Waarom er zo weinig damesmaatpakken zijn

Pakken voor dames: het is en blijft een onderbelicht thema. In mijn ogen wordt er veel te weinig over geschreven én is het aanbod ook schrikbarend klein. Zeker als je het gaat vergelijken met de bedrijven die pakken voor heren aanbieden. Ook wanneer het aankomt op maatkleding, dan blijven de damespakken achter. Het was voor mij lange tijd een raadsel waarom er zo weinig damesmaatpakken zijn. Maar recent heb ik het antwoord op de vraag gekregen…

 

Waarom er zo weinig damesmaatpakken zijnFoto: Pixabay

Geen vraag

In het verleden is mij vaak verteld dat het een kwestie is van vraag- en aanbod. Er zou namelijk te weinig vraag zijn naar pakken voor dames. Mijn eerste reactie is dan ook altijd dat ik dit niet begrijp omdat ik juist heel vaak vragen hier over krijg van lezers. Ze willen altijd weten waar ze het beste pakken kunnen kopen en wat mijn ervaringen zijn. Mede om die reden heb ik eind januari een artikel gemaakt waarin ik een groot schema heb gezet waar je precies kunt zien welke winkels confectie damespakken verkopen. Inclusief prijzen en maten.

Maar daarnaast heb je natuurlijk ook nog de damespakken die op maat worden gemaakt. Waarom is dit aanbod zo klein? Ik sprak hier recent over met Maurits Bothe, verkoper van maatpakken voor heren. Hij vertelde mij drie belangrijke redenen waarom er zo weinig aanbieders zijn op het gebied van maatpakken voor dames.

 

1. De maten

De eerste reden is er één van de praktische aard, namelijk dat het qua maten een stuk lastiger is dan bij de heren. Vrouwen hebben natuurlijk meer rondingen en daardoor is het moeilijker om een pak goed te laten zitten. Het moet overal aansluiten, maar ook weer voldoende ruimte bieden om goed in te bewegen. Maar de lichamen van vrouwen verschillen ook veel meer van elkaar dan die van mannen. In het ‘ideale’ plaatje dat je ziet in de media hebben vrouwen een zandloperfiguur. Maar in werkelijkheid heb je talloze figuurtypen en daar binnen kunnen de lichamen ook nog sterk van elkaar verschillen.

Daardoor is het ook meteen een stuk lastiger om een basis patroon te gebruiken. Want als je zoveel soorten lichamen hebt, hoe vind je dan het juiste basispatroon?

 

2. Verschillende percepties

Maurits vertelde mij dat de perceptie van mannen en vrouwen over een pak ook heel erg kan verschillen. Over het algemeen zijn mannen een stuk meegaander wanneer een maatpakkenspecialist advies geeft. Ze gaan eerder af op het oordeel en de kennis dan vrouwen.

Sowieso staan vrouwen er toch wel bekend om dat ze zichzelf over het algemeen iets voller inschatten dan dat ze daadwerkelijk zijn. Daardoor is het beeld van hoe een pak hoort te vallen ook meteen anders. Ze hebben vaak een sterk idee in hun hoofd over hoe het moet zitten, maar dit komt vaak niet overeen met de werkelijkheid. Daardoor duurt het proces van het maken van een pak voor dames nu eenmaal langer dan bij heren. En dus is het duurder.

 

3. Intimiteit

Tenslotte is er nog een laatste factor die ik zelf nog niet eerder had kunnen bedenken. Namelijk het feit dat het opmeten van een vrouw ook ‘gevaren’ met zich meebrengt. Het is een intiem proces want je komt heel dichtbij iemand. En daar ligt meteen het gevaar op de loer: wanneer jij als man een vrouw opmeet en je staat met zijn tweeën in een ruimte, dan is er niemand getuige van wat er precies gebeurt.

Theoretisch zou een vrouw na het opmeten kunnen zeggen dat een man haar onzedelijk heeft betast. Tijdens het meten kom je immers in de buurt van intieme lichaamsdelen. Denk aan de borsten en tepels bij het opmeten van de bovenwijdte en de schaamstreek tijdens het opmeten van de binnenbeenlengte. Natuurlijk zal een professionele maatpakkenexpert dit op een nette manier doen, maar dan nog is het een intiem proces. Daardoor is er altijd ruimte voor verkeerde interpretaties, zeker nu #metoo zo veel in het nieuws is geweest. Met alle gevolgen van dien.

 

Conclusie

Kort samengevat komt het er op neer dat je met damesmaatpakken meer tijd en geld kwijt bent. En daarnaast zit er als man nog een extra risico aan vast.

Zijn bovenstaande argumenten meteen een reden om helemaal geen damesmaatpakken meer te maken? Nee, dat zeker niet. Je zou de pakken duurder kunnen maken dan die van mannen. Simpelweg omdat het over het algemeen meer tijd kost. Daarnaast zouden vrouwen maatpakken aan kunnen bieden, iets wat een paar ondernemers ook al hebben gedaan. Want wanneer je als vrouw een andere vrouw opmeet, dan is de kans op het gevoel van seksuele intimidatie een stuk kleiner.

Is hiermee het probleem direct opgelost? Ook daar ben ik niet van overtuigd. Wanneer je duurdere damespakken aanbiedt, dan loop je meteen een groter risico. Want welke vrouw heeft er het geld voor over? En zijn er voldoende vrouwen die de pakken kopen zodat jij je brood ermee kunt verdienen?

 

Shout-out

Ik moet hierbij denken aan mijn boekhoudster. Toen ik midden 2016 ontslag nam zodat ik mij fulltime op Prettybusiness kon focussen, toen was er diep van binnen een stemmetje dat mijzelf voor gek verklaarde. Zat de wereld wel te wachten op een blog over zakelijke mode? Had Prettybusiness wel potentie om te groeien? Ik was bang dat ik mijzelf overschat had. Ik vertelde haar over mijn twijfels en mijn boekhoudster zei: “Ik vind alle ondernemers een held. Inclusief mijzelf”. Ik zal deze woorden nooit vergeten. En ik ben het ook helemaal met haar eens. De risico’s, onzekerheid en momenten van gebrek aan motivatie: ondernemers kennen de gevoelens allemaal. Het doorzetten en blijven geloven in jouw product, dat is een kunst opzich.

Maar hierbij wil ik wel even een aparte shout-out doen naar alle mensen die damespakken op maat aanbieden. Pakken zijn voor veel mensen niet echt een sexy kledingstuk en hebben soms een stoffig imago. En door het gesprek met Maurits weet ik inmiddels ook wat voor extra risico’s kleven aan dit bijzondere vak.

Dus respect. Respect voor het feit dat je ze aanbiedt en dat je doorzet. Respect dat je dit lastige maar ook mooie product hebt gekozen.

Respect.

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Bedankt Aileen voor je promotie van het dames maatpak 🙂

    Damespakken stoffig? Niet als deze ontworpen zijn op basis van jouw voorkeuren en kleur- en stijltype. Mijn ontwerpen komen niet uit een database maar worden afgestemd op wat jou perfect staat en wat jij wilt uitstralen. Met recht een maatpak dus!

    En duur zou ik het ook niet willen noemen. Jazeker, het is een grote investering, circa het dubbele van high end confectie. Maar dat levert je ook heel veel op. Bedenk eens hoeveel tijd je bespaart als je slechts een halve dag kwijt bent bent voor het bespreken van je wensen, een grondige analyse en het het opmeten? De rest wordt allemaal voor je geregeld! Of wat dacht je van de frustratie die je voelde toen bleek dat net jouw maat niet beschikbaar was, of toen dat online bestelde jasje totaal niet op het plaatje leek. Ook daar heb je geen last van met maatkleding.

    Wil je meer weten over wat maatkleding voor je kan doen en wat de mogelijkheden zijn? Dat vertel ik je elke maand tijdens het gratis netwerk- en infoavond “Cocktails & Couture”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge