Waar is de herenpantalon gebleven?

Gisteren publiceerde het Financieel Dagblad een artikel over de verkoop van traditionele herenkleding. De bijbehorende cijfers logen er niet bepaald om; in de afgelopen jaren is er een duidelijke daling in de verkoop te zien. Maar waar de schrijvers in het artikel vooral in gingen op herenpakken, viel mijn oog meteen op de pantalons. De daling is extreem te noemen. Wat is er aan de hand? Waar is de herenpantalon gebleven? En zal deze nog terugkomen?

 

Waar is de herenpantalon gebleven?

 

Keiharde cijfers

Om precies te zijn is de verkoop van herenpantalons in de afgelopen zeven jaar met bijna de helft afgenomen. In 2011 werden er 1.743.000 pantalons voor heren verkocht en in 2017 is dit aantal alweer teruggelopen naar 893.000. Een daling van 48%. Je zou dan nog kunnen zeggen dat de heren eerder kiezen voor een duurder en kwalitatief beter model, maar ook dit blijkt niet het geval te zijn. In 2011 gaven de heren €99.257.000 uit aan pantalons. Dat is gemiddeld zo’n €57 per stuk. Dit jaar was dat in totaal €49.904.000. Uitgerekend is dat €56 per pantalon. Het bedrag dat wordt uitgegeven is dus redelijk gelijk gebleven.

 

Wat trekken we aan?

Eigenlijk is het ook niet zo lastig om bovenstaande vraag te beantwoorden. Eén blik om je heen en je weet waarschijnlijk genoeg. Ik heb het over de spijkerbroek. Hét item waar menig mens heel gelukkig van wordt. Ik trouwens niet, maar dat even terzijde. Ook uit cijfers rondom de verkoop van spijkerbroeken is de liefde in Nederland voor dit kledingstuk terug te zien. In 2015 was de spijkerbroek zelfs het kledingstuk met de hoogste stijging qua verkoopcijfers. Zowel bij de dames, de heren als de kinderen.

 

Nooit meer een pantalon?

Een wereld zonder mannen in pantalon? Tja, ik zal er persoonlijk niet zo blij van worden. Maar in het FD wordt gesproken over een trend die nooit meer terugkomt. Nee, de mannen zijn tegenwoordig meer casual gekleed en dat komt mede door de kledingstijl van de moderne leiders. Denk aan Mark Zuckerberg in zijn grijze T-shirts en wijlen Steve Jobs.

Persoonlijk denk ik dat de herenpantalon heus wel weer terugkomt. Mode is iets dat sowieso altijd weer terugkomt, of je het nu wilt of niet. Maar misschien duurt het nog lang en wellicht maak ik het zelf wel niet meer mee. Ik heb geen idee. Toch blijf ik er wel op hopen. Het lijkt mij zo prachtig om het merendeel van de heren weer in nette kleding te zien lopen…

 

Ik ben wel benieuwd naar jouw ervaringen met mannen in pantalon. Zie je ze nog vaak of is het bij jou op het werk echt verdwenen?

 

Groetjes,

Aileen

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge