Waarom de pakken van astronauten wit zijn

Want to read in English? Click here.

Misschien is het je ooit opgevallen, maar astronauten dragen altijd een wit pak. En niet alleen bij de Amerikaanse NASA, maar ook bij andere ruimtevaartorganisaties kiest men voor deze kleur. Dat is niet geheel toevallig. Dit kan namelijk het leven van een astronaut redden…

Waarom de pakken van astronauten wit zijn
Foto: Pixabay

Vroeger

Tegenwoordig zijn we deze witte pakken gewend, maar toen men voor het eerst pakken ging ontwikkelen was de functie van de kleur nog niet onderzocht. Om die reden waren de eerste pakken zilver. Op dat moment besefte men niet dat kleuren in de ruimte een ander effect hadden dan op aarde.

Al snel kwam men erachter dat zilver niet zo reflecterend is als wit. Deze reflecterende functie is van groot belang. Op de aarde worden we door verschillende mechanismen beschermd tegen de straling van de zon. Deze bescherming heb je niet wanneer je in de ruimte zit, waardoor je blootgesteld wordt aan hoge temperaturen die je lichaam niet is gewend. Het is dus van levensbelang dat het pak van een astronaut wit is.

Andere kleuren

Maar wanneer astronauten weer op aarde komen, zien we ineens fel oranje pakken. Ook deze kleur heeft een functie die vergelijkbaar is met die van oranje veiligheidsvesten die we onder andere in de bouw zien. Wanneer de astronauten teruggaan naar de aarde, vallen ze namelijk meer op in het oranje dan in het wit.

Mocht er iets mis gaan en ze belanden in de oceaan, dan zal de oranje kleur door het contrast met de blauwe zee meteen opvallen. Ook wanneer de astronauten vanuit de lucht door middel van een parachute ergens zouden moeten landen, zijn ze door de kleur eenvoudig te zien. Tegenwoordig zijn astronauten met een GPS te traceren, maar vroeger hadden ze deze functies niet en was de kleur dus van een nog groter belang. 

Mede door de technologie die snel veranderd is, zijn er inmiddels genoeg andere manieren om astronauten goed te beschermen. Daarom zijn verschillende ruimtevaartorganisaties de laatste jaren ook pakken gaan maken in andere kleuren. Zo heeft NASA in 2017 voor het eerst een donkerblauw pak geïntroduceerd.

Andere functie

Het lijkt een leuke bijkomstigheid om eens een pak in een andere kleur te kunnen dragen, maar dit heeft zo zijn functie. NASA is namelijk bezig om het langste ruimtebezoek ooit te gaan maken, met Mars als bestemming. Tijdens deze driejarige reis is de kans aanwezig dat mensen verveeld of depressief kunnen worden. Men zit immers gedurende een lange periode in een kleine omgeving onder grote druk te werken. Om die reden zijn de ontwerpers bezig om gekleurde pakken te maken waarbij de astronauten zelf kunnen kiezen wat voor kleur ze bij bepaalde onderdelen van hun pak dragen. Want kleur kan immers invloed hebben op je gesteldheid. 

En zo zie je maar weer, zelfs in de ruimte is het uiterlijk van belang ;-).

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge