Waarom Chinese verpleegkundigen massaal hun haren afknippen

In Nederland hebben we het al weken over mondkapjes en desinfecterende handzeep. Maar in China, waar het coronavirus is ontstaan, gaat het veel verder. Verpleegkundigen in ziekenhuizen knippen massaal hun haren af of scheren hun hoofd zelfs kaal. En dit is niet het enige wat er met hun uiterlijk gebeurt nu ze dagelijks met zieke patiënten werken…

Waarom Chinese verpleegkundigen massaal hun haren afknippen
Foto: Pixabay

Knippen en scheren

Het ziet er in eerste instantie misschien vreemd uit. Waarom zou je je haren afknippen wanneer je iemand met Corona moet verplegen? Er zijn meerdere redenen waarom de vrouwelijke verpleegkundigen dit doen.

Ten eerste is het hebben van lang haar tijdens hun werk erg oncomfortabel. De pakken die ze tijdens hun werk moeten dragen zorgen ervoor dat ze zelf niet besmet worden. Je kunt je voorstellen dat het in zo’n pak erg warm kan worden en lang haar gaat dan in de weg zitten. Het kan de gevoelstemperatuur zelfs verhogen. 

Ook scheren vele verpleegsters hun hoofd volledig kaal. Dit is tijdens het dragen van de pakken sowieso prettiger dan het hebben van haar. Maar daarnaast maakt een kaal hoofd de kans op besmetting ook kleiner. De maskers sluiten namelijk beter aan op een gladde huid.

Herken je collega

Hoe herken je jouw collega wanneer je volledig ingepakt bent? Ook daar hebben ze zo hun eigen methode voor bedacht. Het medisch personeel schrijft hun naam en functie op de voor- en/of achterkant van hun pakken. 

 

Waarom Chinese verpleegkundigen massaal hun haren afknippen

Het werken in deze kleding is voor het personeel niet bepaald een pretje. Zeker niet nu de uitbraak zo groot is en er daardoor een groot tekort aan medisch personeel is. Daarom werkt het verplegend personeel op dit moment dagen achter elkaar met weinig slaap. De maskers zitten constant op hun gezicht en dat laat letterlijk zijn sporen na. Sommigen hebben zelfs pleisters nodig voor de ontstane wonden op hun gezicht. 

De beelden laten zien hoe hard deze mensen moeten werken om alle patiënten te kunnen verzorgen. Ik heb enorm veel respect voor al het medisch personeel dat zich hiervoor inzet. Laten we hopen dat de situatie in China, en natuurlijk ook in de rest van de wereld, snel verbetert.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge