Welke kleur past bij welke zakelijke gelegenheid?

We staan allemaal wel eens te twijfelen over kleur wanneer we voor de kledingkast staan. Om die reden schreef ik eerder artikelen over waar welke kleur voor staat en een onderzoek dat is gedaan naar welke kleur je de slimste uitstraling geeft. Maar welke kleur past bij welke zakelijke gelegenheid? Ik heb het voor je uitgezocht!

 

Welke kleur past bij welke zakelijke gelegenheid?
Foto: Pixabay

Stylist David Zyla, die een Emmy-award heeft gewonnen voor zijn werk en tevens schrijver is van Color Your Style: How to Wear Your True Colors, heeft in een interview aangegeven welke kleuren je bij welke zakelijke gelegenheid je het beste kunt dragen. ”Iedereen, zelfs als je zegt dat je niets geeft om kleding, kiest kleding op basis van kleur”, aldus Zyla.

 

Presentaties en spreken

Hij adviseert om tijdens presentaties, of wanneer je in het openbaar gaat spreken, te kiezen voor een krachtige kleur. Denk hierbij aan blauw, groen of paars. Zyla geeft aan dat het vrij eenvoudig is om deze kleur te vinden. Je kiest simpelweg de meest dominante en opvallende kleur uit je kledingkast. Deze kleur zegt ‘kijk naar mij, ik ben de moeite waard om naar te luisteren’.

 

Werken in groepen

Wanneer je gaat werken in een groep, dan raadt Zyla juist af om opvallende kleuren te dragen. ”In plaats van een felle kleur kun je beter kiezen voor een tint die overeen komt met de donkerste kleur in je ogen. Op die manier zorg je ervoor dat je ogen opvallen. Met je ogen kun je geven en nemen, wat een meerwaarde kan zijn als je werkt in een team,” aldus Zyla.

Leatrice Eiseman, executive director van het Pantone Color Institute en schrijfster van diverse boeken over het gebruik van kleur, is van mening dat felle kleuren kunnen afleiden. ”De ogen gaan dan naar de kleding in plaats van naar de inhoud van je werk.”

 

Sollicitatiegesprekken

Eiseman adviseert om tijdens sollicitatiegesprekken te kijken naar de kleuren van het bedrijf en de functie waarvoor je op gesprek bent. ”Krachtige, donkere kleuren zoals navy en zwart zorgen voor een serieuze en betrouwbare uitstraling. Dit is handig wanneer je gaat solliciteren in een branche waarbij consistentie en betrouwbaarheid belangrijke elementen zijn.”

Daarnaast adviseert ze om een detail te dragen waardoor je opvalt. ”Bij heren kan dit een bijzondere das zijn, bij vrouwen bijvoorbeeld een sieraad. De kleur van het accessoire moet dan wel duidelijk contrasteren met de donkere tinten die je draagt. Want op die manier valt het goed op.”

Wanneer je gaat solliciteren in een creatieve branche, zoals bij een cosmetica bedrijf of design bureau, dan raadt Eiseman aan om juist voor een uitgesproken kleur te kiezen. Zeker wanneer de organisatie bekend staat om vernieuwing en trends.

 

Functioneringsgesprekken

Wanneer je een functioneringsgesprek hebt, dan ken je jouw gesprekspartner natuurlijk al. Toch raadt Nicole Cavin, werkzaam bij kledingbedrijf Quiz Clothing, aan om jezelf niet té comfortabel te kleden. Het is nog steeds een formele gelegenheid.

”Er zijn heel veel opties qua kleuren, maar wit is eigenlijk altijd goed. Het is de kleur waarin je er het minst arrogant uitziet en bovendien staat het erg fris en optimistisch. Deze uitstraling is erg handig wanneer jij je ambities voor de toekomst wilt bespreken”, aldus Cavin.

 

Blijf jezelf

Zowel Cavin als Eiseman benadrukken dat het belangrijk is dat jij je goed voelt in kleding. Wanneer je een kleur draagt die je een oncomfortabel gevoel geeft, dan straal je dit uit. Eiseman adviseert daarom om jezelf niet te dwingen een kleur te dragen omdat het een trend is of omdat iemand het jou heeft geadviseerd. Iets dragen waar jij je goed in voelt, dat is het allerbelangrijkste.

En daar ben ik het zeker mee eens. Ik krijg regelmatig commentaar of reacties van mensen over het feit dat ik veel donkere kleuren draag. Dit is waar ik mij goed in voel, dus dan draag ik dat.

 

Wat jij wil

Het is wel grappig om in het interview met Zyla te lezen dat hij aanraadt felle kleuren tijdens presentaties te dragen. Ik draag zelf altijd juist neutrale en minder opvallende kleding wanneer ik ga presenteren, omdat ik niet wil dat hier te veel aandacht op wordt gevestigd. Ik heb ook wel eens het gevoel gehad dat ik met opvallende kleuren juist een afstand schep tussen mijzelf en de groep. Eigenlijk precies wat hij zei over het werken in groepen.

Misschien zie ik het geven van presentaties ook wel als een manier om interactie te hebben met een groep mensen. Ik krijg ook vaak na afloop van presentaties de reactie dat mensen verbaasd waren over het feit dat ik het publiek zoveel bij mijn verhaal betrek. Tja, ik vind de verhalen en ideeën van anderen ook gewoon oprecht interessant en zie het als een aanvulling op mijn presentatie. Om die reden zal ik in dit soort situaties niet zo snel een das dragen, hoe fijn ik ze ook vind. Ik wil geen afstand scheppen.

Wat dat betreft ben ik van mening dat bovenstaande adviezen zeer waardevol zijn, daarom heb ik ze ook in een artikel verwerkt. Maar het is wel altijd belangrijk om bij jezelf te blijven én te kijken naar je doel.

Zijn er bepaalde kleuren waar jij bewust voor kiest op het werk?

 

Groetjes,

Aileen

 

Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge