Waarom een twinset ideaal is op kantoor

De twinset is één van de oudste, zakelijke kledingsets die bestaat voor dames. Helaas wordt hij tegenwoordig weinig gedragen. Want het is echt een ideaal voor op kantoor. In dit artikel vertel ik jou wat de twinset is, waar hij vandaan komt en waarom dit zo handig is.

Geschiedenis

De twinset is een combinatie tussen van een top en een bijpassend vest. Meestal komen de stoffen, of anders in ieder geval de kleur en eventueel het patroon overeen. Vaak heeft de top een hoge, ronde hals. Zowel de top als het vest zijn gemaakt van een dunne, tricot stof. Het vest kan zowel open als dicht gedragen worden. Soms wordt het vest zelfs alleen over de schouders gedragen.

Het was Otto Weisz die deze combinatie bedacht in 1930. De ontwerper werkte voor het bekende kledingmerk Pringle of Scotland. Het eerste model heette de ‘Pringle Twinset’ en was gemaakt van cashmere. Het werd al snel een succes, mede omdat bekende sterren in Hollywood zoals Joan Crawford en Grace Kelly het droegen. Uiteindelijk verscheen deze klassieker in 1955 op de cover van Vogue.

Het was fijn voor Pringle of Scotland dat bekende sterren zo een fan waren van de twinset, maar ook het Engelse koningshuis zorgden ervoor dat niemand er omheen kon. Het merk is namelijk al lange tijd hofleverancier en ook Queen Elizabeth II droeg de bekende twinset.

Tijdens de jaren ’50 en ’60 werd de twinset ook steeds meer gedragen in de zakelijke setting. De combinatie van de top en het vest werd vooral gedragen door vrouwen die werkten als lerares of secretaresse.

Daarna zakte de populariteit even af, tot de film ‘You’ve Got Mail’ uit kwam. Hierin droeg actrice Meg Ryan verschillende soorten twinsets.

Twinset anno nu

Vroeger was de twinset veelal effen qua kleur en gemaakt van dun cashmere. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in allerlei soorten modellen, kleuren en stoffen.

Waarom een twinset ideaal is op kantoorTwinset Marine – Peter Hahn, ook verkrijgbaar in roze en aqua (€85,95)

Mijn persoonlijke favoriet zijn de modellen waarbij de naden zijn afgewerkt met een contrasterende kleur. Dit maakt het geheel erg chique. Het doet mij een beetje denken aan de stijl van Chanel.

Waarom een twinset ideaal is op kantoor

Twinset Turquoise – Peter Hahn, ook verkrijgbaar in donkerrood, lichtblauw, grijs en donkerblauw (normaal €149,95, nu voor €69,95)

Je hebt ook twinsets die eerder lijken op een combinatie van een colbert met een top. Het vest heeft dan vaak een lage hals en omgeslagen manchetten. Het voordeel van deze combinatie is dat je deze set, wanneer het erg koud is, ook kunt combineren met een blouse. Je zou bijvoorbeeld een blouse over het shirt kunnen dragen, met het vest er overheen. Wanneer je een paar knoopjes van je blouse open laat, dan zie je alsnog de kleur van het shirt, dat weer terugkomt in het vest.


Twinset MarsalaPeter Hahn, ook verkrijgbaar in zwart en camel (normaal €179,95, nu voor €79,95)

Iets wat je steeds vaker ziet, dat zijn de vesten die je open vallen. Het lastige aan dit soort modellen is dat het er snel slonzig uit gaat zien. Dit komt vooral door de ‘loshangende’ stof. Maar wanneer deze is gemaakt van een soepel, glanzend materiaal, dan kan het juist heel chique staan.

Waarom een twinset op kantoor?

Zoals ik in het begin van het artikel al omschreef is de twinset heel handig om op kantoor te dragen. Maar waarom eigenlijk?

  • Omdat de kleuren van de top en het vest overeen komen, weet je zeker dat je meteen goed gekleed bent. Je hoeft er nu alleen nog een broek of rok te kiezen die je erbij draagt.
  • Als het koud is, dan is dit een goed alternatief voor de trui. De combinatie zorgt voor een nette uitstraling, terwijl de dubbele laag ervoor zorgt dat je lekker warm gekleed bent.
  • Aan de andere kant, wanneer het buiten juist warm weer is, dan is het vest handig wanneer je niet zeker weet op welke temperatuur de airco op kantoor is ingesteld. Is het erg koud, dan draag je het vest gewoon helemaal dicht. Staat de airco laag en is het juist wat warmer op kantoor? Dan kun je het vest open dragen of op de kapstok laten hangen. Want hij kan altijd nog functioneren als alternatieve, maar ook representatieve zomerjas.
  • En ten slotte is het gewoon heel handig om twee nette kledingstukken in één set te kunnen kopen.

Draag jij ook wel eens een twinset op het werk?

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met PeterHahn. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge