Waarom ik niet geloof in zakelijke kleding musthaves

Iedere vrouw die een keertje gezocht heeft naar zakelijke kleding op het internet wordt er al snel mee geconfronteerd: de musthaves. Items waarvan anderen zeggen dat je ze zou moeten hebben in je kledingkast. Ook op het gebied van werkkleding zie je dit heel veel terugkomen. Ik denk daar heel anders over. In dit artikel vertel ik jou waarom ik niet geloof in zakelijke kleding musthaves.

Waarom ik niet geloof in zakelijke kleding musthaves

Het uitgangspunt

Het hele idee, het concept Prettybusiness is mede ontstaan omdat ik dit soort lijstjes tegenkwam. Ik vind het echt helemaal niks. Het idee dat je betaalde items moet hebben en dat je daarmee er altijd goed uit zou kunnen zien. Hoezo? Waarom zouden deze items er voor zorgen dat jij altijd iets hebt om aan te trekken?

Het uitgangspunt van deze lijstjes is dat je kleding en accessoires koopt die qua model en kleur heel basic zijn. Door het feit dat ze zo standaard zijn, kun je ze makkelijk combineren. Jawel, ik snap het idee heus wel. Ik vind het alleen een beetje simpel, kortzichtig.

De ‘musthaves’

Laten we even kijken naar een aantal ‘standaard items’ die je vaak ziet terugkomen bij dit soort lijstjes.

  • Zwarte kokerrok: Als je Prettybusiness al wat langer volgt dan weet je dat ik op zijn zachtst gezegd geen fan ben van kokerrokken. De meeste kokerrokken zijn gemaakt van een stroeve stof zodat ze netjes op de plaats blijven zitten. Lees: je benen bij elkaar houden en er voor zorgen dat de beweegruimte zoveel als mogelijk beperkt is. Met als gevolg dat je minder makkelijk kunt lopen en je benen constant tegen elkaar aan schuren. Persoonlijk vind ik dit type rok er wel heel leuk uitzien maar ondertussen ook bijzonder vrouwonvriendelijk. Mits je het geluk hebt dat je een super comfortabele kokerrok hebt gevonden (you lucky girl! Vertel het mij ook even meteen…), dan raad ik je aan om deze ‘musthave’ vooral niet aan te schaffen.
  • Witte blouse: Dit is ook zo’n overschat item. Waarom zou iedereen een witte blouse moeten hebben? Af en toe kom ik een musthave lijstje voor mannen tegen en dan zie ik er ook weer een wit overhemd op staan. Why? Er zijn weinig mensen waarbij wit écht mooi staat en daarnaast is het ook super besmettelijk. Ieder vlekje make-up en zelfs een druppel water is zichtbaar op je witte blouse. Ik ben zelf trouwens ook geen heilige hoor. Ik heb er een aantal in mijn kast hangen die er heel mooi uitzien. Waarom? Omdat ze mooi blijven want zo eens per jaar gaan ze uit de kast. Voor die ene dag dat ik wel bruin genoeg ben, geen make-up draag en heel kort de deur uitga. En die combinatie is zeldzaam.  Kortom: stap af van het idee dat dit een geweldig item zou zijn. Dat valt best mee.
  • Zwarte pumps: In de rij ‘overschatte items’ past de zwarte pump ook perfect. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een ervaren hakkendraagster en een grote liefhebber van zwarte pumps. Maar ik zou echt niet durven zeggen dat alle dames in eens een zwarte pumps in de kast moeten hebben staan. Opnieuw is de vraag: waarom? Een groot deel van de vrouwen heeft moeite met het lopen op hakken dus waarom zou het een musthave zijn? Je kunt net zo goed een paar zwarte loafers hebben als jouw zakelijke musthave schoenen. Met een subtiele hak van één of twee centimeter is je schoen waarschijnlijk hoog genoeg en met een beetje goed onderhoud (lees: af en toe poetsen) ziet hij er ook net zo representatief uit als de pump.

Je eigen musthaves

Misschien zul jij je nu afvragen of ik überhaupt wel geloof in dingen die je in je kast moet hebben. Wel als je denkt aan de praktische zaken zoals ondergoed, sokken en een goede werktas. Dat is namelijk pas écht handig. Voor de rest ben ik van mening dat de items die je écht nodig hebt per persoon heel sterk kunnen verschillen. Het heeft niet alleen te maken met je persoonlijke smaak maar ook met heel veel andere zaken zoals je functie en het bedrijf waar je werkt. En dat maakt zakelijke mode voor mij ook meteen zo interessant: er bestaan geen standaard lijstjes die voor iedereen van toepassing zijn. Want iedereen is anders en dus de ideale werkkleding ook.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Boehh. Chaotische preek voor ‘lose canons’ . De herkenbaarheid, hygiene, representativiteit, discipline en collegialiteit van formele werkkleding hebben haar waarde en geven ook de verschillen tussen prive en zakelijk en rangorde intern en naar de klant. Ook acentueren zij op klassieke en eerlijke wijze de uitstraling en persoonlijkheid van het individu. De andere voorgestelde weg is masquerade en vertroebeling van de functie. Dat geeft gedoe en een rommelige indruk. Modern is geen argument maar slechts een subjectieve opvatting. Vrouwen zijn dol op aandacht maar neigen erna de rol en functie op het werk te vergeten of ondergeschikt aan ego te maken. Dat lijkt me niet juist.
    Een kelner die met zijn eigen ingescheurde jeans, gele tshirt en losse haren mijn eten komt opdienen of een dikopgemaakte secretaresse met comfortabele leggings? minirok, hotpants, inkijk, etc vindt ik vooral aanstootgevend. Daar moet je een klant/gast niet mee confronteren. Dat hoort daar niet thuis. Daarom is er juist prive en formeel. Het niet zo houden is in mijn ogen een beetje voor luie en ongedisclineerde of mischien wel in de rangorde gefrustreerde types zou ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge