Waarom zakelijke mode net een kaartspel is

Afgelopen dinsdag publiceerde ik een artikel over hoe het komt dat mensen zich steeds meer casual zijn gaan kleden. Ik vertelde hoe onze kledingstijl door de jaren heen is veranderd en op welke manier maatschappelijke ontwikkelingen hier invloed op hebben gehad. Toen ik vanochtend opstond zag ik een reactie van een lezer die vertelde dat hij hiermee had geëxperimenteerd. En vooral hoe hij mede daardoor tegen de maatschappij is gaan aankijken.

Waarom zakelijke mode net een kaartspel is

Foto: Pixabay

Ernstige maatschappij

Deze man omschreef dat hij tijdens zijn werk een tijdje ‘normale’ kleding had gedragen. Wat precies normale kleding was, dat vertelde hij niet. Maar hij merkte wel dat hij bij nieuwe afspraken daardoor scheef werd aangekeken. Hij moest harder zijn best doen om aan te tonen wat zijn meerwaarde was. In zakelijke kleding merkte hij dat dit veel makkelijker ging. Om die reden vond hij dat we leefden in een ernstige samenleving. Want in zijn ogen kon je op deze manier met geld het vertrouwen van een klant kopen.

Dit is zijn verhaal, maar hij staat hierin niet alleen. Ik lees vaker dat mensen de maatschappij als verknipt ervaren door de manier waarop we tegen kleding aankijken. Sommigen hebben het gevoel dat ze harder hun best moeten doen wanneer ze er niet netjes uitzien. Of omdat ze geen pak dragen.

Het is nu heel makkelijk om te roepen dat ‘de wereld nu eenmaal zo in elkaar zit’. En dat je het daar mee moet doen. Want mensen zien nu eenmaal als eerste de buitenkant en we oordelen allemaal, bewust of onbewust, wanneer we iemand zien. Natuurlijk, daar zit ook een kern van waarheid in. Maar in zijn verhaal zit net zo goed een stukje waarheid.

Wanneer het om zakelijke mode gaat, dan is er in mijn ogen geen één waarheid. Er is niet één ding dat goed is of één ding dat slecht is. Daarvoor is het te complex.

 

Kaartenspel

Ik zie zakelijke mode als een kaartspel. Wanneer we voor het eerst een kaartspel spelen, dan hebben wij geen idee wat de regels zijn. Er bestaan namelijk heel veel verschillende kaartspellen. Je kunt een potje pesten, bridgen, klaverjassen of blackjack spelen. Ieder spel heeft zijn eigen regels, net zoals de regels wanneer het gaat om kledingvoorschriften bij bedrijven.

Ondanks alle spellen verschillend zijn, hebben we telkens dezelfde kaarten in onze handen. Deze kun je vergelijken met ‘middelen’ of ’troeven’ die wij hebben. De ene kaart kan een stropdas zijn, terwijl een andere kaart staat voor een paar nette schoenen. Bij het ene bedrijf zal de kaart van de stropdas het goed doen in het ‘spel’, terwijl dit bij een ander bedrijf juist niet handig is om in te zetten.

Hoe je het spel speelt, dat is altijd nog een keuze. Je kunt een voorspelbare of juist een risicovolle kaart gebruiken. Net zoals wanneer jij jezelf kleedt voor het werk. Kies je voor de veilige kleding die men verwacht of ga je voor een opvallend en afwijkende outfit? Je maakt zelf deze keuze. En hoe beter je de spelregels en de dus de kledingvoorschriften kent, hoe beter jij de reacties van je omgeving kunt inschatten. Inclusief de gevolgen wanneer jij je niet aan de regels houdt.*

Maar vergeet alsjeblieft niet dat het slechts een spel is dat wordt gespeeld binnen één bedrijf. Bij een ander bedrijf kunnen er weer hele andere regels zijn. Daar zul je weer punten kunnen scoren met een andere, meer casual kaart. Zet ze in, experimenteer en ga los. Zo maak je het leuker voor jezelf. En misschien, als je ooit zelf een bedrijf hebt of een afdeling onder je hoede, dan ontwikkel jij je eigen spel en kun jij je eigen regels opstellen. En dan mogen de kaarten weer opnieuw ingezet worden…

 

Groetjes,

Aileen

 

 

*In dit geval gaat het specifiek over zakelijke mode waarbij de kledingkeuze redelijk vrij is. Dus niet over werkkleding waarbij je te maken hebt met o.a. veiligheidseisen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge