Vrouwelijke militairen In Oekraïne moeten lopen op hakken

Hoge hakken op het werk, het is een onderwerp waar ik al vaker over heb geschreven. Hoewel het verplichten ervan door velen wordt afgekeurd is het nog steeds iets dat met regelmaat gebeurt. Meestal bij zakelijke instellingen en representatieve functies zoals stewardessen. Maar lopen op hakken in het leger, dat klinkt wel heel vreemd. En toch gebeurt het.

 

Onafhankelijkheidsparade

Begin juli bracht het ministerie van Defensie in Oekraïne een nieuwsbericht naar buiten. Hierin werd gesproken over de voorbereidingen voor de onafhankelijkheidsparade die op 24 augustus zal gaan plaatsvinden. Op de foto’s was te zien dat vrouwelijke militairen op hoge hakken aan het oefenen waren voor deze jaarlijkse parade.

Vrouwelijke militairen In Oekraïne moeten lopen op hakken
Foto: Pixabay

Vrouwelijke militairen In Oekraïne moeten lopen op hakken

Met nadruk op was. Want vlak na de publicatie van het bericht kwam er een golf van kritiek en besloot Defensie het bericht en de foto’s te verwijderen. Een ander bericht over de parade, dat gelijktijdig verscheen op de website van het ministerie, is wel blijven staan. Hierin komen de vrouwelijke militairen aan het woord. Zij geven aan dat de hoge hakken lastiger lopen dan hun gebruikelijke schoenen, maar dat ze hun best doen. Ook valt te lezen dat de dames vanwege de nieuwe schoenen een maand geleden al zijn begonnen met het oefenen van de parade.

Inmiddels wordt de top van de Oekraïense Defensie beschuldigd van seksisme en het opzettelijk beledigen van vrouwen. Niet alleen in de media wordt de actie afgekeurd, ook binnen de politiek spreekt men er schande van. Inna Sovsun van de Oekraïense pro-Europese Golos-partij heeft gezegd dat ze zich nauwelijks een idioter en schadelijker idee kan voorstellen. ”Vrouwelijke soldaten wagen net als hun mannelijke collega’s elke dag hun leven voor Oekraïne en verdienen het niet om te worden bespot.’’  Diverse politici hebben Andriy Taran, de minister van Defensie , uitgedaagd om op de dag zelf hoge hakken te dragen.

 

Helaas geen nieuws

Het is goed om te zien dat er wereldwijd met zoveel verontwaardiging is gereageerd. Het is natuurlijk belachelijk dat vrouwelijke militairen in Oekraïne moeten lopen op hakken. Want niemand zou op zijn of haar werk gedwongen moeten worden om hierop te lopen. Maar het gebeurt nog steeds. En niet alleen in Oekraïne, maar overal ter wereld.

In 2019 haalden de Japanse minister van Gezondheid, Werk en Welzijn nog het nieuws omdat hij hoge hakken op het werk ‘noodzakelijk’ noemde. Hij was het dan ook niet eens met een petitie die gestart was om het verplichten van deze schoenen strafbaar te maken. In Engeland neemt de politiek het verplichten van hakken op het werk gelukkig iets serieuzer. Daar kwam in 2017 PwC in opspraak omdat er een vrouwelijke medewerker was ontslagen toen ze weigerde te werken op hoge hakken. Een commissie die aangesteld werd om dit fenomeen te onderzoeken kwam tot de conclusie dat dit met regelmaat gebeurt. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten beloofde de overheid strenger toe te zien op bedrijven die een dergelijke dresscode hanteren.

En het is helaas geen ‘ver van je bed show’. Enige tijd geleden was er een Nederlandse vrouw die vlak voor haar sollicitatiegesprek door een dame van het bedrijf een paar hakken kreeg aangeboden. Dus ja, het verplichten van hoge hakken gebeurt overal. Maar laten we het vooral bespreken, de bedrijven die het doen bekendmaken en opstaan tegen deze vorm van seksisme. Want hakken moeten een persoonlijke keuze zijn, geen verplichting. En al helemaal niet een manier om hardwerkende militairen neer te zetten als sexy entertainment.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge