Niet doen: je werkkleding in de avond klaarleggen

Ik hoor heel vaak dat mensen het fijn vinden om de avond van tevoren hun werkkleding klaar te leggen. De reden is meestal dat ze ‘dan niet hoeven na te denken in de ochtend’. Dat klinkt logisch, en ik snap de gedachte. Toch is het in veel gevallen handiger om juist niet je werkkleding in de avond klaar te leggen. In dit artikel vertel ik waarom.

Wel of geen weer

We wonen in Nederland en dat betekend dat we nooit kunnen voorspellen hoe het weer er precies uit gaat zien. Maar in de ochtend is Buienrader toch iets nauwkeuriger dan wanneer je de avond van tevoren gaat kijken naar het weer van die ochtend. En omdat het weer invloed heeft op hoe jij je kleed, kun je beter niet je werkkleding in de avond klaarleggen. Zeker niet als je met de fiets, lopend of het openbaar vervoer naar je werk gaat. Want tijdens een regenbui wil jij vast niet met een korte broek of rok  zonder panty de deur uit. Of wat dacht je van een dikke broek die heel lang nat blijft? Of open schoenen? En andersom, dat je een veel te warme outfit aantrekt op een zonnige dag? Omdat je de avond van tevoren je outfit hebt klaargelegd is de kans groot dat je in de ochtend geen tijd hebt om na te denken over een andere outfit. Die extra tijd heb je dan niet ingecalculeerd. En dan loop jij de hele dag in een natte broek, schoenen of veel te warme blouse.

 Nee, kijk in de ochtend eerst even op buirenradar en duik daarna je kledingkast in.

 

Een kilo meer of een kilo minder

Ken jij de frustratie van die maandagochtend waarbij jij je favoriete broek niet aankunt? Of dat je broek net iets begint te knellen terwijl jij weet dat je die avond ook nog uit eten gaat? Ja, dan baal je. Vervolgens moet je opnieuw een broek of een compleet andere outfit uitkiezen. Dit probleem kun je voorkomen door in de ochtend eerst op de weegschaal te gaan staan. Ik doe dat zelf bijna iedere ochtend zodat ik kan inschatten welke kleding wel en niet goed zal zitten. Iedereen kent wel een kledingstuk in zijn kast die iets wijder of juist iets strakker zit. Wanneer jij jezelf van tevoren weegt dan kun je in je hoofd meteen een selectie maken van welke kledingstukken je niet aantrekt. Dat scheelt weer tijd bij het kiezen van je outfit.

En deze keuze kun je alleen maken in de ochtend want dan weeg jij je huidige gewicht. In de avond heeft dit geen zin want dan heb je meestal net gegeten en dan weeg je (veel) meer dan in de ochtend.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hoe ziet de dag er uit?

Het is handig om in de ochtend even kort na te gaan welke afspraken jij die dag hebt. De afspraken kunnen de keuze van jouw outfit namelijk beïnvloeden. Op een dag zonder afspraken zul jij waarschijnlijk eerder geneigd zijn om je minder zakelijk te kleden dan wanneer jij wel afspraken hebt staan. Nu zul je misschien denken dat je jouw agenda ook in de avond kunt doornemen zodat jij de outfit van tevoren klaar kunt leggen. Ja, dit kan. Maar ik raad het je af. Als jij iedere avond je agenda voor de volgende dag doorneemt dan zul je minder makkelijk slapen. Je gaat bewust of onbewust al nadenken over deze afspraken en dat komt je slaaprust niet ten goede.

 

Hoe voel jij je?

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke: kies de kleding waar jij je op dat moment goed in voelt. Je kunt een off-dag hebben waarbij je nergens zin in hebt of juist een vrolijk gevoel hebben. Het is belangrijk dat jij vervolgens kleding uitzoekt dat past bij hoe jij je voelt. En dat kun je een avond van tevoren simpelweg niet bepalen.

 

Uitzonderingen

Maar er zijn momenten waarbij het wél handig is om je werkkleding in de avond klaar te leggen:

  • Als je heel nerveus bent voor hetgeen wat de volgende dag gaat gebeuren. Denk hierbij aan een sollicitatiegesprek of een presentatie. Op dit soort momenten kun jij je beter focussen op de voorbereiding voor deze afspraak.
  • Als je een nieuw kledingstuk of een complete outfit hebt gekocht en deze graag wilt aantrekken. Natuurlijk is het handiger om deze set in de avond klaar te leggen. Als je dat niet doet dan is er een kans dat je de volgende keer bent vergeten hoe je de kleding wilde combineren en dat is natuurlijk zonde.

 

Ik ben benieuwd of dit artikel jou op andere gedachten heeft gebracht…

Groetjes,

Aileen

 

Eén reactie

  1. Hey Aileen,
    Ik lees altijd met veel plezier je column. Zo heb ik vandaag een broek met een streep aan met bloes en jasje. Superleuk en hip. Graag wil ik nog wel zeggen dat ik wel vaak in de avond mijn kleren klaar leg. Met dien verstande dat ik het soms toch nog omruil, maar meestal komt het goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge