Waarom een knap uiterlijk onhandig kan zijn tijdens sollicitatiegesprekken

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat mensen met een knap uiterlijk het makkelijker hebben. Sommige bedrijven durven het zelfs te eisen, dat medewerkers mooi moeten zijn. Met vele juridische consequenties tot gevolg. Want je mag natuurlijk mensen niet discrimineren op basis van het uiterlijk. Maar er is ook een keerzijde. In dit artikel vertel ik jou waarom een knap uiterlijk onhandig kan zijn tijdens sollicitatiegesprekken.

Waarom een knap uiterlijk onhandig kan zijn tijdens sollicitatiegesprekkenFoto: Pixabay

Managementpositie?

Oké, over het algemeen worden mooie mensen als socialer en intelligenter gezien. Maar deze stelling gaat niet op bij vrouwen in managementposities. Mooie vrouwen worden namelijk eerder gezien als sociaal en zachtaardig. En dat zijn dan weer precies de eigenschappen die niet nodig zijn aan de top van het bedrijfsleven, zo omschrijft psycholoog Roos Vonk in de herziene versie van haar boek ‘De eerste indruk‘. Maar een zeer onaantrekkelijk uiterlijk, dat is ook weer een nadeel. Want op die manier word je snel als mannelijk ervaren. Tja, het is dus lastig om een goede balans te vinden.

Vrouwen die solliciteren adviseert ze daarom aan om zichzelf niet te vrouwelijk, maar ook weer niet te mannelijk te kleden. Om het wat praktischer in te vullen, geeft ze ook wat concrete adviezen. Zo raadt ze krappe of gekreukte kleding af, net zoals sandalen en een korte rok. Verder worden blote armen en een decolleté sterk afgeraden. Tja, hier noemt ze ook wel een aantal punten die je vaak voorbij ziet komen. Maar daarnaast worden ook de typische lage ‘KLM’ hak en het broekpak afgeraden.

En nu?

Na het lezen van deze adviezen kun je waarschijnlijk niets anders dan je hoofd schudden. Ik weet het, het is ook nooit goed. Zo voelt het. En ik voorspel ook weer een hoop boze reacties op social media. Want ja, de uitkomsten van dit soort onderzoeken zijn niet bepaald sociaal wenselijk. Het doet mij denken aan het onderzoek over de invloed van merkkleding: we worden beïnvloed, maar we willen het niet weten.

Hoe naar het ook is, ergens lijkt het logisch. Wereldwijd wordt slechts 24% van de topposities bekleed door een vrouw. En Nederland scoort met 10% ook nog eens heel slecht op dit gebied. Wanneer een vrouw solliciteert naar een hogere positie, dan is de kans dus zeer groot dat ze het gesprek voert met een man. Aangezien de vrouwen in het management over het algemeen ondervertegenwoordigd zijn, heeft de man in kwestie waarschijnlijk ook weinig ervaring met vrouwen in vergelijkbare posities. Let op, ik heb het hier bewust over ‘het algemeen’. Natuurlijk zijn er ook bedrijven waar de verdeling tussen mannen en vrouwen gelijk is. Alleen zijn dat uitzonderingen.

Een mogelijke verklaring

Terugkomend op het sollicitatiegesprek, ik snap dus wel hoe het zo ver komt. Stel je voor dat er een man komt solliciteren die jou sterk doet denken aan zijn voorganger. Jij was blij met zijn voorganger en daarom heb je meteen een positieve gevoel bij deze kandidaat. Het komt simpelweg omdat je iets herkent. Als een vrouw dezelfde eigenschappen vertoont als de voorganger, dan is de kans dat het gevoel van herkenning minder sterk is dan wanneer het een man is. Er zijn simpelweg minder overeenkomsten omdat ze een vrouw is. Dit praat de ondervertegenwoordiging van vrouwen bij managementposities zeker niet goed, maar het is wel een verklaring.

Dat een vrouw niet te knap, maar ook niet te onaantrekkelijk moet zijn, dat klinkt heel vreemd. Maar het gebrek aan vrouwelijke managers zou één van de verklaringen kunnen zijn waarom dit zo werkt. Er is gewoon te weinig ervaring met vrouwen op topposities en mensen vinden het lastig om een goede inschatting te maken. Het aannemen van een vrouw voelt dan eerder als het nemen van een risico en niet iedereen zal het risico durven nemen.

Kansloos?

Is het allemaal hopeloos? In mijn ogen zeker niet. Het duurt misschien lang, maar ik verwacht dat het aantal vrouwen op managementposities langzaam door zal gaan groeien. En hoe meer vrouwen op hogere posities, des te meer kansen er worden gecreëerd voor andere vrouwen. Wat dat betreft verwacht ik dat de uitkomsten over het onderzoek naar de relatie tussen een knap uiterlijk van de vrouw en sollicitatiegesprekken over een jaar of vijftig heel anders zal zijn. Mensen zullen hoe dan ook anderen blijven beoordelen op basis van het uiterlijk, maar hopelijk zal het beeld van vrouwen tegen die tijd iets anders zijn.

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

  1. Dat verklaart een hoop,al die afwijzingen waren gewoon omdat ik te knap ben ? Maar zonder dollen, heb je concrete voorbeelden wat je dan wél kunt dragen op een gesprek om die job binnen te hengelen? Xo Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge