de stof, meten, het patroon maken en vervolgens het pak ook met de hand maken inclusief een los binnenwerk.  Meestal is een maatpak een combinatie van made to measure en bespoke. Er zit namelijk veel tussenin. Bij een maatpak is er lang niet altijd sprake van een handgemaakt pak. En dat hoeft ook niet per se; alhoewel het echt wel tot een soepeler resultaat leidt.

Tegenwoordig zijn er in Nederland heel weinig kleermakers die echt volledig een pak kunnen maken. Dit komt mede omdat het maken van een pak een echt vak is, het zeer tijdsintensief is en dus kostbaar. De meeste maatpakken aanbieders besteden het vervaardigen uit. Diegene die jouw patroon bepaalt is wel echt heel belangrijk. Hij bepaalt de pasvorm.”

Waarom is diegene die de patronen maakt de eindverantwoordelijke?

”Iedereen maakt patronen op zijn eigen manier. De één hanteert andere patroonwetten dan de ander. En sommigen hanteren meerdere patroonwetten om er voor te zorgen dat pak écht goed bij iemand past. Dus de persoon die de patronen maakt (bespoke tailoring) of slechts aanpast (made to measure), die bepaalt eigenlijk voor het grootste deel hoe tevreden een klant is.

Natuurlijk is de wijze waarop een pak wordt gemaakt ook van belang voor het eindresultaat. Hoe wordt het binnenwerk verwerkt, welke schoudervulling wordt gekozen, wat is het model en bovenal welke maakwijze wordt gekozen. Ook de communicatie tussen de patroonmaker en diegene die het pak maakt is essentieel. Die moeten elkaar kunnen verstaan en begrijpen hoe de ander werkt. Maar het patroon, dat bepaalt uiteindelijk hoe het pak om het lichaam valt.”

Dus een volledig handgemaakt pak is niet beter dan made to measure?

”Men zou wat meer naar het pak zelf moeten kijken dan naar of het made to measure of bespoke gemaakt is. Als je per se een pak wilt hebben dat volledig met de hand is gemaakt door één persoon, dan gaat het je heel veel geld kosten. Als je kiest voor een atelier die met meerdere mensen aan het maken van een pak werkt dan wordt het vaak ook beter omdat bijvoorbeeld mouwen in een jasje zetten echt een specialistisch werkje is. Bovendien kunnen machines helpen om een pak in de juiste vorm te persen bijvoorbeeld.

Kijk bij het kopen van een maatpak vooral naar wat voor soort pak je wilt en welke stof je mooi en prettig vindt. Elke stof vraagt om een specifieke verwerking. Zo kun je dikke stoffen over het algemeen beter en makkelijker met een los binnenwerk laten verwerken. Aan de andere kant zijn dunne stoffen vaak gevoeliger en daarom is het vaak mooier en efficiënter om deze met de hand te maken. Veel mensen zien niet eens het verschil tussen handwerk en machinewerk. Dus laat je vooral adviseren door de kleermaker of maatpakkenspecialist. ”

Waar moet je verder rekening mee houden?

”Je doel en budget zijn natuurlijk ook van groot belang. Een op maat gemaakt pak gaat lang mee. Met een pak koop je vaak zekerheid of ijdelheid. En dat is een fragiele balans. Een strak gemaakt pak geeft je een gevoel geven van zekerheid. De ijdelheid zit hem dan bijvoorbeeld dat het pak allerlei handgemaakte details heeft.

En vergeet vooral niet dat een pak nooit perfect is. Voor een dag op het werk kan hij perfect zijn, maar tijdens een feestje te formeel. Of juist te hip voor het werk en perfect voor een feestje. Het is uiteindelijk allemaal een kwestie van smaak. Er bestaat niet zoiets als een absolute waarheid. Een kleermaker zal die balans zoeken.”

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Interessant dat sommige mensen een maatpak pas een maatpak vinden als het door één persoon en volledig met de hand gemaakt is. Nooit geweten! Wat vindt u eigenlijk? Zelf draagt mijn man ook maatpakken, maar ik weet niet of ze aan dit criterium voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge