Waar komen manchetknopen vandaan?

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik tijdens mijn studie Bestuurskunde altijd op de eerste of tweede rij zat tijdens de hoorcolleges. Samen met mijn studievrienden maakte ik ijverig aantekeningen. Tot we les kregen van één van de opleidingsmanagers. Een wat oudere, verzorgde man liep het podium op en we waren allen compleet stil. Naast het feit dat hij enorm interessante verhalen over zijn carrière kon vertellen, was ik altijd gefascineerd door de manier waarop hij er uitzag. Zeer charismatisch, tot in de puntjes verzorgd en altijd met manchetknopen.

Ook al wist ik dat ik moest luisteren naar zijn verhaal, ik was altijd de eerste paar minuten afgeleid door de prachtige pakken die hij droeg. En met name door zijn manchetknopen. Daarvoor was ik ook al gefascineerd door dit mannelijke accessoire, maar toen werd ik er ineens wekelijks mee geconfronteerd. Iedere les weer kon ik het niet laten om even te kijken welke manchetknopen hij droeg. Ik was trouwens niet de enige. Dit deed ik samen met mijn studievriendin. ‘Dezelfde als vorige week, hé?’ zei ik dan. ‘Ja, ik geloof het wel’ fluisterde ze dan in mijn oor.

Echte liefde

Sinds die periode heb ik helaas weinig mannen om mij heen gezien met manchetknopen. Zelfs toen ik jarenlang tijdens mijn werk dagelijks werd omgeven door mannen in pak, waren deze accessoires ver te zoeken.

Waar komen manchetknopen vandaan?

Ik was dan ook blij toen ik vorige week mijn eerste, eigen set manchetknopen ontving. Het gaf een beetje hetzelfde gevoel als toen ik mijn eerste stropdas ontving: ik was zo blij als een klein kind. Ze zijn gemaakt van staal en qua kleur een combinatie tussen rosé goud en zilver. Vooral het rosé goud zorgt ervoor dat ze een zachte, wat vrouwelijke uitstraling hebben. Maar voordat ik laat zien hoe ze mij staan zal ik je eerst even iets vertellen over de geschiedenis van de manchetknoop.

Geschiedenis

De eerste manchetknoop ontstond rond de zeventiende eeuw. Destijds gebruikte men een stuk lint of kant om de twee knoopsgaten met elkaar te verbinden. De reden was vooral praktisch. Men deed dit vanwege de strenge wind die onder de mouw kon waaien.

De manchetknoop werd pas echt populair vanaf de negentiende eeuw. Toen werden overhemden steeds meer gedragen en door het gebruik van stijfsel in de stof was een lint niet meer genoeg. De stoffen werden stugger en harder en dus ging men op zoek naar een hulpstuk die hier goed bij paste. En zo werden de eerste, echte manchetknopen gemaakt. Al snel werd het een statussymbool en een manier om jezelf te uiten.

In de jaren negentig kwam Mr Boyer van Boyer company met een bewegend staafje tussen de dubbele steel. Dit is tegenwoordig één van de meest gebruikte manieren om een manchet vast te maken. Hoe dit precies werkt zie je later in dit artikel.

Waar komen manchetknopen vandaan?

V.l.n.r: gevlochten manchetknopen (€9,95), knot manchetknopen in zilver (€29,95), klassieke manchetknopen (€29,95), gestreepte manchetknopen (€29,95) – allen via Hemdvoorhem.nl

Tegenwoordig worden manchetknopen niet zo vaak meer gedragen, maar echt uit de mode zijn ze nooit geweest. Bij formele gelegenheden is de manchetknoop bijvoorbeeld nog wel gebruikelijk. Het aanbod is inmiddels ook heel groot. De knopen worden gemaakt van verschillende materialen, vormen en zelfs familiewapens worden er in verwerkt. Het is tenslotte een mooie, subtiele manier om je smaak of iets van je afkomst te laten zien.

Manchetknopen dragen

Terugkomend op het bewegende staafje, mijn nieuwe manchetknopen hebben ook dit systeem.

Waar komen manchetknopen vandaan?

Om de manchetknopen vast te maken aan mijn overhemd heb ik ten eerste een model nodig met een dubbele manchet. Een manchetknoop kun je namelijk niet aan ieder willekeurig overhemd vastmaken.

Als eerste steek ik de staaf van de manchetknoop vanaf de buitenkant door de dubbele manchet heen. Dan draai ik het middelste staafje naar buiten toe die er meteen voor zorgt dat de manchet gesloten blijft.

Waar komen manchetknopen vandaan?

En natuurlijk is het ten slotte ook nog tijd om te laten zien hoe de manchetknopen er uitzien in combinatie met de rest van mijn outfit.

Outfit AileenBlouse Venti (Modern fit, maat 43, €69,95), manchetknopen HemdvoorHem (€29,95), broek C&A, pumps Taft

Conclusie

Zoals ik al schreef zijn de rosé gouden manchetknopen in dit artikel voor mij het eerste paar. Ik vind het erg leuk om ze te dragen, maar moest er wel aan wennen. Dat komt mede omdat ik de mouwen van het herenoverhemd niet kon opstropen, wat ik normaal wel gewend ben. Tijdens mijn werk hoor ik ze ook wel eens ergens tegenaan tikken. Dat is logisch, aangezien ik hoofdzakelijk achter een laptop werk en mijn armen dan rusten op het bureau.

Dit keer droeg ik de knopen in combinatie met een heren overhemd. Ik ben ook zeker benieuwd hoe ze zouden staan bij een blouse. Ik denk dat ze dan nog mooier naar voren zouden komen omdat de blouse dan ook meer aansluit. Maar voorlopig blijf ik nog even lekker in de wolken met mijn nieuwe manchetknopen.

Draag jij wel eens manchetknopen en zo ja, vind jij het prettig om te dragen?

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met HemdvoorHem. De manchetknopen heb ik gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Manchetknopen… zo nu en dan bij een gelegenheid die past. Dan voel ik me extra gekleed want ik draag verder geen sieraden of een horloge.
    Je kunt overhemden met dubbele manchet gebruiken zoals bi een smokinghemd maar er zijn ook normale dresshemden met dubbel knoopsgat. Je hebt dan minder last dan de dubbele manchet niet terug je mouw in wilt.
    Ps alle dresshemden van Le Dûb en LCF hebben een dubbel knoopsgat en de knoopjes die er ook aanzitten vallen nauwelijks op. 1 knoopje kun je er zondermeer afknippen.

  2. Leuke info! Ik van werk een paar manchetknopen gekregen maar wist niet dat daar een speciaal soort mouw voor nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge