Waarom het slim is om je wenkbrauwen te kleuren

Wanneer het gaat om make-up, dan vind ik persoonlijk de wenkbrauwen toch wel één van de lastigste onderdelen. Ik wil dat de kleur goed past bij mijn haren, maar toch moet het ook niet zo rood zijn dat het er onnatuurlijk uitziet. Voor een natuurlijk effect moet de kleur in de binnenste hoeken iets lichter zijn en moet de boog een natuurlijke ronding hebben. Kortom: heel lastig. Maar ik blijk niet de enige te zijn, ik hoor van veel vrouwen dat ze dit lastig vinden. Daarom zijn er dames die dit onderdeel tijdens het opmaken overslaan. Maar uit onderzoek is gebleken dat donkere wenkbrauwen heel handig kunnen zijn. Benieuwd hoe dit zit? In dit artikel vertel ik jou waarom het slim is om je wenkbrauwen te kleuren.

Waarom het slim is om je wenkbrauwen te kleuren

 

Met of zonder donkere wenkbrauwen

Op 14 december j.l. zond de VPRO het programma ‘Wetenschap havermoutpap’ uit. In deze uitzending deden ze een test met een blonde vrouw. Eerst ging ze de straat op met een verslaggever en vroeg hij de voorbijgangers hoe slim ze deze vrouw inschatten. Dit moesten ze beoordelen met een cijfer. Daarnaast werden de mensen ook gevraagd wat ze dachten dat deze dame voor functie zou bekleden. In onderstaande video kun je het fragment bekijken. Geen zin om te kijken? Lees dan verder onder het filmpje.

Toen ik bovenstaand filmpje voor de eerste keer bekeek werd ik hier wel een beetje ongemakkelijk van. Die vrouw die zo naast de verslaggever op straat staat en dan die mensen die haar zo aankijken en beoordelen. Best wel tenenkrommend, zeker omdat zij zo stil staat te kijken naar die mensen.

Hoe dan ook, het fragment laat goed zien wat voor effect het heeft wanneer de wenkbrauwen wat donkerder zijn. Zonder extra make-up wordt de dame minder slim ingeschat en denken de mensen dat ze een minder goede baan heeft dan met make-up. Met lichte wenkbrauwen geven mensen haar uitstraling op het gebied van intelligentie gemiddeld een 7,1 en met donkerdere wenkbrauwen een 8,6. Vervolgens wordt verteld dat dit te maken heeft met het feit dat je met donkere wenkbrauwen makkelijker je emoties kunt tonen.

 

Onderzoek

Nu moet ik toegeven dat bovenstaande video nu niet bepaald een hele serieuze indruk wekt. Zeker niet omdat het meisje aan het einde met veel te grote, opgeplakte wenkbrauwen een sollicitatiegesprek in gaat.

Ondanks de wat grappige insteek zijn er meerdere onderzoeken die hetzelfde uitwijzen, of een uitkomst van diezelfde strekking hebben. Tony Little, onderzoeker aan de Universiteit van St Andrews, heeft als onderdeel van zijn onderzoek ook al eens eerder de wenkbrauwen van mannen donkerder gemaakt. De kaaklijn werd ook extra aangezet waardoor de mannen meer testosteron zouden uitstralen. Deze heren werden vervolgens als meer succesvol ervaren. Zie hier de vergelijking met de dame uit de video: ook zij werd met donkere wenkbrauwen als meer succesvol ingeschat.

Maar, nog even een kleine kantlijn. Uit het onderzoek van Little blijkt dat een brede kaaklijn en donkere wenkbrauwen er ook voor orgen dat mensen als meer extravert, killer en onbetrouwbaarder worden ervaren. Maar volgens de onderzoekers had de mate van onbetrouwbaarheid dan vooral weer te maken met de scherpe kaaklijn.

 

Conclusie

Oké, mensen denken dus onbewust dat je slimmer bent met donkere wenkbrauwen. Maar in combinatie met een brede kaaklijn kan het je ook juist weer voor zorgen dat je er een beetje kil, onbetrouwbaar en extravert uitziet. Laatstgenoemde lijkt mij niet zo een probleem maar kil en onbetrouwbaarheid wil je denk ik niet uitstralen.

De gulden middenweg dan? Je wenkbrauwen een beetje aanzetten? Wat denk jij?

Groetjes,

Aileen

 

 

 

P.S: Wil je weten hoe ik mijn wenkbrauwen kleur en wat ik gebruik? Check dan het artikel over mijn dagelijkse, zakelijke make-up.

Eén reactie

  1. Wat een geweldig filmpje, ik moest wel heel erg lachen op het eind. Dit soort onderzoeken vind ik zo interessant! Bizar dat dat zo een verschil maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge