Wat lok je uit met een sexy uiterlijk op het werk?

Ruim een maand geleden schreef ik een artikel over de relatie tussen het uiterlijk van een vrouw en haar carrière. Ik vertelde hierin over een onderzoek dat LinkedIn had gedaan naar de vraag tot hoeverre vrouwen zelf denken dat het uiterlijk hun carrière heeft beïnvloed. Wanneer mensen praten over het ‘gebruiken’ van het uiterlijk, dan denkt men al snel aan het creëren van een seksuele aantrekkelijke uitstraling. Ik vind het een interessant onderwerp. Want wanneer ben je eigenlijk aantrekkelijk? En wat lok je uit met een sexy uiterlijk op het werk?

 

Wat lok je uit met een sexy uiterlijk op het werk?

Onbewust

Ik zou nooit vergeten dat ik tijdens mijn werk ineens geconfronteerd werd met een man die mij er sexy vond uitzien. Ik was begin 20 en werkte nog niet zo lang op een kantoor toen ik opeens een mail onderschepte waarin mijn nieuwe manager* sprak over mijn ‘sexy’ kleding. Hij vertelde de ontvanger van de mail (een ex-collega) over mijn kleding en met name de lengte van mijn rokjes. Hij had er allerlei fantasieën bij en wist deze gedetailleerd te omschrijven. Het feit dat ik met een rok aan tegen zijn bureau aan stond bleek, zo las ik uit de mail, voldoende aanleiding te zijn. De ontvanger ging er op in en zo ontstond er een mailwisseling tussen de twee mannen over mijn uiterlijk. Inclusief seksuele koosnaampjes en een hoop ‘stoer’ gepraat.

De betreffende manager was een man waarmee ik dagelijks intensief samenwerkte. Je zult begrijpen dat ik geschokt was. Ik kende hem nog niet zo lang en voelde mij sindsdien erg ongemakkelijk. Het feit dat hij de hele dag door denigrerende opmerkingen maakte en geen enkel moment voorbij liet gaan waarbij hij mij liet weten dat ik hem ‘slechts’ ondersteunde, dat maakte het alleen maar erger. Ik was een object, dat was duidelijk. Er is daarna een hoop gebeurd rondom deze mail (ik kan er een boek over schrijven) maar uiteindelijk ben ik binnen de organisatie op zoek gegaan naar ander werk. En dat lukte. Afgezien van het feit dat deze man echt fout bezig was en het op geen enkele manier is goed te praten, zette het mij wel aan het denken.

Kritisch als ik ben besloot ik toch even naar mijn kledingkast te kijken. Welke rokken had ik de afgelopen periode gedragen en hoe zagen deze er uit? Destijds droeg ik veel rechte rokken die allen begonnen in mijn taille en eindigden ter hoogte van mijn knieën. Ze waren altijd grijs, zwart of bruin en meestal droeg ik er een riem bij. Boven de rok koos ik vaak voor een blouse, eventueel in combinatie met een vest en daar onder droeg ik meestal laarzen of pumps. Ik heb in die tijd dagelijks nagedacht over de vraag of ik iets had uitgelokt. Had ik het kunnen voorkomen? Was de kleding te sexy? En vooral: wat was sexy kleding eigenlijk?

 

‘Mannen zijn nu eenmaal zo’

Achteraf gezien is het belachelijk dat ik mijzelf deze vragen had gesteld. Want hij had hier iets gedaan wat niet kon. Het was niet mijn schuld. Maar op dat moment reageerde mijn werkomgeving laconiek en dus werd ik onzeker. De omgeving, inclusief de manager zelf, gaf aan dat ”mannen nu eenmaal zo waren”. Ik werd nadrukkelijk verzocht om mijn mond te houden en door te gaan met het werk dat ik voor hem deed.

Door die ervaring heb ik lange tijd met een andere blik naar mijn kleding gekeken. Dagelijks keek ik kritisch naar mijzelf in de spiegel. Is dit een aantrekkelijke outfit? Lok ik op deze manier iets uit?

Na ongeveer een jaar kon ik deze vragen steeds meer loslaten en mijzelf gaan kleden zoals ik dat wilde. En eigenlijk veranderde er niet zo heel veel. Ik ging mij niet ineens extra sexy kleden of andere kleuren dragen. Maar door de vragen los te laten durfde ik wel op zoek te gaan naar mijn eigen, zakelijke kledingstijl.

 

Sexy en sexy

Het was geen fijne ervaring maar ik heb er enorm veel van geleerd. Eén van de lessen is voor mij geweest dat je er onbewust sexy uit kunt zien. Of iemand jou wel of niet aantrekkelijk vindt is namelijk afhankelijk van heel veel factoren. Wat die factoren zijn heb je niet altijd in de hand. Iemand kan een bepaalde houding, een stem of uitstraling heel sexy vinden zonder dat jij je daar bewust van bent. Zo had ik bijvoorbeeld geen idee van het feit dat mijn manager het bijzonder opwindend vond om mij in een rok te zien staan tegen een bureau.

 

Dus wat lok je uit met een sexy uiterlijk op het werk?

Natuurlijk zijn er genoeg dames met korte rokjes en lage decolletés waarvan men gaat roepen dat ‘ze er om vragen’. Misschien doen de dames het ook bewust en willen ze aandacht vanwege het uiterlijk. Tuurlijk, ze bestaan. Maar niet iedereen heeft hetzelfde beeld over wat sexy is. En dus weet je niet altijd wanneer je er sexy uitziet en wat je daarmee uitlokt. Dat is in mijn ogen ook niet alleen het geval bij vrouwen maar ook zeker bij mannen. Er zijn ook genoeg mannen die zichzelf graag goed aankleden en door andere vrouwen aantrekkelijk worden gevonden. Lok je dan iets uit? Daar kun je over discussiëren.

Ik kan er zelf ook geen duidelijk antwoord op geven. Het is wat mij betreft een grijs gebied. Want enerzijds lok je altijd iets uit met je uiterlijk in de zin van dat jij een bepaalde uitstraling creëert door de kleding die je kiest. Aan de andere kant ben ik van mening dat je uiterlijk in geen enkel geval een reden mag zijn om door iemand anders respectloos te worden behandeld. Laat staan om door iemand anders te worden aangeraakt. De ander heeft altijd een keuze. Wanneer je iemand aantrekkelijk vindt dan bepaal je altijd zelf hoe je hiermee omgaat.

 

Groetjes,

Aileen

* Om privacy redenen noem ik geen namen van personen of organisaties.

9 reacties

  1. Heel herkenbaar. Dit is mij ook overkomen, 30 jaar geleden. Ik kreeg te horen dat het nu eenmaal zo is, zoals mijn collega reageerde. Ik kreeg geen support van mijn toenmalige werkgever. Uiteindelijk nam ik ontslag. Maar ik draag nog steeds graag een rok en blouse, of een jurkje met pumps. En ik ben nog steeds erg blij mee, met mijn kledingkeuze.

  2. Als je er enigszins leuk uitziet wordt er altijd over je gepraat, op kantoor, op straat etc. Idem dikke vrouwen met grote boobies. Jammer dat een van je vrouwelijke collega’s, als je die hebt, niet heeft bij gestaan en je het zo aantrekt maar dat kan ook komen dat je nog erg jong bent. Ik zou me er niets van aantrekken; je bent een VROUW en HOU van jezelf.
    Succes!

    Ik zou me er

  3. Ik ben een buitenlandse vrouw van 48 en moeder van twee volwassene kinderen. Ik werd ontslagen omdat ik te sexy ben voor de mannelijke collega’s op het werk. Terwijl ik helemaal geen jurken of korte rokjes droeg. Ik heb altijd een spijker broek met een lange trui aangehad op het werk. En tijdens het werk had ik alleen mijn wijde werkkleding aangehad. Make up had ik nooit op. Ik werd behoorlijk lastiggevallen door de meeste mannen in de fabrief ook door de leidinggevenden alsof ze geen vrouwen in hun leven hebben gezien. Ik ben een nettere vrouw die inrichtte aleen op haar werk. Ik ben altijd voor iedereen respectvol en vriendelijk geweest. Ik vind het erg jammer dat sommige mannen geen recpect voor de vrouwen kunnen tonen met hun seksistische gedrag.

    • Ik kan niet reageren omdat ik niet weet hoe je er uit ziet en je gedrag is. Woorden zeggen me niet zoveel. Helaas zijn het gros van de mannen zo! ze lopen niet voor niets achter hun p.k aan. Maar ontslaan vind ik wel ver gaan. Maar nogmaals ik kan niet oordelen over woorden.

  4. Ik snap het wel. Daarvoor heb ik 15 jaar binnen het onderwijs gewerkt en heb een goede getuigschrift. Dus het ligt niet aan mijn gedrag. Ik heb al die jaren vaak met mannen gewerkt en nooit een probleem gehad ze waren totaal anders heel nettere mannen en netjes. In mijn land ben ik een onderwijzers geweest. Hoe ik eruit zie gewoon een vrouw met lang krulend haar, bruine ogen en niks bijzonders vind ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge