Worden we écht blij van casual dresscode op kantoor?

Begin september vertelde ik in een artikel waarom de dresscode bij bedrijven door de jaren heen steeds meer casual is geworden. Het zijn de managers die dit bedenken en de medewerkers die het op dienen te volgen. Maar wat zijn eigenlijk de consequenties? Worden we echt blij van deze soepele dresscode of zien medewerkers liever meer formele kleding op het werk? En is er een verschil tussen leeftijd en geslacht? Hier is onderzoek naar gedaan…

Worden we écht blij van casual dresscode op kantoor?Foto: Pixabay

 

Hoe casual is casual?

Vorig jaar publiceerden Robert Half, een internationaal recruitmentbureau, de cijfers over een onderzoek naar de mening van medewerkers over dresscodes op het werk. Hierbij zijn 394 medewerkers van 18 jaar en ouder ondervraagd. Allen waren werkzaam op een kantoor in Amerika.

Van de ondervraagden gaf 16% aan dat ze het liefste een formele dresscode zagen op kantoor. Formeel is in dit geval een net pak. Zo’n 28% is voorstander van een redelijk formele dresscode. Deze groep mensen vindt een pantalon of nette rok met een casual blouse of overhemd het prettigste.

De grootste groep (36%) is het meest gelukkig met een casual dresscode. Denk hierbij aan een casual broek met een polo of sweater. Ten slotte is 20% van de ondervraagden voor een zeer casual kledingstijl op het werk. Hier vallen de spijkerbroeken en T-shirts onder. De voornaamste reden (86%) waarom mensen liever een casual kledingstijl op het werk zien heeft te maken met comfort.

 

Geslacht en leeftijd

Opvallend aan de resultaten van dit onderzoek is het feit dat de meningen per geslacht en leeftijd erg verschillen. Zo kwam naar voren dat vooral jonge mensen in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar de voorkeur geven (56%) voor een meer formele dresscode. Deze groep is ook meteen het meest onzeker over wat ze wel of niet kunnen dragen op het werk. Zo’n 54% geeft namelijk dat ze wel eens twijfelen en 59% geeft de voorkeur aan bedrijfskleding op kantoor.

Er is ook een groot verschil tussen de mening van mannen en vrouwen. Uit dit onderzoek is namelijk gebleken dat 54% van de mannen een voorkeur geeft aan een formele dresscode, in tegenstelling tot de vrouwen waar slechts 30% hier een voorstander van is.

 

De gevolgen

Het nadeel van de casual dresscode is dat er vaak niet echt sprake is van een duidelijke scheidslijn. Meestal zie je dat bedrijven bepaalde kledingstukken zoals spijkerbroeken gaan toestaan, zonder aan te geven wat wel en niet gewenst is. Daardoor gaan mensen twijfelen over wat er wel en niet kan. Dat komt ook in dit onderzoek duidelijk naar voren. Zo’n 23% van de ondervraagden geeft aan dat zijn of haar werkgever onduidelijk is over de dresscode.

Ondertussen twijfelt 14% altijd aan zijn of haar kleding, 27% doet dit soms en 30% zegt zelden te twijfelen aan wat wel en niet geschikt is voor op het werk. Slechts 29% zegt nooit te twijfelen. Kortom: in de praktijk twijfelt een redelijk groot deel wel eens aan zijn of haar kleding op kantoor.

 

Conclusie

Ondanks dat dit onderzoek in Amerika is uitgevoerd, zie ik zeker ook overeenkomsten met Nederland. De trend van een formele kleding naar een meer casual dresscode is namelijk bij ons ook gaande. De manier waarop mensen aankijken tegen een dresscode, die herken ik ook. Velen vinden een casual dresscode prettig, maar ondertussen is er wel behoefte aan duidelijkheid. We willen gewoon weten waar we aan toe zijn. Dat voorkomt twijfel wanneer we voor de kledingkast staan en duidelijkheid kan ons daardoor ook tijd besparen.

Het meest opvallende onderzoeksresultaat is wat mij betreft het feit dat jongeren eerder de voorkeur geven aan een formele dresscode dan oudere medewerkers. Zelf denk ik niet dat ze zozeer hier de voorkeur aan geven, maar vooral geen onduidelijkheid willen. En dat is nou precies wat er vaak gebeurt wanneer men overstapt op een casual dresscode: de scheiding tussen wat wel en niet kan wordt heel vaag. Dan krijg je dus een grote groep die twijfelt, namelijk 69% wanneer ik alle cijfers van het onderzoek van Robert Half bij elkaar optel.

Het is dan ook grappig wanneer je bedenkt dat steeds meer bedrijven overstappen op een casual dresscode om jongeren aan te trekken. Dat gaat dus precies tegen de wens van de jongeren in.

Mensen die wat ouder zijn hebben hier wellicht wat minder behoefte aan omdat ze door ervaring beter in kunnen schatten wat wel en niet kan. Tenminste, over het algemeen. Ik spreek nog regelmatig mensen, jong en oud, die het moeilijk vinden om te bepalen wat er wel en niet kan op de werkvloer. Mijn conclusie is dan ook dat je, afgezien van welke dresscode je als bedrijf kiest, moet zorgen voor duidelijkheid. Mensen vinden het over het algemeen prima om zich aan te passen, zo lang ze maar weten wat wel en niet gebruikelijk is. Dan voelen ze zich prettiger, minder onzeker en presteren ze dus beter.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Vind jij een casual dresscode prettig op het werk of zie je liever een wat meer formele stijl?

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Het is een moeilijk gegeven omdat city casual voor velen onduidelijk is en er veel smaken zijn! In pak of semi formaliteit is duidelijker , wanneer men in direct contact staat met klanten geeft het een zekere autoriteit, geeft vertrouwen aan klant en aan de persoon.

  2. Vroeger was er enkel casual Friday, de dag dat je zonder das op het werk verscheen… Nu is het dagdagelijks meer dan casual op bureau, men komt werken in jeans, sweaters, hoodies, leggings, t-shirts… en het valt me op de heren zien er dikwijls beter uit dan de dames… Ik vind dat we een dag in de maand een Dress up Dinsdag of Donderdag moeten doen… Een beetje tegengewicht misschien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge