Wanneer je uiterlijk je promotie belemmert

Promotie krijg je op basis van goede resultaten, zo zou je zeggen. Want mensen die goed werk afleveren en ambitie hebben, die zullen sneller in staat zijn om meer verantwoordelijkheid aan te kunnen in een hogere functie. Klinkt logisch, toch? Maar wat als je uiterlijk je promotie belemmert? Omdat jouw voorkomen niet overeenkomt met het beeld dat men heeft van een persoon op een hogere positie?

Wanneer je uiterlijk je promotie belemmert

Picture perfect?

Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn functie als assistent een lijst met kandidaten voor een senior functie tegenkwam. Mijn manager had de vacature intern uitgezet en gezien de lange lijst was er veel animo. Ik keek naar de kandidaten en meteen viel één naam mij op. Die ene man die al jaren dezelfde functie uitoefende. Hij die altijd zijn afspraken nakwam, zijn werk goed deed en zeer serieus nam. Hij bleef altijd aardig en wist zelfs met de naarste collega’s projecten succesvol af te ronden. Zo iemand die iedereen wel in zijn team wilde hebben. Met zijn positieve en vrolijke houding was hij een opvallende medewerker. En in deze lijst was dat niet anders.

Ik keek mijn manager aan en zei dat ze wel blij zou zijn met het feit dat hij gesolliciteerd had. Dat was ze zeker, maar aan haar gezicht zag ik dat ze twijfelde. Ze gaf toe dat hij goed had gescoord tijdens zijn assessment, maar zijn imago zat hem in de weg. Toen ik doorvroeg vertelde ze mij dat hij niet voldoende senioriteit uitstraalde. Mede door zijn uiterlijk en manier van spreken. 

Mijn wenkbrauwen gingen omhoog. Deze man zag er altijd verzorgd uit en was misschien wat minder formeel qua woordkeuze, maar zeer competent. Toch was mijn manager bang dat hij bij zowel interne collega’s als externe contacten niet serieus zou worden genomen. 

Jeans versus pantalons

Een aantal weken later kwam ik hem weer eens tegen op de gang. Ik was het gesprek met mijn manager allang vergeten, maar zijn uiterlijk hielp mij eraan herinneren. Hij had zijn spijkerbroek verruild voor een pantalon en zijn sneakers voor nette, leren schoenen. Het grappige was dat hij hetzelfde casual geruite overhemd droeg. De haren stonden nog steeds als een soort stekeltjes omhoog. Ik vond het grappig om te zien. Het was alsof hij alleen de onderkant van zijn lichaam had aangepast.

Enige tijd later werden de overhemden meer basic en kreeg hij een wat formeler kapsel. Ja, ze had hem duidelijk feedback gegeven en hij had geluisterd. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest denken. Wat ik zag was een man met ambitie, iemand die zijn carrière serieus nam en bereid was om daarvoor zijn uiterlijk aan te passen. Daar had ik respect voor. Aan de andere kant miste ik die oude collega. De man die er vlot, casual maar altijd verzorgd uitzag. Hij was iemand met een herkenbare, eigen stijl. En die was nu weg.

Onderzoek

Bovenstaande casus klinkt wellicht wat bijzonder, maar dat is het niet. Uit onderzoek onder 2175 HR-managers vanuit verschillende bedrijfstakken blijken kleine, uiterlijke details invloed te hebben op de kans die iemand maakt op een promotie. De volgende kenmerken zorgen ervoor dat iemand minder snel in aanmerking komt voor een hogere functie.

  • provocerende kleding (44%)
  • gekreukte kleding of een armoedig uiterlijk (43%)
  • Alle piercings, afgezien van de traditionele oorpiercings (32%)
  • Kleding die te casual is voor de werkomgeving (27%)
  • Zichtbare tatoeages (27%)
  • Onprofessionele of opzichtige kapsels (25%)
  • Onprofessioneel of opzichtig gezichtshaar (24%)
  • Slechte ademgeur (23%)
  • Te sterke parfum (21%)
  • Te veel make-up (15%)

Een voorsprong 

Maar betekent dit dat we oppervlakkig bezig zijn? Ilse Verweij, HR adviseur en commissielid van de NVP Sollicitatiecode, vindt dat we dit moeten nuanceren.

”Als interne kandidaat heb je altijd een voorsprong in vergelijking met externe sollicitanten. Daar moet je je bewust van zijn. Je kunt intern kennis vergaren over je nieuwe functie, je weet wat de bedrijfscultuur is en met wie je gaat samenwerken. Maak daar dan ook gebruik van wanneer het gaat om je uiterlijke presentatie.

Tijdens interne sollicitaties willen mensen nog wel eens een informele houding aannemen. Omdat ze hun gesprekspartner al een aantal jaren kennen. Maar juist door je representatief te kleden laat je zien dat je serieus geïnteresseerd bent in de functie en ambitie hebt. Ik heb weleens een sollicitatiegesprek meegemaakt met iemand die vanuit de productieafdeling door wilde groeien naar een hogere functie. Deze man had zijn overall uitgedaan en kwam in nette, representatieve kleding binnen. Op zo’n moment weet iedereen meteen dat hij de functie serieus neemt.”

Not done

Toch is Verweij niet van mening dat een formele kledingstijl altijd noodzakelijk is.

”Het hangt natuurlijk van je functie af wat je het beste kunt dragen. Ik vind het daarom lastig om te zeggen welke uiterlijke details je promotie kunnen belemmeren, zoals men in het onderzoek heeft aangegeven. Maar met ongepaste kleding aankomen bij een interne sollicitatie? Dan heb jij je niet goed voorbereid. Je kon immers eenvoudig achterhalen wat men van je verwacht en dat weet jouw gesprekspartner ook.”

Verweij is dan ook van mening dat mijn manager destijds goed heeft gehandeld. Door aan te geven wat zij qua uiterlijke presentatie verwacht geeft ze de interne kandidaat de mogelijkheid om zich aan te passen. Terwijl hij dat eigenlijk zelf had moeten kunnen inzien.

Zo zie je maar weer: een passend uiterlijk is belangrijk, maar de hulp van mensen die in jou geloven en in jouw potentie des te meer. 

Groetjes,

Aileen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge