Waarom NFL 64 uniforminspecteurs heeft

De National Football League (NFL) is de meest bekende, professionele American footballcompetitie in de Verenigde Staten. Ze zijn met 32 teams, verspreid over verschillende staten en steden, ook meteen de grootste in Amerika. Alles wat deze sporters doen wordt in de gaten gehouden. Ook of ze hun sportkleding wel goed dragen. Daar heeft NFL zelfs 64 uniforminspecteurs voor…

Waarom NFL 64 uniforminspecteurs heeft
Foto: Pixabay

Een bijzondere functie 

Het klinkt als een unieke en bijzondere baan, en dat is het ook. Deze uniforminspecteurs zijn bij iedere wedstrijd aanwezig om in de gaten te houden of de spelers zich wel aan de dresscode houden.

Ondanks dat de functie doet vermoeden dat het gaat om het uiterlijk, is dit beroep vooral in het leven geroepen om veiligheidsredenen. Bij deze sport kan het er nogal ruw aan toe gaan en daarom houden de inspecteurs in de gaten of de spelers wel de juiste bescherming dragen. Zo moeten de helm en de bescherming aan de voorkant aan het gezicht aan specifieke eisen voldoen. Het vizier voor de ogen mag bijvoorbeeld niet gekleurd zijn omdat medisch personeel de ogen van spelers moet kunnen zien zonder de helm te verwijderen.

Kleuren, signalen en logo’s

Naast de veiligheid moeten de inspecteurs ook in de gaten houden dat de spelers geen kleuren, logo’s of andere boodschappen uitdragen die tegen de richtlijnen van de NFL ingaan. 

De kleuren binnen het team moeten natuurlijk hetzelfde blijven, anders kan dit voor verwarring zorgen tijdens de wedstrijd. Dit zou ook niet eerlijk zijn voor de tegenstander. Ze mogen ook niets dragen dat, volgens de uniforminspecteur, de tegenpartij kan verwarren of misleiden. Wil iemand toch iets anders dragen, dan moet dit van te voren worden goedgekeurd. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Now it counts. The Lombardi awaits. #NFL100

Een bericht gedeeld door NFL (@nfl) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door NFL (@nfl) op

Vanuit commercieel opzicht mogen er geen logo’s of boodschappen te zien zijn op het lichaam of de kleding van de spelers. NFL heeft overeenkomsten met verschillende sponsoren en dus mogen de spelers alleen hun logo’s dragen. 

Consequenties van overtredingen

Ondanks de strenge regels en aanwezigheid van de inspecteurs gaat het toch nog wel eens mis. De spelers zoeken namelijk regelmatig de grenzen op. 

Vorig jaar kreeg David Onyemata van de New Orleans Saints een boete omdat zijn sokken niet hoog genoeg waren opgetrokken. Hij gaf aan dat hij tijdens de wedstrijd last had van krampen en daarom zijn sokken naar beneden had gestroopt. Toch moest hij 6.683 dollar betalen voor deze overtreding.

Een jaar eerder kreeg Alvin Kamara, een andere speler van New Orleans Saints, ook een boete. Hij had tijdens de wedstrijd gouden jingle bells aan zijn schoenveters vastgemaakt omdat de wedstrijd zich afspeelde op kerstavond. Dit grapje kostte de speler 6.079 dollar.

Maar soms willen spelers hun uiterlijk ook gebruiken om aandacht te vragen voor serieuze zaken. In 2015 vroeg DeAngelo Williams, die destijds speelde voor Pittsburgh Steelers, aandacht voor borstkanker tijdens de wedstrijd.

Omdat zijn moeder en vier tantes waren gestorven aan deze ziekte besloot hij de zwarte strepen die de spelers dragen tijdens de wedstrijd aan te passen. Hij plaatste zwarte stickers met daarop de tekst ‘find the cure’ op zijn gezicht. Omdat persoonlijke boodschappen verboden zijn kreeg Williams een boete van 5.787 dollar. 

Daarbij moet wel vermeld worden dat de spelers de hele maand oktober roze droegen tijdens wedstrijden om aandacht te vragen voor borstkanker. Dit was voor Williams niet genoeg, hij wilde het hele jaar roze dragen. Toen dit verzoek werd afgewezen besloot hij de stickers op zijn gezicht te plakken. 

 

Geen slechte intenties

Wanneer je leest over de boetes en strikte regels, dan zou je bijna denken dat het beleid gericht is op afstraffen en geld innen. Maar de realiteit is iets genuanceerder. Voorafgaande aan iedere wedstrijd bekijken de uniforminspecteurs of alle spelers zich aan de regels houden. Ze gaan in gesprek met spelers wanneer deze iets dragen dat niet is toegestaan. Op die manier krijgen zij de kans om zich te corrigeren.

Indien er tijdens de wedstrijd een overtreding wordt gesignaleerd, dan gaat men opnieuw in gesprek met de betreffende speler. Wanneer de speler op dat moment niet bereid is om zich aan te passen, dan wordt er een boete gegeven. 

Ondersteuning oude spelers

Het geld dat NFL krijgt door de boetes gaat naar de NFL Player Care Foundation en de Gene Upshaw Players Association’s Players Assistance Trust. Dit zijn twee organisaties die zich inzetten om voormalig NFL-spelers te ondersteunen.

Voor bijvoorbeeld een duur, medisch probleem of een ander onvoorzien probleem kunnen oude spelers een beroep doen op deze organisaties. Dit is voor NFL een manier om de waardering voor deze mensen te laten zien.

 

Kritiek

Zoals eerder genoemd wijkt NFL in sommige gevallen af van de regels door bijvoorbeeld roze kleding in oktober toe te staan om zo aandacht te vragen voor borstkanker.

Hoewel dit met de juiste intenties wordt gedaan, krijgt de organisatie om deze reden ook veel kritiek. Niet alleen vanuit de spelers zoals DeAngelo Williams die het hele jaar roze wilde dragen, maar ook vanuit de fans. NFL maakt natuurlijk iedere keer een keuze tussen waar ze wel of geen aandacht voor willen vragen door middel van het uiterlijk van de spelers. Waarom wel aandacht vragen voor borstkanker, maar niet voor andere ziektes of maatschappelijke thema’s? Dit is een veel gehoorde opmerking vanuit de media en fans.

Wat dat betreft werkt het hier precies hetzelfde als in organisaties waarbij een strikte dresscode wordt gehanteerd. Het management denkt vaak vriendelijk te zijn door soms uitzonderingen te maken, maar op die manier behandel je niet iedereen gelijk en dus kun je kritiek verwachten. Alleen lig je als bekende sportorganisatie ook nog eens onder een vergrootglas. 

Voor de NFL zou het dan ook wat eenvoudiger zijn wanneer ze geen uitzonderingen meer zouden maken. Dan staan de uniforminspecteurs ook niet voor dilemma’s en weet iedereen waar hij of zij aan toe is. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge