Vrijetijdskleding en werkkleding: waar ligt de grens?

In het vorige artikel beschreef ik een verhaal over een dokter die in haar vrije tijd hele sexy kleding droeg, daar foto’s van maakte en vervolgens plaatste op Instagram. Zij kreeg hier problemen mee op het werk. De reacties van lezers liepen sterk uiteen. De een vond dat privé-activiteiten los staan van je werk terwijl er ook mensen waren die vonden dat je hier rekening mee zou moeten houden. Dit zette mij aan het denken over vrijetijdskleding en werkkleding: waar ligt de grens?

Vrijetijdskleding en werkkleding: waar ligt de grens?

Wens of realiteit

In mijn ogen is dit echt iets wat schopt tegen het wenselijke aan. Want het zou eigenlijk niet uit moeten maken wat je draagt op het werk. Het gaat tenslotte om de werkzaamheden die je verricht, om hetgeen wat jij inhoudelijk toevoegt. Maar dit is een wensbeeld, het is niet realistisch. De realiteit is dat wat jij draagt invloed heeft op je werkomgeving. Het uiterlijk is het eerste wat wij zien en heeft dus invloed op de manier waarop mensen tegen jou aankijken. En jij naar jezelf. Want kleding heeft ook invloed op je gevoel en je gedrag. In je privétijd is dit niet anders. Ook dan zien mensen als eerste jouw uiterlijk en is dit bepalend voor het beeld dat men heeft van jou.

Twee werelden

Om de vraag te kunnen beantwoorden, waar de grens ligt, zou je dus moeten kijken naar deze twee werelden. Tot hoe ver lopen deze in elkaar over? Hoe groot is de kans dat mensen die jij zakelijk ziet ook tegenkomt in jouw privéleven? In veel gevallen is de kans vrij groot. Zeker wanneer je dichtbij je werk woont. Dan is het niet vreemd om collega’s, klanten of patiënten tegen te komen in de supermarkt. Vrijwel iedereen doet toch weleens boodschappen? Het is daarom ook geen ramp als je zakelijke contacten tegenkomt in je privétijd. De ander zal begrijpen dat jij er iets anders uitziet in je vrije tijd. Ik denk dat de belangrijkste vraag is of jouw kleding vervolgens invloed kan hebben op jouw werk nadat je iemand hebt gezien. Dan kom je eigenlijk bij de essentie van het verhaal.

Vrijetijdskleding en werkkleding: waar ligt de grens?

Hoeveel invloed mag het hebben? Dit bepaal je altijd zelf. Trek jij iets heel bijzonders of opvallends aan en woon je dichtbij je werk? Dan weet je dat de kans groot is dat je zakelijke contacten tegenkomt én dat zij zullen opkijken van jouw kleding. Dit hoeft trouwens helemaal niet negatief te zijn. Er zijn genoeg beroepen waarbij een excentrieke kledingstijl wordt gewaardeerd. Ook zijn er beroepen waarbij het echt onhandig kan zijn als jij in je vrije tijd hele uitdagende kleding draagt. Zoals een lezer al opmerkte zijn dit vooral de beroepen waarbij je iets moet overdragen aan iemand.

In het geval van een dokter, een docent of een advocaat speelt vertrouwen bijvoorbeeld ook nog een rol. Het wil niet zeggen dat iemand jou niet kan vertrouwen wanneer jij diegene in je vrije tijd tegenkomt en je draagt iets opvallends. Nee, dat zeker niet. Het hangt af van de interpretatie van deze persoon. Dan kom ik ook weer terug bij wat ik eerder zei. Namelijk dat jij zelf bepaalt hoeveel invloed je uiterlijk mag hebben op jouw beroep. Zie het als risicomanagement: hoe groot is de kans dat het gebeurt en hoe groot is de ‘schade’ wanneer dit gebeurt? Met deze rekensom kun jij zelf bepalen of je een bepaald risico wilt lopen.

Mijn mening?

Na het laatste artikel was er ook een lezer die vroeg naar mijn mening. Nu ik dit aan het opschrijven ben merk ik ook dat ik nu weer niet zo snel mijn mening geef. Tenminste, geen harde. Dat komt eigenlijk vooral omdat ik hierin zelf lastig een onderscheid kan maken en vind dat ik al helemaal niet voor een ander kan bepalen.

Ja, ik weet dat dit wat soft klinkt. Misschien is dat het ook wel. Er zijn zoveel soorten beroepen, mensen en kledingstijlen dat ik vind dat je niet een grens kunt trekken. Ik ben wel van mening dat het in ieder geval goed is om hierbij stil te staan. Het is in mijn ogen naïef om te denken dat het uiterlijk geen rol speelt. Voor mijzelf speelt het uiterlijk in mijn vrije tijd wel degelijk een rol. Ik ben mij altijd bewust van mijn werk. Ook in mijn vrije tijd.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge