Wat doet macht met je uiterlijk?

Het is je vast wel eens opgevallen dat macht de houding van een persoon kan veranderen. Er zijn weinig mensen die met macht precies hetzelfde blijven als wanneer ze geen invloed hebben. Maar wat doet macht met je uiterlijk? Dat vroeg kunstenares Herlinde Koelbl zich ook af. En dus fotografeert ze al bijna dertig jaar mensen die een hoge functie bekleden. Inclusief de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.

 

Traces of Power

In totaal heeft Koelbl vijftien leiders uit de politiek en het bedrijfsleven de afgelopen zesentwintig jaar gefotografeerd. Vanaf 1991, met een pauze tussen 1999 en 2006, heeft ze dit ieder jaar gedaan. In eerste instantie was het project opgezet voor zo’n acht jaar. In 1999 exposeerde ze met de foto’s, maar in 2006 pakte ze haar werk weer op en ging ze door met het maken van de foto’s. Ook stelt ze ieder jaar dezelfde vragen. De afgelopen jaren zijn sommige mensen andere functies gaan bekleden en er is er zelfs eentje overleden. Maar Koelbl gaat voorlopig nog even door.

 

 

Angela Merkel

In eerste instantie wilde ze hier niet aan meewerken. ‘Een politicus wil morgen in de krant staan, niet over een aantal jaar pas’, zo gaf Merkel aan. Maar na een goed gesprek stemde ze er toch mee in. Destijds was ze zevenendertig jaar en zat ze nog maar twee jaar in de politiek.

Koelbl gaf verder geen instructies zodat de lichaamshouding zo natuurlijk als mogelijk werd gevormd. Er werd altijd één foto van het gezicht gemaakt en één van het gezicht en het bovenlichaam. Merkel was duidelijk wat onzeker qua houding en ondertussen straalde ze toch ook kracht uit, zo vertelde Koelbl. In 1996 was er een duidelijke verandering en zag Merkel er een stuk zelfverzekerder uit. Ze had inmiddels geleerd om zichzelf te presenteren, iets wat de Bondskanselier na het maken van de foto ook vertelde.

Een bericht gedeeld door Lisa (@lilamame) op

Naast de foto stelde Koelbl haar ook ieder jaar dezelfde drie vragen: ”Wat heb je dit jaar geleerd?”, ”Wat heb je dit jaar afgeleerd?” en ”Heb je de tijd gevonden om een pruimentaart te bakken?”. De laatste vraag stelde ze omdat Merkel dit ieder jaar bakt voor haar man, omdat hij er zo gek op is. Merkel staat bekend als een vrouw die haar privéleven graag afschermt voor de buitenwereld. Ze heeft na de expositie in 1999 dan ook toegegeven dat ze niet altijd blij was met de vragen. Maar ze vindt het ondertussen ook een interessant project.

Koelbl heeft aangegeven door te gaan met het maken van de foto’s zolang Merkel haar functie bekleedt. Ik vind het zelf een super interessant project en hoop over een paar jaar het eindresultaat te kunnen aanschouwen.

 

Groetjes,

Aileen

 

Bron: The Guardian

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge