Waarom chirurgen groen of blauw dragen

Er zijn van die beroepen die we zo gewend zijn, dat we er eigenlijk niet meer bij nadenken waarom deze mensen bepaalde kleding dragen. Heb je er bijvoorbeeld wel eens bij stil gestaan waarom chirurgen groen of blauw dragen? Vast niet. Maar ze doen het niet omdat ze de kleur zo mooi vinden. Het heeft namelijk een hele praktische reden.

Waarom chirurgen groen of blauw dragenFoto: Pixabay

Lang werken en bloed

Wat zeg ik? Het heeft meerdere redenen. Tot 1914 droegen chirurgen altijd witte kleding. Het nadeel van wit is dat het niet prettig werkt voor de ogen. Het licht kan namelijk weerkaatsen bij witte stoffen en daarnaast is het simpelweg te fel om lange tijd naar te kijken. En aangezien chirurgen vaker meerdere uren aan het werk zijn, is dit natuurlijk niet handig.

Een invloedrijke chirurg las aan het begin van de twintigste eeuw dat groen een rustgevend effect had voor de ogen. Om die reden begon hij dit te dragen. Iemand kan er namelijk lange tijd naar kijken en je hebt tijdens operaties ook geen last van weerkaatsing door het licht. Daarnaast staan groen en blauw in een kleurenpalet precies tegenover rood. Hierdoor kunnen de ogen heel goed het bloed herkennen. Als je bijvoorbeeld roze kleding zou dragen tijdens een operatie, dan is het na een aantal uren een stuk lastiger voor je ogen om het bloed te herkennen. En met groen en blauw heb je hier geen last van. Toch wel slim bedacht!

Groetjes,

Aileen

Bron: livescience

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge