Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen

Want to see the English video about this topic? Click here.

Ik begrijp dat de titel van dit artikel een beetje vreemd klinkt. Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen? Maar ik beloof je dat dit geen clickbait is. Want ik ben er oprecht van overtuigd dat we wat vaker bedrijfskleding buiten het werk zouden moeten dragen. Gewoon, in je vrije tijd.

 

Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen

Ik draag zelf al best een tijdje bedrijfskleding, zowel op kantoor als daar buiten. Omdat het simpelweg op verschillende vlakken voordelen biedt. Er zijn zoveel redenen om een blouse of broek te kopen dat is gemaakt als bedrijfskleding in plaats van bij een gewone kledingwinkel. In dit artikel vertel ik jou welke redenen dit zijn.

 

Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen
Bovenstaand outfit bestaat, op de ketting en schoenen na, volledig uit bedrijfskleding. Niet te zien, toch?

Werkkleding of bedrijfskleding?

Voordat ik begin met het benoemen van de punten, wil ik even het verschil tussen werkkleding en bedrijfskleding uitleggen. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Wanneer ik het heb over bedrijfskleding, dan gaat het om representatieve kleding die o.a. in hotels en de horeca wordt gedragen. Deze kleding wordt door de werkgever verstrekt. Dat is iets anders dan wanneer ik het heb over werkkleding.

Werkkleding is vooral functioneel gericht, zoals timmermansbroeken of overalls. Daarom noem ik het ook wel eens ‘functionele werkkleding’. Je kunt dit krijgen van je werkgever, maar het wordt ook wel aan particulieren verkocht omdat deze kleding is gericht op specifieke werkzaamheden. Denk hierbij aan werken in de tuin of het schilderen van een huis. Beide kun je doen als professional, maar ook in je vrije tijd. Voor het gemak maak ik in dit artikel gebruik van de term ‘bedrijfskleding’.

1. Te groot? Te klein? Te kort? Te lang?

Wanneer je een lichaam hebt dat een beetje afwijkt van ‘de norm’ dan weet jij als geen ander hoe lastig het kan zijn om kleding te kopen. Heb je lange benen, dan zijn veel broeken in de winkel veel te kort. Of heb je, net zoals ik, een wat grotere maat? Dan weet je voordat je een winkel instapt dat je de grootste maat moet pakken en dat de kans dan nog steeds groot is dat je het niet past.

Ik ken het gevoel en weet dat dit heel frustrerend kan zijn. Je kunt natuurlijk kleding kopen bij plus-size winkels, maar daarmee is jouw keuze meteen een stuk kleiner én is het vinden van representatieve kleding een stuk lastiger. Want er zijn heel weinig plus-size merken die dit  verkopen.

Maar… er zijn talloze ketens die jouw maat wél verkopen en gespecialiseerd zijn in kleding die qua uitstraling niet afwijkt van de reguliere confectiekleding. Ik heb het over bedrijfskleding. 

Een basic chino, spijkerbroek, t-shirt of blouse: leveranciers van bedrijfskleding bieden alles aan in een hele grote matenreeks. Maat XXS tot en met XXXXL is geen uitzondering. Is het ene kledingstuk te klein, dan kies je een maat groter. Want die bestaat gewoon. Naast de maten qua breedte is het bij de bedrijfskleding ook heel normaal om verschillende lengtematen te hebben. Heb je korte benen of juist wat langere? De kans is groot dat je kunt kiezen uit twee of drie lengtematen.

2. Lekker praktisch

Waar men bij het ontwerpen en het produceren van reguliere confectiekleding vooral kijkt naar het uiterlijk, werkt dit bij bedrijfskleding anders. Daar wordt ook gekeken naar het uiterlijk, maar speelt de functionaliteit een veel grotere rol dan bij reguliere kleding. Het is heel eenvoudig: de bedrijven die bedrijfskleding leveren hebben geen andere keuze. Het moet goed zitten én het moet er ondertussen ook goed uitzien. Anders wil niemand zijn of haar personeel hierin kleden.

In reguliere kledingwinkels heb je nog weleens broeken die wat lager vallen en waardoor je ineens een decolleté aan de achterkant hebt wanneer je bukt. Of een blouse die nét iets te kort is waardoor je bij het strekken van je armen ineens een stukje blote rug of buik ziet. Bij bedrijfskleding zijn dit natuurlijk situaties die men te allen tijden wil voorkomen. En dus vallen broeken vaak wat hoger en maakt men blouses en overhemden juist wat langer. De kans dat jij een kledingstuk koopt dat zorgt voor ongemakkelijke situaties is daardoor veel kleiner.

3. Fijne extra’s

Kun jij je nog de verkoelende jurk herinneren die ik afgelopen zomer testte? En in december het pak dat de warmte vasthield? Beide waren gemaakt met de speciale 37.5 technologie dat temperatuur-regulerend werkt. Is het warm, dan werkt het verkoelend en wanneer het koud is zorgt het weer voor warmte.

Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen
Pak met 37.5 technologie. Alle items op bovenstaande foto’s zijn bedrijfskleding.
Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen
Jurk, gemaakt van stof met 37.5 technologie.

Mocht je mij op Instagram volgen, dan heb je wellicht ook gezien dat ik een paar weken geleden in een filmpje water over mijn chino gooide. Het water werd niet door de stof opgenomen, maar viel gewoon van de broek af. Jawel, deze stof was waterafstotend.

Bovenstaande voorbeelden zijn typische extra’s die je tegenkomt bij bedrijfskleding. Warmteregulerend, vochtregulerend, waterafstotend, vuilafstotend: ik zie het regelmatig voorbijkomen. Niet alle bedrijfskleding heeft één of meer van deze eigenschappen, maar in reguliere winkels kom je het niet of vrijwel niet tegen.

De wereld van bedrijfskleding is heel groot en de concurrentie onderling ook. Dus zijn producenten constant bezig om ervoor te zorgen dat hun kleding mooier, beter en dus ook functioneler is. Met dit soort handige extra’s tot gevolg.

4. Bedrijfskleding is continuïteit 

We hebben allemaal wel één of een paar winkels waarvan we weten dat we er goede basic items kunnen kopen. Een eenvoudig zwart t-shirt, een pantalon of witte blouse. Tot het moment dat deze winkel besluit om deze basics te vervangen voor een ander model. Want ze zijn uit de mode en passen niet meer bij de huidige collectie.

Nu wil ik niet beweren dat dit bij bedrijfskleding nooit gebeurt. Maar de leveranciers zijn zich er wel van bewust dat bedrijven die bij hen kleding afnemen het wel fijn vinden als deze kleding niet steeds wisselt. Want je wilt niet zomaar de kleding die de medewerkers dragen moeten vervangen omdat de leverancier het niet meer heeft.

Dus de kans dat jouw favoriete T-shirt verdwijnt is ook meteen een stuk kleiner. Hoe fijn is dat?

5. Duurzamer

Bedrijfskleding is natuurlijk gemaakt om in te werken. Om veel in te bewegen, om in te transpireren en je moet er bij wijze van spreken de hele dag in kunnen rennen. De kleding is hier op voorbereid en dus veel steviger dan reguliere kleding. Naden zijn extra verstevigd, voeringen sterker en knopen beter vastgemaakt.

Dat zorgt er ook meteen voor dat het kopen van bedrijfskleding een duurzame keuze is. Je koopt iets wat langer meegaat en dat zorgt er weer voor dat je minder snel nieuwe kleding hoeft te kopen. En als er iets goed voor het milieu is, dan is het wel het kopen van minder kleding.

6. Milieu- en mensbewust

Over het milieu gesproken, we weten dat textiel één van de meest vervuilende industrieën is. Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer bedrijven die hier bewust mee omgaan. Ze gebruiken gerecyclede materialen en nemen oude kleding ook weer in. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Wat mij opvalt wanneer ik kijk naar de bedrijfskledingindustrie is dat bewustzijn van het milieu een hele grote rol speelt. Veel groter dan bij bedrijven die reguliere kleding produceren. Dat zie je ook wanneer je kijkt naar de lijst met bedrijven die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Je kunt je alleen aansluiten bij deze organisatie wanneer je aan een aantal voorwaarden op het gebied van duurzaamheid voldoet. Opvallend aan deze lijst is dat het aantal leveranciers op het gebied van bedrijfskleding vrij groot is. Zeker wanneer jij je bedenkt dat er veel meer reguliere confectiemerken bestaan, is dat best bijzonder.

Op die manier is het voor jou ook een stuk makkelijker om kleding te kopen van merken die bewust omgaan met het milieu. Benieuwd waar je als consument werkkleding kunt kopen? Check dan het speciale artikel dat ik hier over heb geschreven.

7. Prijs en kwaliteit

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze best wat meer geld willen uitgeven aan kleding, zolang de kwaliteit goed is. Wanneer je kleding koopt bij een reguliere kledingwinkel, dan is dat altijd een gok. Soms betaal je veel geld omdat het merk nu eenmaal in het hogere segment valt, maar kan de kwaliteit alsnog tegenvallen. En andersom betaal je soms weinig geld voor een kledingstuk dat juist een hele goede kwaliteit heeft.

Wanneer het gaat om bedrijfskleding, dan heb je ook verschillende prijsklassen. En natuurlijk zal het T-shirt van het ene bedrijf jou beter bevallen dan het andere. Maar je weet wel altijd één ding zeker, en dat is dat de kleding is gemaakt om in te werken. De kans dat je geld uitgeeft aan flut kwaliteit is klein. Veel kleiner dan wanneer je kleding bij een reguliere winkel koopt.

8. Niemand die het ziet…

Nu zul je misschien denken dat bedrijfskleding er anders uitziet. Natuurlijk zijn er items zoals koksbuizen of schorten die je niet zo snel in je privé tijd zult dragen. Maar wie gaat kijken bij bedrijven met corporate of casual kleding, zal zich verbazen. Overhemden, colbertjes, pantalons, chino’s, spijkerbroeken, t-shirts, vesten en truien: het aanbod is enorm groot en qua uitstraling niet van gewone kleding te onderscheiden. Vaak worden er ook accessoires zoals riemen, dassen en sjaals verkocht.

Wie gaat kijken bij bedrijven met traditionele werkkleding, zal erachter komen dat ook zij items verkopen die je met gemak in je vrije tijd kunt dragen. Die vlamvertragende jas met reflecterende strepen en fluorescerende kleuren zul je waarschijnlijk overslaan. Maar die basic broek, dat overhemd of t-shirt lijken wel heel erg op de kleding die je in gewone winkels ziet hangen.

Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen
De blouse hierboven is werkkleding, de pantalon bedrijfskleding en bretels zijn afkomstig van een normaal kledingmerk.
Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen
De broek en blouse op bovenstaande outfit is bedrijfskleding, het vest is werkkleding en de das heb ik gekocht bij een regulier kledingmerk.
Waarom je buiten het werk bedrijfskleding zou moeten dragen
Alle kleding die je op bovenstaande foto’s ziet is bedrijfskleding.

Voorbeeld

Enkele maanden geleden ging ik in de avond vanuit mijn kantoor direct door naar een etentje met een vriendin. Ik had de hele dag een jurk gedragen met een panty. Aan het einde van de dag was ik deze panty zat en wilde ik gewoon even een broek aan. Nu heb ik een kledingrek op mijn kantoor waar regelmatig bedrijfskleding aan hangt. Ik pakte een werkbroek en een overhemd uit het rek. Het overhemd droeg ik in de broek, samen met de riem die ik die dag over mijn jurk had gedragen. Ik stapte op de fiets en reed naar het restaurant.

Toen ik bij mijn vriendin aankwam vertelde ik haar dat ik werkkleding aan had. Haar ogen werden groot. ”Is dat werkkleding? Dat zie je helemaal niet!.” Nope…

Ten slotte

Het moge duidelijk zijn: ik ben een groot voorstander van het dragen van bedrijfskleding in je vrije tijd. Maar er zitten natuurlijk wel een aantal haken en ogen aan dit verhaal.

Zo zal de échte fashionista in jezelf, als die erin zit, niet erg bevredigd worden. Want hele gekke kleuren, modieuze prints en opvallende modellen zul je niet zo snel tegenkomen in de wereld van bedrijfskleding. Ze bestaan, maar de items blijven over het algemeen redelijk basic. Om die reden maak ik ook vaak een combinatie van reguliere kleding met bedrijfskleding.

Greiff pak Prettybusiness
Bovenstaand pak is bedrijfskleding, de blouse heb ik gekocht bij een regulier kledingmerk.
Bakkersbroek Prettybusiness
De broek hier boven is een bakkersbroek en dus werkkleding, de blouse heb ik gekocht bij een regulier kledingmerk.

Daarnaast kan ik mij voorstellen dat het voor iemand die zich niet bezig houdt met bedrijfskleding het lastig lijkt om dit te kopen. Je moet de bedrijven kennen die dit aanbieden en weten welke merken bij jouw stijl passen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer webshops die bedrijfskleding aanbieden en waar je de kleding ook vanaf enkele stuks kunt bestellen. Zo kun je zelf gaan bekijken wat je leuk vindt en het uitproberen.

Hoe dan?

Vind je het lastig om te bepalen waar je het beste kleding kunt kopen en hoe je deze kunt combineren? Blijf dan vooral mijn artikelen volgen. Ik laat regelmatig outfits zien waarbij ik bedrijfskleding draag en vertel daarbij om welke merken het gaat. Onder de foto’s in dit artikel heb ik ook linkjes plaatst naar de artikelen waar deze vandaan komen. Zo kun je er eenvoudig meer over lezen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw kijk op bedrijfskleding na het lezen van dit artikel: zou jij het ook in je vrije tijd willen dragen of zie je alsnog redenen om dit niet te doen?

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Bedrijfskleding zit inderdaad vaak heel comfortabel. Ik draag de shirts van mijn werk ook graag. Ook lees ik dat veel kleding tegenwoordig duurzaam wordt geproduceerd en lang meegaat. Dat is ook een pluspunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge