Waarom ik nog nooit een writer’s block heb gehad – deel 2

Gisteren vertelde ik in een artikel waarom ik nog nooit een writer’s block heb gehad. Hierin gaf ik tips voor diegene die hier wel eens last van hebben. Maar ik heb nog meer tips en daarom is het vandaag tijd voor deel twee.

 

Waarom ik nog nooit een writer's block heb gehad - deel 2

 

Vraag altijd door

Het valt mij vaak op hoe veel bloggers over zichzelf schrijven. Hun mening, hun ervaring en hun visie op bepaalde zaken. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Je blogt tenslotte (ook) om iets van jezelf kwijt te kunnen. Maar dan snap ik het wel als je moeite hebt om inspiratie te vinden voor artikelen. Ik krijg een groot deel van mijn inspiratie echt niet door alleen maar zelf na te denken, maar juist door andere mensen.

Nu moet ik ook wel toegeven dat ik een kletskous ben. Ik ben niet alleen dol op schrijven maar ook op praten. Ik vind het meestal ook niet zo moeilijk om een gesprek te beginnen met mensen die ik niet ken. Mensen hebben namelijk altijd verhalen en niets is zo inspirerend als de visie van een ander. Natuurlijk ga ik het echt niet de hele tijd hebben over mijn blog of over de werkkleding van een ander, maar ik heb mijn ‘radars’ wel altijd aan staan.

Zodra iemand iets zegt over werkkleding, dan ben ik de eerste die doorvraagt. Omdat ik vaker met mensen over dit onderwerp praat, heb ik meestal wel al een vermoeden wat ze gaan zeggen. Maar ik laat mij daardoor niet weerhouden. Ik probeer altijd open vragen te stellen zodat ik het gesprek op gang houd en de ander de ruimte geef om te praten. Kom maar op met al die verhalen, ik laat mij graag inspireren!

 

 

Saaie events, kom maar op!

In het verlengde van het doorvragen is het bezoeken van ‘saaie events’ ook een ideale kans om inspiratie op te doen. Natuurlijk, dat klinkt een beetje raar. Ik zal het even toelichten.

Je hebt wel eens van die ‘verplichte nummertjes’. Voor iedereen is het weer wat anders. Het kan de verjaardag zijn van je schoonmoeder, de trouwerij van een kennis, de kerstbrunch, een reünie van de basisschool of een familiedag. Het zijn van die events waarbij je niet echt zin hebt om te gaan, maar om de één of andere reden vind je toch dat je erbij moet zijn. Je doet het voor je partner, je ouders, je schoonouders of je vriendin. Maar ondertussen vind je het eigenlijk super saai.

Natuurlijk, je kunt er met vreselijke tegenzin heengaan en je best doen om die uren daarna snel te vergeten. Maar je kunt het ook zien als een mogelijkheid om inspiratie op te doen. Als eerste kun je met mensen in gesprek gaan en doorvragen, zoals ik hier boven al heb benoemd. Je knoopt gewoon een gesprek aan met een persoon die jij eigenlijk heel saai vindt en waarvan je verwacht dat hij of zij niets interessants te vertellen heeft. Probeer er open in te staan en stel ook weer open vragen. In mijn geval kan ik bijvoorbeeld naar het werk van iemand vragen en zo een beetje doorvragen naar wat iemand dan draagt op het werk.

Een andere manier is om de omgeving te observeren. Ga eens om je heen kijken en op zie wat er gebeurt. In mijn geval kijk ik bijvoorbeeld naar de kleding van mensen. Ik bedenk mij dat mensen zich hebben aangekleed voor dit event en met deze gedachte kijk ik om mij heen. Voor welke kleding hebben deze mensen gekozen? Hoe dragen ze deze kleding? Wat is hun houding en wat stralen ze uit? Voelt dit een beetje ongemakkelijk? Ga dan bij een groepje mensen staan die al aan het kletsen is. Luister en observeer de mensen van dichtbij. Geloof mij, op dit soort momenten kun je zelfs tijdens een saai event heel veel inspiratie krijgen. Owja, en vergeet niet om altijd een stapeltje visitekaartjes mee te nemen. Mochten ze geïnteresseerd zijn in je werk, dan weten ze je voortaan te vinden.

 

Durf een schrijver te zijn

Wanneer het gaat om inspiratie opdoen dan is het heel belangrijk dat jij jezelf hierin serieus neemt. Of je nu je geld verdient met schrijven of dat je het gewoon doet als hobby, je bent een schrijver en durf hier voor uit te komen.

Ik heb gemerkt dat dit goed is wanneer jij jezelf dagelijks wilt ‘voeden’ met inspiratie. Of zoals mijn tante wel eens zegt, we hebben allemaal ‘psychische voeding’ nodig. Kennis waar je blij van wordt, een doel dat er voor zorgt dat je gemotiveerd bent of een boek dat je nieuwe inzichten geeft. Het zijn allemaal manieren om jezelf psychische voeding te geven. En zo is het ook met inspiratie opdoen voor het schrijven. Laat je niet afleiden wanneer jij inspiratie krijgt maar neem die inspiratie serieus.

Dit klinkt wel wat eenvoudiger dan dat het in de praktijk is. Jezelf laten afleiden is namelijk heel makkelijk wanneer je inspiratie krijgt. Het zijn vaak momenten dat je iets aan het doen bent wat niet met werk te maken heeft. Hierdoor kun jij jezelf nog wel eens aanpraten dat je ‘niet aan je werk moet denken omdat je nu niet aan het werk bent’. Vergeet niet dat inspiratie krijgen iets heel anders is dan daadwerkelijk aan het werk zijn. Dat jij wordt geïnspireerd wil ook niet zeggen dat je er meteen een boek of een artikel over moet schrijven. Nee, maar schrijf alsjeblieft wel meteen je idee op en schaam je er niet voor. Als je het nu opschrijft, dan scheelt het jou later veel tijd. Je hebt namelijk al een idee en daar kun je op voortborduren. Schrijf je het niet op, dan is de kans groot dat je dit idee gaat vergeten.

Ik gebruik zelf bijvoorbeeld al lange tijd Whatsapp om mijn inspiratie momenten vast te leggen. Waar ik ook ben, ik app mijzelf (gewoon naar mijn eigen telefoonnummer) altijd als ik een idee krijg. In het begin vonden mensen in mijn omgeving het wel eens opvallend als ik in eens mijn telefoon pakte om mijzelf te appen maar inmiddels is het heel normaal geworden.

 

Hoe zorg jij dat je genoeg inspiratie hebt? Laat je reactie hier onder achter in een comment. Ik ben heel benieuwd.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge