Waarom zoveel landen camouflageprint verbieden

Je kunt het je wellicht niet voorstellen, maar er bestaan landen die kleding met camouflageprint verbieden. En zo kun je ook als toerist onverwacht een boete krijgen voor een kledingstuk waarvan jij geen idee had dat dit verboden was. In dit artikel vertel ik je om welke landen het gaat, waarom ze het verbieden en hoe dit op verschillende manieren wordt gehandhaafd. 

Waarom zoveel landen camouflageprint verbieden
Foto:  billow926 / Unsplash

Landen met een verbod

Er zijn zeker achttien landen waar je geen kleding met camouflageprint mag dragen. In onderstaande lijst kun je zien om welke landen het gaat. Er zijn misschien meer landen die een dergelijk verbod hebben, maar dit zijn de landen die ik heb kunnen achterhalen. 

 • Antigua en Barbuda
 • Bahama’s 
 • Barbados 
 • Dominica
 • Ghana
 • Grenada
 • Jamaica 
 • Nigeria 
 • Oman 
 • Filippijnen 
 • Saint Lucia 
 • Saint Vincent en de Grenadines
 • Saoedi-Arabië 
 • Zuid-Afrika 
 • Trinidad en Tobago 
 • Oeganda 
 • Zambia 
 • Zimbabwe
Waarom zoveel landen camouflageprint verbieden
Landen met een verbod op camouflageprint

Wie goed naar deze lijst kijkt, zal zien dat de landen zich in bepaalde regio’s bevinden. Met name in het Caribisch gebied wordt deze regel op verschillende eilanden gehanteerd. Maar ook in diverse landen in Afrika is er een verbod. 

Reden achter verbod

De reden achter het verbod is eigenlijk een hele simpele. In de landen waar men deze regel heeft ingevoerd is het leger verantwoordelijk voor de handhaving van de veiligheid op straat. De militairen dragen daar een uniform met camouflageprint. Wanneer iemand kleding zou dragen met een zelfde soort print, dan zou het zomaar kunnen dat diegene wordt aangezien voor een militair. Hoewel er een groot verschil is tussen modieuze kleding met camouflageprint en een militair uniform willen overheden misverstanden voorkomen. En daarom is er een algeheel verbod.

Eigenlijk is deze regel vergelijkbaar met die in Nederland. Hier is de politie verantwoordelijk voor de veiligheid. Daarom is het ook verboden om deze kleding in je vrije tijd te dragen. Ook tijdens carnaval mag je niet verkleed als politieagent. Tenminste, niet wanneer je een pak draagt dat erg op het originele uniform lijkt. 

Mede daarom hebben we in Nederland een bedrijf, genaamd Frankenhuis, die verantwoordelijk is voor de vertrouwelijke vernietiging van dit soort uniformen. Wanneer een politiepak in verkeerde handen terecht komt, dan kunnen bijvoorbeeld overvallers veel makkelijker toeslaan. Mensen werken nu eenmaal sneller mee wanneer ze denken dat iemand bij de politie werkt.

 

Verschillende wetgevingen

Ondanks dat bovengenoemde landen dezelfde reden hebben om het dragen van camouflageprint te verbieden, gaat ieder land er anders mee om. Zo is het in GhanaAntigua en Barbuda niet alleen bij wet verboden om kleding met camouflageprint te dragen, maar gaan zij nog een stapje verder. Ook het dragen van een deel van een uniform of iets dat erop lijkt is niet toegestaan. En daar moet je dan wel heel goed op letten, want ook als de kleding lijkt op een uniform dat in een ander land door het leger wordt gedragen, kun je daarvoor gestraft worden. 

In Grenada is men juist wat makkelijker. Hoewel de burgers zich netjes aan de regels moeten houden rondom het camouflageverbod, wordt er bij de douane een oogje dichtgeknepen voor toeristen. Tot grote frustratie van de lokale bevolking die het niet eens is met deze soepele houding.

Ook in Saint Lucia zijn de regels wat minder streng. Het is wettelijk verboden om deze kleding te dragen, maar ondertussen mogen mensen er wel in handelen. Het mag dus wel verkocht worden, maar niet gedragen. Kortom: als je het wilt verkopen, dan zul je dit dus moeten doen aan buitenlandse klanten.

Controle van het leger

In de meeste landen wordt er vooral gelet op het feit dat burgers geen kleding met camouflageprint mogen dragen. In de Filippijnen gaat men hier anders mee om. Niet alleen is deze kleding verboden voor burgers, ook de militairen worden gecontroleerd door de Filippijnse Nationale Politie (PNP).

Er is een speciaal inspectieteam vanuit het nationale hoofdkantoor dat in de gaten houdt of militairen wel de juiste kleding dragen. Zij mogen namelijk alleen een uniform kopen bij een leverancier die door de overheid is aangewezen. 

Van boete tot celstraf

Wat gebeurt er precies wanneer je de regels overtreedt? Net zoals de wetgevingen kunnen ook de straffen per land verschillen. 

In Grenada kun je een boete krijgen van 10.000 Oost-Caribische dollars. Dat is omgerekend ruim 3.400 euro. Maar het is ook mogelijk dat je in plaats van een boete één jaar in de gevangenis moet doorbrengen.

Draag je in de wat noordelijke eilanden Antigua en Barbuda kleding met camouflageprint, dan zijn ze iets minder streng. Je kan ook daar een gevangenisstraf van één jaar krijgen, maar de geldboete is lager. In het laatste geval hoef je slechts 2.000 Oost-Caribische dollars te betalen, omgerekend ruim 680 euro.

Maar overtreed je de regel in Saoedi-Arabië, dan zijn ze alles behalve mild. Hoewel de hoogte van de boete niet bekend is, staat er een gevangenisstraf van vijf jaar op het dragen van camouflageprint.

Straffen in Nigeria 

De straf in Saoedi-Arabië lijkt flink, maar er is altijd nog één land waar men nog strenger is. En dat is in Nigeria. Ayomide O. Tayo is journalist in Nigeria en weet als geen ander hoe ver het land gaat met het verbod op camouflageprint.

”In de jaren negentig, op het hoogtepunt van de militaire heerschappij in Nigeria, bedreigden soldaten mensen met legergroene auto’s om de kleur van hun auto’s te veranderen. Een voormalige buurvrouw van mij moest een zwarte streep over haar legergroene Mercedes Benz aanbrengen na verschillende waarschuwingen van soldaten. Hoewel de militaire dictatuur in Nigeria in 1999 is geëindigd, bestaat het zero-tollarancebeleid voor burgers die camouflerende kleding dragen nog steeds. 

(…) Een collega van mij ging een keer na het werk naar buiten met een gecamoufleerde pet. Twee soldaten op een fiets hebben hem afgepakt. Gelukkig voor hem hadden ze haast, dus straften ze hem niet in het openbaar. Ik heb horrorverhalen gehoord over hoe burgers gestraft werden. Zij werden in het openbaar mishandeld,” zo schrijft Tayo.

 

Onduidelijkheid 

Als je in Nigeria wordt betrapt met een kledingstuk dat is gemaakt van camouflageprint, dan weet je niet wat je te wachten staat. Want zelfs de overheid leeft de officiële wetten, die soms nogal onduidelijk zijn omschreven, niet altijd na. Zo staat er volgens de wet een straf op van tien naira, omgerekend 0,02 cent in Europa. Als alternatief kun je een gevangenisstraf van een maand krijgen.

Wanneer je de gecamoufleerde kleding op een manier draagt waardoor je minachting richting het leger uitstraat, dan is de straf hoger. Hoewel het uitstralen van minachting met kleding een subjectief begrip is, kan je gevangenisstraf wel ineens worden verhoogd naar drie maanden. Of je ontvangt een boete van 40 naira, omgerekend 0,09 eurocent. Dat lijkt misschien weinig, maar de gemiddelde Nigeriaan moet dagelijks rondkomen van omgerekend nog geen twee euro per dag.

Dat de overheid zich niet altijd aan zijn eigen regels houdt, blijkt wel uit een zaak uit 2011. Hierin werd er een gevangenisstraf uitgedeeld van twee jaar, zonder optie voor een boete, in verband met het dragen van camouflageprint.

 

Of is het mode?

Hoewel het verbod nog steeds in veel landen geldt, krijgt de overheid het steeds moeilijker met het handhaven ervan. Camouflageprint is namelijk al lang niet meer alleen de print van het leger, het is een onderdeel geworden van de mode.

In Ghana en Saoedi-Arabië hebben de autoriteiten al hun zorgen geuit over het feit dat steeds meer mensen de print in hun vrije tijd dragen. Het handhaven in eigen land wordt lastiger, maar beroemdheden lijken olie op het vuur te gooien. Onder meer Rihanna, Kim Kardashian en Kanye West worden vaak gezien in camouflageprint. En hoewel zij niet leven in de landen met een dergelijk verbod, wordt hun kledingstijl wereldwijd over het internet gevolgd. 

Het is dus nog de vraag hoe lang het verbod in stand gehouden gaat worden. Maar mocht je op vakantie gaan, laat voor de zekerheid je camouflagekleding maar even thuis. Voor je het weet ben je je geld of je vrijheid kwijt…

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge