Vraagt een online rechtszitting om een nieuwe dresscode?

Want to read in English? Click here.

In de rechtbank worden meestal zwarte toga’s gedragen. De rechtspraak moet immers onpartijdigheid uitstralen. Maar nu rechtszittingen door corona online worden georganiseerd blijken de dresscodes te zijn veranderd. Sommige advocaten lijken niet meer zoveel waarde te hechten aan de neutrale uitstraling…

Foto: Pixabay

Een nieuwe dresscode?

De verandering van kledij heeft in Amerika voor de nodig opschudding gezorgd. Sommige advocaten wonen vanuit hun bed de rechtszittingen bij, waarbij ze zelfs nog de onder de lakens liggen. Er was zelfs een mannelijke advocaat die zonder shirt op beeld verscheen. Dit zorgde voor irritatie bij collega’s.

Advocaat Dennis Bailey uit Florida heeft een openbare brief geschreven waarin hij zijn collega’s oproept om zich representatief te kleden. ”Alsjeblieft, als je het niet erg vindt, laten we hoorzittingen behandelen als hoorzittingen. Of het nu Zoomen is of niet,” aldus Bailey.

Douglas Keith, raadsman van de Brennan Center for Justice van de New York University School of Law, snapt de oproep:

“Wat deze brief duidelijk maakt, is iets waar alle rechtbanken van op de hoogte moeten zijn, namelijk dat partijen zullen worden beoordeeld op hun uiterlijk (…) Videogesprekken kunnen nieuwe complicaties met zich meebrengen: mensen worden mogelijk niet alleen beoordeeld op hun kleding, maar ook op hun omgeving of de kwaliteit van hun internetverbinding. Advocatenkantoren met betere middelen zullen de middelen hebben om ervoor te zorgen dat hun advocaten in het best mogelijke licht verschijnen – zowel figuurlijk als letterlijk.”

 

Wat zijn de regels?

Ondanks dat de oproep veel steun heeft gekregen, benadrukt Jack Tuter, hoofdrechter van de rechtbank waar Bailey werkzaam is, dat de brief niet door hem van te voren is goedgekeurd. En dus is het geen officiële oproep namens de rechtbank. 

”Veel mensen vertegenwoordigen zichzelf en kunnen al dan niet de kledingvoorschriften volgen. We verwachten een passende toga, maar hebben het niet noodzakelijkerwijs afgedwongen,” zo geeft Tuter aan.

 

De grenzen bepalen

Op dit moment gaat iedere rechtbank in Amerika anders om met de nieuwe maatregelen als gevolg van corona. De ene heeft goede technologie in huis waardoor online rechtszittingen geen probleem zijn, terwijl de ander worstelt met deze nieuwe manier van werken. En zo is het ook met de dresscode. Sommige rechtbanken zijn strenger dan anderen wanneer het gaat om de kleding die wordt gedragen.

Om de rechtbanken te helpen met het voeren van online rechtszittingen biedt de Texas Office of Court Administration webinars en gidsen aan. Hierin staat hoe zij met de techniek om kunnen gaan, maar ook hoe men het beste kan zitten en wat men zou moeten dragen. Op die manier heeft iedereen een leidraad van hetgeen wat wordt verwacht.

Had je het kunnen weten?

Nu zullen veel mensen verbaasd zijn. Je weet toch dat je als advocaat of rechter een neutrale uitstraling moet hebben tijdens een rechtszitting? Daarom heb je toch ooit de zwarte toga voor gekocht? Ja en nee. 

Enerzijds is dit heel logisch. Voor een professionele uitstraling is het belangrijk om consistent te zijn wanneer het gaat om je kleding. Draag je in de rechtbank een toga tijdens een zitting, dan doe je dit ook wanneer dit online plaatsvindt. Op die manier laat je zien dat je respect hebt voor de regels, de omgeving en de mensen met wie je het gesprek voert. Waarom zou je deze regels aan je laars lappen omdat je vanuit huis werkt?

Anderzijds is dit een goed voorbeeld van de wereldwijde vercasualisering waar we al lange tijd mee te maken hebben. De grens tussen werkkleding en vrijetijdskleding vervaagt en mensen zoeken steeds vaker de grenzen op. Casual Friday lijkt inmiddels verleden tijd, aangezien een groot deel tegenwoordig dagelijks in spijkerbroek op het werk verschijnt. Dus waarom niet als je advocaat of rechter bent?

Naast de vercasualisering heb je online veel minder te maken met sociale druk. Wanneer je voorheen in casual kleding op het werk verscheen, of zelfs met ontbloot bovenlijf, dan werd je de gehele dag geconfronteerd met ogen die je aankijken. Als je kleding niet gepast is, dan zul je dat dus snel merken. Bovendien zul je eerder worden aangesproken door een collega, dan wanneer er een gesprek op beeld plaatsvindt. Het beeldscherm maakt de drempel om je anders te kleden dan normaal een stuk lager.

Wat vind jij? Mag de dresscode tijdens online rechtszittingen wat soepeler nu veel mensen vanuit huis werken of zou deze hetzelfde moeten zijn als in de rechtbank?

Groetjes,

Aileen

 

2 reacties

  1. Ik kan mij voorstellen dat de verandering van kleding in deze beroepsgroep voor veel opschudding zorgt. Je representatief kleden hoort natuurlijk bij je beroep als jurist, maar dit geldt natuurlijk eigenlijk voor iedereen. Gelukkig zijn de regels voor het thuiswerken hier veranderd.

  2. Ik geloof ook dat het bij bepaalde beroepen belangrijk blijft om je aan een dresscode te houden. Vanuit huis je werk doen maakt je vaak relaxter. Ik denk dat het goed is om te weten waar je grenzen liggen. Zeker wanneer je met cliënten in contact komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge