Werknemer laten betalen voor bedrijfskleding en werkschoenen: mag dat?

Een aantal jaren geleden schreef ik een artikel over de vraag of een werkgever die kledingeisen stelt ook verantwoordelijk moet zijn voor de kosten hiervan. Het ging toen over kledingvoorschriften in de algemene zin. Dus in het geval dat een werkgever een bepaalde kledingstijl van jou verwacht. 

Naar aanleiding van dit artikel heb ik een aantal vragen gekregen van lezers over de kosten van specifiek bedrijfskleding en werkschoenen. Tijd om hier eens in te duiken!

Werknemer laten betalen voor bedrijfskleding en werkschoenen: mag dat?
Foto: Pixabay

Werknemer laten betalen voor bedrijfskleding en werkschoenen: mag dat?

Ik ontving de volgende vragen van lezers:

Lucy – ”Ik werk als baliemedewerkster/receptie en wij hebben sinds kort een nieuw uniform. Nu moet iedereen ook nog eens dezelfde schoenen aan, en deze zelf aanschaffen (mag zelf de winkel bepalen, moet wel dezelfde kleur zijn en er mag geen merklogo zichtbaar zijn…).Wie moet deze schoenen betalen? Ik ben erg benieuwd.”

Anja – ”Mijn dochter van 15 heeft een T-shirt gekregen met het logo van het bedrijf waar ze is gaan werken. Het is een verplicht shirt dat iedereen moet dragen om herkenbaar te zijn als personeel. Ze hebben haar een verklaring laten ondertekenen dat het bedrag van het shirt van haar eerste salaris wordt ingehouden. Mag dit?”

 

Antwoord

In het voorgaande artikel gaf juriste Kim Hendriks van Hendriks Meesteradvies aan dat een werkgever niet verplicht is om de kosten te dekken. Tenminste, niet wanneer dit is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, onderling is afgesproken of gebruikelijk is in de branche.

Maar betekent dit dat je dan ook moet opdraaien voor de kosten van bedrijfskleding en werkschoenen, zoals in het geval van Lucy en de dochter van Anja? Hendriks geeft aan dat er wel degelijk grenzen zijn:

”Een werkgever kan kledingvoorschriften voorschrijven. Deze kunnen variëren van milde, representatieve voorschriften tot het verplicht moeten dragen van bedrijfskleding, al dan niet met een logo. 

Wanneer je als werkgever je werknemer vraagt om er verzorgd uit te zien of een bepaald type broek of schoenen te dragen, dan hoeft hij deze kosten niet te dekken. Het gaat dan namelijk om kleding of schoenen die je uit buiten het werk zou kunnen dragen. In het geval van Lucy mag haar werkgever dus vragen om bepaalde schoenen te dragen én deze zelf te betalen.

De dochter van Anja daarentegen, die zou niet mogen opdraaien voor kosten voor bedrijfskleding. Deze kleding wordt namelijk verstrekt door haar werkgever én ze kan het buiten het werk niet dragen. En daarin zit het onderscheid: wanneer je de kleding als werkgever verstrekt, dan moet je er ook voor betalen. Wanneer je de werknemer zelf kleding of schoenen laat kopen, dan ben je als werkgever dit niet verplicht.

Maar er zijn ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer er afwijkende afspraken staan in de arbeidsovereenkomst of het gebruikelijk is in de branche om de werknemer te laten betalen. En in het geval van veiligheidskleding, dan moet de werkgever deze sowieso betalen omdat je werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid tijdens je werk.

 

Financieel voordeel

Afgezien van de juridische kant vind ik de situatie bij de dochter van Anja erg opmerkelijk. Waarom zou je als werkgever de kosten van bedrijfskleding inhouden op het salaris van je werknemers? Deze kosten kun je namelijk eenvoudig aftrekken bij de belastingdienst. Er gelden daarvoor wel enkele regels, maar deze zijn niet zo lastig. Zeker niet wanneer de kleding voorzien is van een logo.

Daarnaast is het ook niet slim en duurzaam om het als werkgever op deze manier aan te pakken. Het zorgt er namelijk voor dat de kleding eigendom wordt van de werknemer, met alle gevolgen van dien. Als werkgever kun je na beëindiging van de arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld niet de kleding terugvragen en dus ook niet aan een andere werknemer geven. Voor iedere werknemer moet je weer opnieuw kleding regelen. En wat gaat de voormalige werknemer ermee doen? Waar komt de kleding, met het bedrijfslogo erop, terecht? Daar heb je als werkgever geen zicht meer op.

Kortom: naast de juridische kant van het verhaal zijn er nog genoeg redenen om als werkgever zelf op te draaien voor de kosten van bedrijfskleding. 

Heb jij wel eens meegemaakt dat je moest betalen voor bedrijfskleding? En zo ja, heb je hier ook iets van gezegd?

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. mijn werkgever heeft 1x mijn bedrijfs kleding betaald..met schoen..dat is nu twee jaar terug…….ondertussen heb ik zelf al 2x klompen gekocht van 85 euro laarzen 100 euro 2 thishurts 25 euro per stuk ,regenoveral 70 euro..tikt wel aan.2 werkbroeken 60 euro per stuk..bedrijf hoort het te bestellen maar ik kom er niet tussen.triest en dan te bedenken dat het nog een wel een paar jaar zo door gaat.maar als ik in de vut ga krijgen ze wel de rekeningen gepresenteerd..triest dat het zo moet

  2. Geachte Aileen Out , ‘
    Mijn beroep is verkeersregelaar geworden.
    Een C.A.O. ontbreekt.
    Het beroep vereist speciale signaalkleding.
    ——————–
    Het bedrijf heeft gezegd dat ik de kleding zal moeten betalen.
    Een papier is ondertekent.
    De kosten zullen in gedeelte’s met het salaris verekend worden.
    ——————-
    Is correct gehandelt ?
    Gaarne e-mailbericht.
    Hartelijk dank,
    grt. John

  3. Ik werk voor een heel groot hotel met diverse afdelingen; receptie, informatiebalie, buffetrestaurant, a la carte, caféstraat, diverse vergaderzalen en 2 grote zalen voor evenementen. Nu hebben de balies, afdeling reserveringen en andere afdelingen mooie kleding gekregen van het bedrijf. Echter de horeca moet gaan betalen voor hun sloven. 10 euro per sloof, dit is even bedacht door een duty manager die onze kleding verzorgt. Omdat in het verleden collega’s hun sloven verloren is deze borg ingevoerd. Vaste medewerkers zijn hier de dupe van. De sloven zijn niet praktisch, een logo zit erop gestikt en ze zijn qua kleur en materiaal niet geschikt voor de afdeling waar ik af en toe werk. Ik heb hier mijn bedenkingen bij, maar vooral om het feit dat alleen de horeca borg moet betalen en andere afdelingen niet. Wij worden in de horeca als een stel imbecielen behandelt en krijgen de pinapparaat onder onze neus geschoven door haar en als wij niet willen betalen is er geen werk voor ons.
    In hoeverre mag dit bedrijf dit gaan eisen, want wij voelen ons heel onterecht behandelt. Veel collega’s zijn zo ontzettend ontevreden en zijn al op zoek naar ander werk. Goede mensen die hard werken en goed zijn voor het bedrijf worden compleet voor het blok gezet. Ik ben ondertussen ook verder aan het kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge