”Vrouwen droegen jarenlang werkbroeken voor heren”

Vandaag is het internationale vrouwendag. Een goed moment om stil te staan bij de rol die vrouwen op dit moment in de maatschappij bekleden. Voor Prettybusiness wil ik het vandaag hebben over hoe er met het vrouwelijk lichaam wordt omgegaan in de wereld van werkkleding.

Want terwijl men in de mode constant op zoek is naar de perfecte vrouwelijke pasvorm, loopt de branche voor technische werkkleding op dit gebied enorm achter. Met als gevolg dat vrouwen jarenlang, en velen nog steeds, in werkkleding lopen dat is gemaakt voor mannen. Maar langzamerhand is dit aan het veranderen.

Ik sprak met Wilma van der Meij, een dame die inmiddels alweer veertien jaar werkzaam is in de wereld van werkkleding.

Wilma van der Meij – Foto: Harold Lakerveld

 

Wilma, hoe ben jij eigenlijk in deze wereld terecht gekomen?

”Ik heb de MEAO gedaan, de opleiding voor middelbaar economisch en administratief onderwijs. Daarbij koos ik voor de commerciële richting. Tijdens mijn studie kwam ik als stagiair bij Power Workwear terecht. Het bedrijf is, zoals de naam al zegt, gespecialiseerd in werkkleding. Ze waren net opgestart en daardoor mocht ik al snel allerlei verschillende taken doen: van het invoeren van orders tot het helpen van klanten. 

Na mijn stageperiode ben ik er blijven werken en in 2011 kwam ik in de buitendienst terecht. Ik ging op bezoek bij onze dealers om de werkkleding te verkopen. Al snel wist ik dat dit écht mijn ding was.

Werkkleding vind ik gewoon heel erg leuk. Ik herken mensen die iets dragen van Engel Workwear, het merk dat ik het meeste verkoop, direct op straat. Ik kan mij dan eigenlijk ook nooit inhouden. Ik moet dan even vragen hoe het ze bevalt en waarom ze dit dragen. Vanuit Power Workwear zijn we ook de enige in Nederland die deze kleding importeren, dus ik weet dat de kans groot is dat ze het via een dealer van ons hebben gekocht.”

 

Ik weet dat de werkkledingbranche echt een mannenwereld is. Hoe ervaar jij dit als vrouw?

”Het is zeker een mannenwereld, maar er komen gelukkig ook steeds meer vrouwen bij. Op dit moment worden vooral de administratieve functies vervuld door vrouwen. Ze werken op kantoor en je ziet ze daardoor minder. Wanneer het gaat om het directe contact, dan zijn het vrijwel altijd mannen.

Nu zijn het hoofdzakelijk de mannen die werkkleding verkopen, je ziet dat op het moment dat werkkleding een onderdeel is van een groter assortiment in bijvoorbeeld een groothandel, de mannen het nog wel eens een ‘vrouwen ding’ vinden. Tja, waren er maar meer vrouwen actief in de branche. Ik merk namelijk dat advies van vrouwen over werkkleding serieus wordt aangenomen.

Maar vrouwen hebben ook gewoon andere kwaliteiten dan mannen. Ze zijn vaak communicatief en sociaal sterker, maar hebben ook weer het gevoel dat ze zich moeten bewijzen in deze wereld. Het is in mijn ogen daarom beter voor de balans als er meer vrouwen zouden werken.”

 

En hoe staat het met dameswerkkleding? Het aanbod is op dit moment erg klein…

”Dat klopt. Er is gewoon weinig kleding voor dames in technische functies. Ik ben al blij dat er inmiddels überhaupt keuze is voor vrouwen. Toen ik in 2005 in deze branche kwam werken was een werkbroek voor dames echt een zeldzaam iets. Wij hadden er destijds één in het assortiment, maar de pasvorm was niet echt goed. In de branche was er ook niemand echt mee bezig. Werkkleding voor vrouwen, daar werd weinig aandacht aan besteed.

Pas in 2011 of 2012 zag ik dit veranderen. Toen ging men beter kijken naar het lichaam. Werkkleding kreeg een meer aangesloten pasvorm, zowel bij de dames als de heren. Dat had ook te maken met het modebeeld. Hoewel de werkkleding nu nog wat achterloopt op de mode, het is een conservatieve wereld, veranderen ze tegenwoordig wel steeds meer en sneller mee. Getailleerde vrijetijdskleding zorgde ook voor getailleerde werkkleding. En dus meer aandacht voor de vorm van het vrouwelijk lichaam.”

 

Foto: Engel Workwear
Foto: Engel Workwear

Ik hoor vaak dat het aanbod van dameswerkkleding te maken heeft met het feit dat er weinig vrouwen werken in technische functies. Hoe kijk jij hier tegenaan?

”Het aantal vrouwen in technische functies is inderdaad relatief klein. Om die reden beperkten producenten in het verleden ook nog wel eens het assortiment dameswerkkleding. Het werd onvoldoende verkocht. Je ziet dat die markt nu aan het groeien is en de fabrikanten graag aan de vraag van de markt willen voldoen.

Maar tegenwoordig kun je als bedrijf eigenlijk niet meer aankomen met één werkbroek voor dames. Er werken steeds meer vrouwen in technische functies en ik verwacht dat deze groei nog wel even doorzet. Wanneer je als bedrijf dat werkkleding aanbiedt met de tijd mee wil gaan, dan moet je dus zowel heren als dames kunnen kleden. Je kunt natuurlijk voor die paar vrouwen een andere leverancier inschakelen, maar je wilt graag de vrouwen in dezelfde kledinglijn en hetzelfde merk kunnen kleden als de mannen.

Ik ben ook zo blij dat wij sinds vorig jaar de dames Galaxy lijn hebben, dat is een lijn van Engel Workwear waarmee ik vrouwen van top tot teen in werkkleding kan steken. Ik hoef vrouwen niet meer door te verwijzen of herenwerkkleding te adviseren. Ze kunnen kleding aan die gemaakt is voor hun lichaam.”

 

Zorgt dit er ook voor dat vrouwen andere keuzes kunnen maken dan de heren wanneer het gaat om werkkleding? Of is alleen de pasvorm anders?

”Als vrouw wil je qua functionele mogelijkheden hetzelfde als je mannelijke collega’s. Wanneer ik een broek zou aanbieden die dit niet heeft, dan willen de vrouwen liever een herenbroek. Want die zakken, extra knieversterking enzovoort, die zijn gewoon fijn. Dat is ook meteen de reden waarom vrouwen zo lang akkoord zijn gegaan met werkkleding voor heren: de functionaliteit is heel belangrijk. Terwijl mannen het andersom écht niet zouden doen: vrouwenbroeken dragen.

Foto: Engel Workwear

Ik zie wel wat meer variatie bij de veiligheidsschoenen. Er zijn tegenwoordig ook roze veiligheidsschoenen, of zelfs met strass steentjes te koop. Die worden dan vaak besteld door dames die op kantoor werken. Vrouwen die in de bouw of als elektricien werken, die kiezen vaak toch voor de wat meer neutrale kleuren en modellen. Die diversiteit is leuk om te zien. Zo is er voor iedereen iets wat bij hem of haar past.

Qua aanbod zie ik ook een groot verschil tussen de landen waar de werkkleding en veiligheidsschoenen vandaan komen. Die opvallende, vrouwelijke veiligheidsschoenen komen uit Italië, terwijl de wat meer neutrale werkkleding uit de Scandinavische landen komt. Naast de hoogwaardige werkkleding is dat ook één van de redenen waarom wij in Nederland vaak werkkleding dragen uit landen zoals Denemarken: daar gebruiken ze veel beschutte kleuren zoals zwart, donker blauw en grijs. En wij Nederlanders willen over het algemeen niet teveel opvallen. Dus kiezen we hiervoor.”

 

Heb je als laatste nog een advies voor de dames die werkkleding dragen?

”Wanneer het gaat om werkbroeken adviseer ik altijd om ook echt te kiezen voor een damesmodel. Soms hoor ik vrouwen wel eens zeggen dat ze liever een broek dragen die is gemaakt voor heren, maar die weten nog niet wat ze missen. De broeken voor dames sluiten veel mooier aan in de taille waardoor het niet alleen lekkerder zit, maar het voorkomt ook een bouwvakkersdecolleté wanneer je bukt. Je wil toch niet dat jouw ondergoed dan zichtbaar is? 

En let op de lengte van je truien, shirts en vesten. De combinatie met de juiste broek maakt het draagcomfort zoveel beter! Je wilt je natuurlijk bezighouden met je werk en niet met hoe je kleding zit. Op deze manier is dat weer een zorg minder.”

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Power Workwear. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge