Waarom gekke sokken onder een pak scoren

Wanneer mannen op het werk een pak dragen, dan doen ze dit vaak bewust. Ze dragen het meestal omdat het gebruikelijk is, omdat het van ze wordt verwacht of omdat ze zich daar goed in voelen. En soms een combinatie van dit alles. Het kan een ideale manier zijn om jezelf in een bepaalde groep te mengen, maar het kan ook een afstand creëren. Tot mensen er achterkomen dat je er een paar gekke sokken onder draagt…

Het effect van afwijkende sokken

Wanneer mensen zien dat een man een paar opvallende sokken onder een pak draagt, dan lijkt het wel alsof men ontdooit. Alsof men er ineens achter komt dat de persoon in kwestie ook maar een ‘gewoon mens’ is. Want het zien van een paar afwijkende sokken zorgt bij velen voor een glimlach op het gezicht. Niet bij iedereen natuurlijk, maar over het algemeen vinden we het grappig en werkt het voor de sokkendrager in zijn voordeel. Hoe komt dat toch?

In de eerste instantie kun je zeggen dat het ‘gewoon leuk’ is om een paar gekke sokken te zien. Natuurlijk, dat is het in veel gevallen ook. Maar het gaat verder dan dat. Het heeft te maken met het Red Sneaker Effect. Dit is de naam van een onderzoek dat men heeft gedaan aan de Harvard Business School. Hierin heeft men gekeken naar de reden waarom bepaalde mensen met afwijkende kleding door de omgeving positief wordt beoordeeld.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er drie factoren zijn die hierin een belangrijke rol spelen. Op de eerste plaats moet de persoon in kwestie kennis hebben van zowel het milieu als de normen wat betreft kleding die hier binnen gehanteerd worden. De normen moeten daarnaast overduidelijk zijn. Want anders kun je natuurlijk niet afwijken.

Bovenstaande factoren bevestigen ook meteen waarom opvallende sokken zo goed scoren. Iemand die een pak draagt, is zich in veel gevallen zeer bewust van de omgeving. Men weet vaak dat een pak wordt gewaardeerd of in ieder geval gebruikelijk is. Met een pak geef je dus direct al aan dat jij je bewust bent van het milieu waarin je werkzaam bent én dat je weet wat de normen zijn op het gebied van kleding. Door hier een paar opvallende sokken onder te dragen, kies je er bewust voor om af te wijken. En ja, dan is het erg leuk om te zien. Vooral omdat men het niet verwacht. Want iemand met een opvallende kledingstijl, daar zul je eerder een paar gekke sokken bij verwachten dan van iemand in een net pak.

Justin Trudeau

De laatste jaren zie ik steeds vaker dat mannen opvallende sokken onder hun pak dragen. Het is een trend die maar niet over lijkt te gaan. Niet op de laatste plaats omdat tegenwoordig zelfs politici dit dragen. De Canadese premier Justin Trudeau staat er inmiddels zelfs bekend om. En daar haalt hij regelmatig het nieuws mee.

Zo droeg hij ooit Star Wars sokken tijdens de internationale Star Wars dag. Tegenwoordig draagt hij ook regelmatig sokken met de afbeelding van een esdoornblad, dat ook staat afgebeeld op de Canadese vlag. Men interpreteert dit vaak als een uiting van liefde voor zijn land.

Hoe doe je dat voor jezelf?

Dat is ook precies wat het zo leuk maakt om sokken met een print te dragen: je kunt er een boodschap aan koppelen. De boodschap hoeft niet altijd meteen duidelijk te zijn, maar met een opvallende kleur zal men er wel snel een opmerking over maken. Op die manier kun jij meteen uitleggen wat het idee is achter de sokken.

Waarom gekke sokken onder een pak scorenAfbeelding boven: Happy Socks – Yin Yang, afbeelding beneden: Happy Socks – Big Lucky Sock (beiden via HemdvoorHem)

Zo kun je bijvoorbeeld een paar sokken dragen met het Yin Yang teken. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen koppelen aan balans op de werkvloer. Met sokken waarbij een klavertje vier te zien is kun je refereren naar geluk, waar het blad natuurlijk voor staat.

Waarom gekke sokken onder een pak scoren Afbeelding boven: Happy Socks – Bird Sock, afbeelding beneden: Happy Socks – Cactus Sock (beiden via HemdvoorHem)

Dit zijn manieren om de afbeeldingen van sokken te koppelen aan je werk. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook gewoon een paar sokken met bijvoorbeeld een vogel of een cactus dragen. Simpelweg omdat jij het leuk vindt. En als je maandagochtend die ene collega tegenkomt waar je stiekem een hekel aan hebt, dan zeg je gewoon dat je cactus sokken staan voor het feit dat je een beetje prikkelbaar bent die dag. Zo kun je ook nog eens bepaalde gesprekken vermijden. 😉

Draag jij wel eens opvallende sokken op het werk?

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met HemdvoorHem en de producten in dit artikel heb ik van dit bedrijf gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge