Waarom wasverzachter slecht is voor je werkkleding

Ik weet nog goed toen ik net op mijzelf ging wonen. Ik was achttien jaar oud, studeerde Mode maar had ondertussen geen idee hoe ik mijn kleding moest wassen. Ik gebruikte veel meer wasmiddel dan dat was voorgeschreven en gooide er standaard een flinke scheut wasverzachter bij. Tot ik er na een aantal jaren achterkwam dat dit eigenlijk helemaal niet zo goed is voor je kleding…

Waarom wasverzachter slecht is voor je werkkleding
Foto: Ryoji Hayasaka via Unsplash

 

Doe maar niet

Zo zorgt het er onder andere voor dat de stof minder goed ademt. Iets wat wel prettig is als je een hele dag aan het werk bent. Ongeacht wat voor beroep je hebt, het is wel fijn als je lichaam niet helemaal is afgesloten door je kleding.

Recent sprak ik een dame die alweer zo’n vijftien jaar werkkleding verkoopt en die vertelde mij nog meer over de gevolgen van wasverzachter en waarom zij het gebruik afraadt. Voor dit artikel wil ze anoniem blijven, maar ik deel haar kennis en ervaring wel graag met jullie. 

  • Logo’s – Mocht je voor je werk bedrijfskleding moeten dragen waar logo’s of teksten op gedrukt staan, dan kun je deze beter niet wassen met wasverzachter. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de lijm waarmee de opdruk aan de kleding is vastgemaakt los laat. En dat staat niet zo netjes natuurlijk.
  • Ademend vermogen – Zoals ik al benoemde is wasverzachter niet zo handig om te gebruiken wanneer je wilt dat je kleding blijft ademen. Wasverzachter legt als het ware een laagje over de kleding heen én verstopt ondertussen de vezels waarvan deze is gemaakt. Dat is ook meteen de reden dat dit ook wordt afgeraden bij sportkleding. Want waar moet je transpiratie heen als de stof het niet opneemt? Juist, dan is de kans groter dat je het gaat ruiken omdat het op je huid blijft liggen.
  • Irritatie – Heb je snel last van je huid of bijvoorbeeld wel eens eczeem? Dan is het gebruik van wasverzachter ook af te raden. De extra parfum die vaak wordt toegevoegd kan je huid irriteren. 
  • Verkleuring – Wanneer je kleding draagt dat gemaakt is van verschillende stofsoorten, bijvoorbeeld omdat je knieën op je broek verstevigd zijn, dan is de kans aanwezig dat de kleur er anders uit gaat zien. Iedere stof reageert namelijk anders op wasverzachter. En zo kan het zomaar gebeuren dat jouw blauwe broek ineens bestaat uit meerdere blauwtinten. 
  • Speciale eigenschappen – Zeker werk- en bedrijfskleding hebben vaak speciale eigenschappen. Warmteregulerend, vochtregulerend, waterafstotend, vuilafstotend, vlamwerend, UV- beschermend en ga zo maar door. Dit zijn allemaal eigenschappen die door het gebruik van wasverzachter kunnen worden beïnvloed in een negatieve zin.

 

Nog een paar redenen

Bovenstaande punten hebben vooral te maken met de invloed van wasverzachter op je kleding. Maar het gebruik heeft daar naast nog meer nadelige gevolgen:

  • Wasmachine – Ook voor je wasmachine is wasverzachter niet zo goed. Veelvuldig gebruik kan namelijk het rubber van de deur beschadigen.
  • Milieu – De chemische stoffen en geuren die men in wasverzachter verwerkt zijn slecht voor het milieu. Het komt de kwaliteit van ons water natuurlijk niet ten goede. Maar de transport heeft natuurlijk, net zoals alle andere spullen, ook nadelige gevolgen voor het milieu. Denk aan bijvoorbeeld CO2 uitstoot.
  • Geld – Het is natuurlijk een extra product naast je wasmiddel. Zeker als je het iedere wasbeurt gebruikt, dan is het een duur grapje.

 

Het alternatief

Er zijn mensen die azijn gebruiken als alternatief voor de wasverzachter, maar daar over verschillen de meningen én ervaringen. Zelf gebruik ik het niet. Ik kies er meestal voor om het eco-programma van mijn wasmachine te gebruiken. Daardoor wordt de kleding op een iets lagere temperatuur gewassen, maar duurt het wasprogramma zelf wel langer. Omdat het langer draait ruikt mijn kleding ook een stuk frisser, zo heb ik gemerkt. 

Je kunt natuurlijk ook een droger gebruiken als je die hebt. Heb je die niet, dan kun je ervoor kiezen om de was buiten te hangen in de zomer. De kleding ruikt daarna heerlijk fris. Gaat het plotseling regenen? Geen probleem. Regenwater is namelijk een stuk zachter dan het water dat wij gebruiken voor onze wasmachine. Wanneer de kleding droog is dan zul je merken hoe zacht het aanvoelt.

Sommige mensen zeggen dat regenwater niet zo schoon is als het water uit de kraan, maar ik vind het zelf niet zo’n probleem als er een keer wat regen over mijn was valt. Je moet wat langer wachten tot het droog is, maar zacht is het daarna zeker. 

 

Gebruik jij wel eens wasverzachter voor je kleding? Of helemaal niet?

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge