Waarom vrouwen dameswerkkleding zouden moeten dragen

Dat je als vrouw het beste kleding kunt dragen dat gemaakt is voor vrouwen, dat klinkt heel logisch. Toch hebben vrouwen die voor hun beroep functionele werkkleding nodig hebben, lange tijd kleding gedragen voor mannen. Want waarom zouden vrouwen dameswerkkleding moeten dragen? 

We weten dat dames een smallere taille hebben en over het algemeen meer rondingen, maar wat is er nog meer anders? En hoe vertaalt zich dat in de kleding? Ik ben erin gedoken en sprak zowel een ontwerper als verkopers van dameswerkkleding.

Eén van mijn werkbroeken, gemaakt voor dames

Vrouwelijk én functioneel

Recent ging ik in gesprek met Jos van Impelen, die zich als productontwikkelaar bij HAVEP al langere tijd bezighoudt met deze specifieke doelgroep.

”Zo’n tien jaar geleden zag ik een verandering in de markt ontstaan. Er kwam vanuit verschillende sectoren zoals de bouw, transport en logistiek steeds meer vraag naar dameswerkkleding. Dit kwam vooral omdat het aantal vrouwen in deze sectoren groeiden. Om die reden zocht ik contact met een bedrijf dat gespecialiseerd was in corporate fashion en die dit ook voor dames aanbood. 

Zo heb ik mij laten inspireren op het gebied van pasvorm én uitstraling. Ik wilde dameswerkkleding ontwikkelen die ook echt gericht was op dames. Ze moesten zich er vrouwelijk in voelen, maar de kleding moest ondertussen ook functioneel zijn. En dat laatste is nog best wel lastig.”

Heel anders

Met mijn achtergrond op het gebied van mode zag ik tijdens het gesprek met Jos meteen de patronen van de kleding voor mij. Wanneer je herenkleding gaat omzetten naar een damesmodel, dan moet de verhouding van het kledingstuk veranderen. En het behouden van dezelfde uitstraling is dan nog best een uitdaging.

Jos: ”Vooral de hoeveelheid zakken is nog best lastig. Wanneer je bij heren bijvoorbeeld een zak op de borst maakt, dan heb je relatief veel ruimte. Mannen zijn wat breder aan de bovenkant, zeker in vergelijking met vrouwen. Dan moet je dus dezelfde zak op de borst maken bij het damesmodel, die weer een stuk smaller is aan de bovenkant. En aangezien ze werkt met hetzelfde gereedschap als de mannen, heeft ze recht op zakken die even groot zijn. Maar ook op kleding die goed aansluit bij haar schouders.

Aan de andere kant wil je ook dat de kleding er goed uitziet en te grote zakken kunnen ervoor zorgen dat de verhoudingen niet meer kloppen. Zeker bij de kleinere damesmaten is dit een uitdaging.”

Lange benen en hoge taille

Naast het verschil qua breedte zijn mannen over het algemeen langer dan vrouwen. Dus je zou verwachten dat vrouwen daarom kortere broeken nodig hebben, maar dat is volgens Jos een groot misverstand.

”Dames dragen broeken over het algemeen wat hoger dan mannen. Niet alleen in de taille, maar ook in het kruis. Zeker sinds de jaren negentig, toen het hip werd om je boxer boven je broek te laten uitsteken, hebben we gemerkt dat mannen broeken lager zijn gaan dragen. Om die reden moet de broek voor vrouwen wat langer zijn dan voor mannen.

Ook de manier waarop het kruis is gemaakt verschilt. Omdat mannen de broek wat lager dragen, komt er tijdens het bewegen namelijk meer spanning op de stof tussen de benen te staan. Om die reden plaats ik al een aantal jaren een zogenaamde ‘spie’ in het kruis bij de mannen. Dit is een extra stukje stof dat tussen de benen wat meer ruimte geeft.

Toen ik werkbroeken voor dames ging ontwikkelen, heb ik in eerste instantie ook hierbij een spie geplaatst. Gelukkig heb ik op mijn werk veel dames om mij heen waardoor de nieuwe modellen makkelijk door meerderen getest kon worden. Uit deze draagtesten bleek dat vrouwen een spie juist niet fijn vinden. We zijn er toen ook achtergekomen dat vrouwen een stretch stof fijner vinden dan mannen. Dat is ook logisch, want dat zijn ze bij hun vrijetijdskleding gewend.”

Aparte afdeling voor dames

De informatie over waar vraag naar is, die krijgen werkkledingproducenten voor een groot deel vanuit de winkels die dit verkopen. Zij horen immers dagelijks van de klanten waar ze naar op zoek zijn.

Eén van de winkels die de vraag naar dameswerkkleding de laatste tijd zag toenemen is winkelketen Welkoop. In de filialen heeft men zich naast de tuin- en dierbenodigdheden tot op heden vooral gefocust op werkkleding voor heren. Maar door de toenemende vraag naar dameswerkkleding is besloten om in 28 winkels hiervoor een aparte afdeling in te richten. 

Recent ben ik bij de Welkoopfilialen in IJsselstein en Wijk bij Duurstede op bezoek gegaan om te zien hoe men deze afdeling heeft ingericht. En natuurlijk om te horen hoe de medewerkers tegen deze verandering aankijken.

Waarom vrouwen dameswerkkleding zouden moeten dragen
Foto: Welkoop filiaal in Wijk bij Duurstede

Nu hoor ik nog wel eens van werkkleding producenten dat er relatief weinig vraag is naar dameswerkleding, maar dat werd door de medewerkers meteen ontkracht. In beide Welkoop filialen hoorde ik dat klanten er regelmatig naar vragen. Deze medewerkers zijn dan ook blij dat ze nu eindelijk kunnen verwijzen naar een aparte afdeling die hiervoor is ingericht. 

Werk en privé

Het doel was om vrouwen van top tot teen te kunnen aankleden. Dat is ook duidelijk te zien. De afdeling is in vergelijking met de oppervlakte van de winkels relatief klein, maar toch is het aanbod gevarieerd. Ik zie verschillende polo’s, broeken (waar onder de Havep attitude broek die ik zelf ook heb en te zien is op de eerste foto in dit artikel), softshelljassen en ook schoenen in het schap staan. Met kaartjes staan de eigenschappen van de kledingstukken aangegeven zodat klanten meteen zien of een item waterafstotend of juist veel stretch bevat.

Ondanks de kledingstukken van verschillende merken zijn, past het toch bij elkaar. Qua kleuren heeft men vooral gekozen voor donkergrijs, donkerblauw, wit en rood. In Wijk bij Duurstede heeft men ook roze accessoires zoals handschoenen en borstels toegevoegd. Het ziet er grappig uit, zonder dat het schreeuwerig wordt. Ik vind het erg leuk gedaan. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind roze werkkleding en accessoires ook wel grappig. Maar wanneer het teveel gaat opvallen, dan heb ik wel eens het idee dat vrouwen niet helemaal serieus genomen worden in hun behoefte aan werkkleding. 

Uit de gesprekken met de medewerkers blijkt ook dat werkkleding voor hun vrouwelijke klanten een serieuze zaak is. De dames zijn kritisch, vinden dat de kleding er goed uit moet zien én lekker moet zitten. Wanneer ik vraag wie deze klant precies is, dan blijkt dat er geen eenduidig antwoord kan worden gegeven. Het hangt erg af van de locatie waar de winkel zich bevindt, in de stad hebben dames andere behoeftes dan op het platteland. De momenten dat ze het dragen verschilt ook. Het zijn de vrouwen die met hun man samen een bedrijf runnen en daarvoor werkkleding nodig hebben, maar ook de dames die in hun vrije tijd klussen of werken in de tuin. Zowel zakelijk als privé is er dus behoefte aan. 

Terwijl ik in de hoek van de winkel bij het schap sta, kijk ik nog eens om mij heen. Op de muren staan de afdelingen met grote letters aangegeven. Maar de afdeling dameswerkkleding heeft alleen een klein naambordje. Wanneer ik hier iets van zeg, blijkt dat de medewerkers dit ook graag anders zouden zien. Dameswerkkleding moet zichtbaar zijn, zo geven ze aan. En die borden, die komen heus nog wel. 

Toekomstmuziek

Wanneer ik terug in de trein zit, denk ik aan het artikel dat ik recent heb geschreven over het feit dat meer mensen werkkleding in hun vrije tijd zouden moeten dragen. Nu werkkleding steeds moderner wordt, zullen vrouwen het dan meer gaan dragen? Zouden ze ervan gaan houden? Ik hoop het. Maar voor nu moet het vooral bekend en laagdrempelig worden. Iets wat je gewoon in de winkels kunt kopen en op die manier makkelijk kan proberen. En daarmee is nu een goede stap gezet. Op naar nog meer winkels met dameswerkkleding!

Welkoop verkoopt een groot deel van de dameswerkkleding ook online via de webshop. Mocht je de damescollectie in de winkels willen bekijken, de volgende Welkoop filialen hebben deze afdeling: Zwaagdijk, Zeewolde, Emmeloord, Wijk bij Duurstede, Barneveld, Geldermalsen, Vries, Winschoten, Musselkanaal, Klazienaveen, Balkbrug, Wezep, Coevorden, Ruurlo, Borculo, Vorden, Silvolde, Putten, Elst, Zaltbommel, Sevenum, Harderwijk, Winsum, Ijsselstein, Burgum, Apeldoorn en Emmen. 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met HAVEP Workwear / Protective Wear en bevat tevens een affiliate link. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge