De Virgin bedrijven staan erom bekend dat ze de dingen anders willen doen. Hun nieuwste filmpje ter promotie van de Virgin Atlantic’s dresscode bewijst dit nog maar eens. We zien het mannelijk personeel in een rok en met make-up op. Want de luchtvaartmaatschappij zegt iedereen gelijk te benadelen.
Het ziet er vernieuwend uit, maar in praktijk vindt het bedrijf gelijkheid helemaal niet zo belangrijk. En dat wordt met de jaren erger. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Virgin Atlantic steekt mannen in een rok
Voordat ik je ga vertellen over de ongelijkheid binnen Virgin Atlantic is het eerst tijd om te kijken naar de video.
In de video zien we mannen en vrouwen paraderen in de uniformen van Virgin Atlantic. Opvallend is dat enkele mannen een rok met hakken dragen. Soms zijn ze ook uitgebreid opgemaakt. Ze dansen en zien er blij uit. Tussendoor staan teksten die verwijzen naar de nieuwe dresscode: your uniform, your identity, your choice, our new uniform code. De video wordt afgesloten met de slogan Virgin Atlantic, see the world differently.
Bij het zien van de video word ik er meteen blij van. Veel luchtvaartmaatschappijen roepen dat hun dresscode genderneutraal is, maar nog steeds wordt de kleding volgens de ouderwetse dresscode gepresenteerd. Dus mannen in een broekpak en vrouwen in een mantelpak of jurk. Dat doet Virgin Atlantic anders. Zij laten ook echt zien hoe het eruit ziet wanneer mannen rokken, hakken en make-up dragen.
Virgin Atlantic gebruikt activisten
Er zit alleen wel een addertje onder het gras. Wie de video snel bekijkt zou denken dat het hier gaat om personeelsleden. Zo worden uniformen altijd gepresenteerd. Maar een deel van de mensen die de uniformen in de video dragen zijn LHBTQ+ activisten. Het zijn mensen die in deze campagne gebruikt zijn om de nieuwe dresscode te promoten.

In de tweede video die een paar dagen later werd gelanceerd worden deze vertegenwoordigers geïnterviewd. En natuurlijk zijn ze positief over de nieuwe dresscode. Maar het feit dat ze slechts een deel van het eigen personeel hebben ingezet geeft een beetje een raar gevoel. Waarom zou je niet alleen je eigen personeel gebruiken? Zijn er te weinig personeelsleden die hier achter staan? Willen de personeelsleden niet in een video? Of zijn er helemaal geen mannelijke personeelsleden die zich in het vrouwen uniform willen hullen?
Het is niet de eerste keer dat de luchtvaartmaatschappij van Richard Branson de dresscode versoepelt. In 2019 haalde het bedrijf ook al het nieuws omdat ze de make-up eisen voor het vrouwelijk personeel hadden afgeschaft. Vanaf dat jaar mocht het vrouwelijk personeel ook een broek dragen in plaats van alleen een rok tijdens het werk.
De vier netwerken van Virgin Atlantic
Ze willen graag inclusief en modern overkomen, dat zie je ook op de website van Virgin Atlantic. In het persbericht over de versoepeling van de dresscode staat dat ze hier door middel van verschillende netwerken aandacht aan besteden.
Zo valt te lezen dat ze een PRIDE-netwerk hebben waarmee ze willen opkomen voor de LGBT+ gemeenschap. Het VALUED-netwerk houdt zich bezig met diversiteit en mensen die ondervertegenwoordigd zijn bij het bedrijf. Het derde netwerk, genaamd Disability Engagement Network (DEN), richt zich op het steunen van mensen met een zichtbare of onzichtbare handicap. En als laatste hebben ze een Scarlet-netwerk. Op de website valt te lezen dat dit in het leven is geroepen ”om de vooruitgang van vrouwen in Virgin Atlantic te ondersteunen door regelmatig te netwerken en sessies voor het ontwikkelen van vaardigheden te bieden.”
Lees bovenstaande zin nog eens. Ze willen de voortgang van vrouwen ondersteunen door te netwerken en sessies voor het ontwikkelen van vaardigheden aan te bieden. Dit impliceert dat vrouwen kennelijk nog niet voldoende vaardigheden hebben om hun werk goed te kunnen uitoefenen. Tenminste, niet genoeg ten opzichte van de mannen die er werken. Want er is geen speciaal netwerk voor mannen dat zich hiermee bezighoudt.
Gender Pay Gap
Het lijkt hier wellicht te gaan om een klein zinnetje op een website, maar het is helaas een onderdeel van de bedrijfscultuur. Dit zie je terug in het Gender Pay Gap rapport dat de Britse overheid ieder jaar publiceert. Hierin staat precies hoe organisaties mannen en vrouwen in dezelfde functies belonen. Dit rapport is ooit in het leven geroepen omdat veel vrouwen in bedrijven minder salaris krijgen dan hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk uitvoeren. Door de cijfers openbaar te maken hoopt de overheid bedrijven te stimuleren om vrouwen gelijk te belonen.
Virgin Atlantic scoort al jaren slecht in het Gender Pay Gap rapport. In het laatste rapport, dat gepubliceerd werd in april 2021, bleek dat het bedrijf hier niets aan te hebben gedaan. Van iedere pond die een man verdient, ontvangt een vrouwelijke medewerkster 58 cent. Om precies te zijn verdienen vrouwen 41,5 procent minder per uur dan mannen in dezelfde functie.
Naast een lager uurloon hebben ze ook minder kans op een promotie. Bij de hogere functies bestaat slechts 18,7 procent uit een vrouw. Dat was in 2017 een stuk meer, toen bekleedde 32 procent van de vrouwen binnen het bedrijf een hoge functie.

Ook bij de bonussen is de ongelijkheid groot. Zo krijgen vrouwen dan wel twee keer zo vaak een bonus (47,9 procent) dan hun mannelijke collega’s (23,2 procent), maar nog steeds ontvangen ze minder. Voor iedere pond die een man als bonus ontvangt, krijgt een vrouw 72 cent. Hiermee is hun bonus dus gemiddeld 27,8 procent lager.

Virgin Atlantic wil gelijkheid voor de bühne
Hoe hard het bedrijf ook schreeuwt dat gelijkheid belangrijk is, de cijfers liegen er niet om. Leuk hoor, dat vrouwen kunnen netwerken, geen make-up hoeven te dragen, een broek mogen aantrekken en sessies krijgen om hun kennelijk achtergestelde vaardigheden bij te spijkeren. Maar ze verdienen nog steeds bijna de helft minder dan hun mannelijke collega’s. En dat is echt heel veel. Ter illustratie: Letland is in Europa het land met het grootste inkomstenverschil tussen mannen en vrouwen. Daar is het verschil 22,3 procent. Bij Virgin Atlantic is het verschil 41,5 procent. Bijna dubbel zoveel als het slechts scorende land in Europa.
En terwijl vrouwen bij de luchtvaartmaatschappij vaker een bonus krijgen is het percentage dat topposities bekleedt de laatste jaren afgenomen. De bonus die vrouwen krijgen is ondertussen ook nog 27,8 procent lager dan die van de mannen. Dit alleen al is onlogisch. Want als vrouwen zo vaak een bonus krijgen, dan doen ze het kennelijk erg goed binnen het bedrijf. Waarom wordt het percentage vrouwen op topposities dan kleiner? Als ze zo goed zijn, dan zouden ze toch juist eerder promotie moeten maken dan mannen?
Virgin Atlantic’s mannen in een rok is symboolpolitiek
Dus hoe leuk en verfrissend ik de video met mannen in een rok ook vind, mij hoor je niet juichen. Dit is een sterk staaltje symboolpolitiek. Inclusiviteit gebruiken als moderne marketing, want dat is lekker hip. Maar ondertussen de echte problemen, die ze in 2020 nog beloofde aan te pakken, niet oplossen.
Bovendien is het de verkeerde volgorde. Mijn advies: ga eerst het probleem aanpakken en daarna mag je er heel erg trots op zijn dat jouw bedrijf mensen gelijk behandelt. Of trots, het zou eigenlijk normaal moeten zijn. Maar goed, dan kun je tenminste oprechte marketing campagnes lanceren. Waarin je niet alleen mensen laat roepen dat ze zichzelf kunnen zijn en gelijk behandeld worden, maar dit ook echt kunt aantonen.
Tot die tijd lijkt het mij beter om het marketinggeld te stoppen in het rechttrekken van de salarissen van vrouwelijk personeel. Daar hebben zij en ook de rest van de economie wat aan. Want wanneer vrouwen net zoveel verdienen als mannen, dan is de kans op afhankelijkheid kleiner. Of zoals Barack Obama ooit zei:
“A woman deserves equal pay for equal work. She deserves to have a baby without sacrificing her job. A mother deserves a day off to care for a sick child or sick parent without running into hardship — and you know what, a father does, too. It’s time to do away with workplace policies that belong in a Mad Men episode.”
Groetjes,
Aileen