De werkkleding van een interieurbouwer

Geschreven door Ellen – Ik ben wel benieuwd hoe mannen het beleven om werkkleding te dragen. Zijn ze even ijdel als sommige dames onder ons, of maakt het ze juist helemaal niks uit wat ze dragen? Soms heb je geen keuze in verband met veiligheidsmaatregelen. Dit geldt voor mijn vriend Luke, hij werkt sinds een jaar fulltime als interieur bouwer bij Selligh. In dit bedrijf ontwerpen en maken ze keukens en interieurs op maat. Afgelopen zomer is Luke namelijk afgestudeerd van het Hout- en Meubilering College als meubelmaker. Hij is vrij ijdel, iets wat ik stiekem wel leuk vind aan hem. Ik ben daarom ook nieuwsgierig naar de werkkleding van een interieurbouwer en hoe hij dit ervaart.

 

De werkkleding van een interieur bouwer

 

Is er een verschil tussen een interieurbouwer en een meubelmaker?

”Er zit bijna geen verschil tussen een interieur bouwer en een meubelmaker. Het woord ‘meubelmaker’ werd vroeger gebruikt als beroepskenmerk. Er was destijds veel meer sprake van ambacht. Zoals een exclusieve tafel of stoel wat volledig met de hand is bewerkt. Een interieurbouwer kun je wat dat betreft nu meer zien als iemand die een bedrijfspand van a tot z inricht. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakt meubilair, iets wat tegenwoordig veel voorkomt.”

 

Is het als interieurbouwer verplicht om bedrijfskleding te dragen?

”Ja, een aantal dingen zijn verplicht om te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s), dit in de vorm van werkschoenen met stalen neus of gehoorkappen. Dit is een zeer belangrijk aspect in deze branche. Persoonlijk draag ik deze pbm’s dagelijks, plus nog onze werkkleding/bedrijfskleding die bestaat uit schoenen, een broek, een polo, trui en vest.”

De werkkleding van een interieur bouwer

 

Vind je zelf dat er genoeg keuze is op het gebied van werk kleding?

”Op het gebied van werkkleding is er in de loop der jaren voor mijn gevoel veel veranderd. Men wordt tegenwoordig toch een stukje ijdeler, dus ook op het werkgebied. Daardoor is de keuze in verschillende soorten of merken de afgelopen jaren verbreed.”

 

Dus je vindt het belangrijk om er verzorgd uit te zien; hoe uit je dit?

”Ik vind het zeker van belang om er goed gekleed en verzorgd uit te zien. Het uiterlijk is toch een soort van visitekaartje. Daarom hebben we binnen het bedrijf gekeken naar wat de mogelijkheden zijn. De werkbroeken die wij hadden vond ik altijd wat wijd en slonzig en er zat bovendien weinig stretch in. Als gevolg scheurde de stiksels bij de billen wanneer je te diep bukte. Daarom heb ik gezocht op het internet en kwam uit op een modieuze slim fit werkbroek van Blåkläder, met uiteraard stretchpads bij de liezen en knieholtes. Dit voorkomt dat de broek scheurt tijdens het bukken, waardoor mijn broek langer mee gaat. Vervolgens heb ik de broek voorgesteld aan mijn werkgever bij Selligh; enkele weken later werd de broek aangeschaft.”

 

De werkkleding van een interieur bouwer

 

Je draagt sommige kledingstukken voor je eigen veiligheid; waardoor is deze kleding zo veilig?

”Veiligheid staat boven alles. De kleding wordt daarom ook met oog op veiligheid gekocht. Denk hierbij aan schoenen met stalen neuzen, werkbroeken met knievakken waar je kniebeschermers kan inschuiven voor als je veel op de grond werkt, en geplastificeerde oordopjes die geheel aan de vorm van je oren op maat zijn gemaakt. De stoffen van bijvoorbeeld truien worden vaak gemaakt van duurzaam materiaal zodat het lang meegaat. Daarnaast is de broek voorzien van diverse handige zakken en hengsels. Hier kan ik mijn hamer of ander gereedschap tijdens het werk aan hangen. Zo heb ik mijn gereedschap altijd bij de hand.”

 

De werkkleding van een interieur bouwer

 

Je moet werkkleding dragen voor de veiligheid. Is er wel eens iets gebeurd waardoor je blij was dat je deze kleding aan had?

”Je kan je als interieurbouwer geen werkdag bedenken zonder schoenen met stalen neus. In alle gevallen komen deze van pas. Denk bijvoorbeeld als je ergens een schop tegen aan wilt geven of als je een zwaar onderdeel ergens op wilt laten rusten. En stel dat je misschien per ongeluk in een schroef staat. Dan is dat stalen frame toch je redder. Je bent zo in ieder geval altijd op ongevallen voorbereid. Ik heb gelukkig nooit een bedrijfsongeval meegemaakt. Ik kan wel een voorbeeld geven van wat er is gebeurd toen ik een iets te wijde trui had aangetrokken. Ik was aan het werk en zette de schuurmachine aan. Opeens kwam mijn trui in aanraking met de schuurmachine. Gelukkig bleef ik zelf ongedeerd, mijn trui echter niet. Daarom is het altijd belangrijk om op je hoede te zijn.”

 

Ik wil graag mijn vriend Luke bedanken voor de tijd die hij heeft genomen voor mijn interview. Daarnaast wil ik zijn werkgever Gilles, van Selligh bedanken voor het feit dat wij op de zaak foto’s mochten nemen.

Ellen Lageveen

2 reacties

  1. Leuk artikel! Niet om je af te kraken, maar ik vond een paar d/t fouten. Misschien iets om een volgende keer op te letten!

    Dit geld voor mijn vriend Luke, hij werkt sinds een jaar fulltime als interieur bouwer bij Selligh.

    Hij is vrij ijdel, iets wat ik stiekem wel leuk vindt aan hem.

    Ik vind het zeker van belang om er goed gekleed en verzorgt uit te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge