Waarom jouw kapper geen slippers mag dragen

Want to read in English? Click here.

Ieder jaar weer hebben Nederlanders dezelfde discussie: kunnen slippers wel of niet op het werk? Naast de representatieve kant is veiligheid vaak de meest genoemde reden om ze niet te dragen. Maar wist je dat medewerkers in een kapsalon ze om deze reden ook niet mogen dragen?

Waarom jouw kapper geen slippers mag dragen
Foto: Pixabay

Vlijmscherpe haren

Ik kwam hier recent achter toen ik met mijn kapper Jeroen Schultheis (Schultheis Coiffeurs) een gesprek had over zijn werk in de kapsalon.

”Mensen beseffen het vaak niet, maar haren zijn vlijmscherp en kunnen in je voeten prikken. Het nadeel is niet alleen dat ze erin prikken, maar ze kunnen zelfs naar binnen groeien. Wanneer je op slippers loopt, dan is de kans aanwezig dat dit gebeurd. Daarom mag je als kapper officieel geen slippers in de salon dragen.”

Heel normaal

Laatst las ik een artikel in het Algemeen Dagblad over de haarsplinter, zoals men dat noemt. Hierin stond dat artsen op de spoedeisende hulp van een universiteitsziekenhuis in São Paulo bij een man een zeldzame haarsplinter aantroffen. Toen ik Jeroen naar dit artikel verwees moest hij lachen.

Waarom jouw kapper geen slippers mag dragen
Jeroen Schultheis

”Dit slaat helemaal nergens op. Hierin staat dat er in 60 jaar tijd wereldwijd maar 26 gevallen bekend zijn waarbij dit is gebeurd. Maar iedere kapper heeft hier mee te maken. Wanneer we de hele dag mensen knippen, dan komen deze haren overal terecht. Geloof mij, je vindt ze aan het einde van de dag zelfs in je onderbroek terug.

Daardoor heb ik of één van mijn medewerkers weleens een ingegroeide haar. Dat gebeurt toch ieder jaar wel een keer. En de plekken waar ze naar binnen groeien zijn iedere keer weer anders. De laatste keer had ik een ingegroeide haar onder mijn nagel.”

Regels en regels

Toch heb ik hem weleens op slippers gezien. Wanneer ik hem daar naar vraag, geeft hij het meteen toe.

”Ja, op hele warme dagen draag ik soms slippers. Het gebeurt niet vaak, maar het komt voor. Terwijl het eigenlijk niet mag. Maar vergeet niet dat de regels voor kappers ook telkens worden aangepast. Officieel moet je altijd handschoenen dragen wanneer je werkt. En je mag geen ringen of armbanden dragen. Maar dit heeft te maken met allergieën. En die heeft niet iedereen natuurlijk. Dus ik ga het niet verbieden bij mijn personeel.

Als kapper moet je goed kijken naar de regels, maar zelf altijd blijven nadenken en prioriteiten stellen. Zo zijn er arboregels voor bijvoorbeeld het kunnen instellen van de stoel zodat je tijdens het knippen geen last kunt krijgen van je rug. Dat zijn zaken die ik belangrijk vind. Daarom koop ik ook goede, dure stoelen. Ik wil niet dat mijn dames last krijgen van hun rug.”

Zo zie je maar weer: er zijn regels en regels. Maar die slippers, die kunnen kappers beter even overslaan. Loopt jouw kapper ook weleens op slippers? 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge