Zakelijke mode in 2017: de hoogtepunten uit het nieuws

Het einde van 2017 nadert en dat betekent dat mensen massaal gaan terugkijken. Wat hebben we gedaan, wat hebben we bereikt en wat waren de hoogtepunten van het afgelopen jaar? Er is genoeg om over te praten, ook wanneer het ging om een representatief uiterlijk op de werkvloer. Tijd voor een overzicht van de zakelijke mode in 2017: de hoogtepunten uit het nieuws. Ik heb de 20 leukste voor jou op een rijtje gezet.

 

Zakelijke mode in 2017: de hoogtepunten uit het nieuws

 

1. Zalando en zakelijke mode (januari)

Diegene die al wat langer Prettybusiness lezen weten met de naam ‘Zalando’ waarschijnlijk al voldoende. Eind 2016 werd ik door een lezer getipt over de categorie ‘Zakelijke jurken’ bij de bekende webshop. Deze jurken bleken helemaal niet zo zakelijk te zijn en de vrouwonvriendelijke reactie van de klantenservice op vragen over deze categorie bleek dit allerminst. Ik beschreef mijn observatie en ervaringen in een artikel en voegde de bijzondere reactie van de klantenservice hier aan toe in een vervolgartikel.

Begin 2017 kreeg ik een formele reactie van het hoofdkantoor en daar bleken ze erg te zijn geschrokken van de manier waarop de klantenservice was omgegaan met opmerkingen over de zakelijke jurken. Ik kreeg uitgebreid excuses en hoorde dat mijn blog door was gestuurd naar verschillende afdelingen om duidelijk te maken dat dit niet kan.

Ik dacht dat hiermee het verhaal wel was afgerond, maar toch zag ik het afgelopen jaar meerdere keren het issue rondom de zakelijke Zalando jurken voorbij komen. Het blijft een bijzonder verhaal…

 

2. De kledingvoorschriften van Trump (februari)

We zijn dit jaar vrijwel dagelijks overspoeld met nieuws over de Amerikaanse president. De ene na de ander bizarre uitspraak of actie kwam in het nieuws. Zelfs op het gebied van kledingvoorschriften ging meneer over de schreef. Zijn mannelijke medewerkers hadden duidelijke regels waar ze zich aan moesten houden, terwijl vrouwen zich moesten kleden als…..een vrouw. Tja, en zo was er weer een rel ontstaan. Dames lieten op social media met #dresslikeawoman zien hoe ze gekleed gingen op het werk. De actie van Trump leverde niet alleen een hoop kritiek op, maar ook een kijkje bij soms bijzondere beroepen.

 

3. Mr. Erbil (februari)

Terwijl de verkoop van nette kleding in Nederland sterk aan het teruglopen is, bleken herenpakken begin dit jaar mateloos populair te zijn in Irak. De heren van Mr.Erbil zorgden midden in een oorlogsgebied met hun strakke pakken en nette kapsels voor een hoop opgetrokken wenkbrauwen. Op hun eigen manier wilde ze laten zien dat ze nog geloofden in hun land en er ook aan wilde werken. Ze zette zich in voor vrouwenrechten, de locale economie en wisten hiermee – altijd gekleed in pak -wereldwijd het nieuws te behalen.

 

4. Hoofddoeken mogen verboden worden (maart)

Na tien jaar procuderen kwam de Europese rechter in maart dan eindelijk met een uitspraak over hoofddoeken op het werk. En ja, ze mogen verboden worden. Dat zorgde, zoals verwacht, voor een hoop ophef. Voor Prettybusiness interviewde ik drie moslima’s over hun ervaringen met hoofddoeken op het werk. Twee maanden later kwam de Amsterdamse politie trouwens ook in opspraak in verband met hoofddoeken, alleen dit keer omdat deze juist waren toegestaan.

 

5. Vieze broek te koop (mei)

In mei kwam in eens de nieuwe collectie van PRPS overal in het nieuws. Waarom? Het kledingmerk had er voor gekozen om naast de bekende broeken met gaten nu ook spijkerbroeken te gaan verkopen met vlekken. En niet zomaar een paar vlekken. Nee, met deze broek zag je er uit alsof je keihard in de modder of met verf had gewerkt. Mensen reageerden massaal afwijzend en men vond het belachelijk. Maar de broek zelf, die was in korte tijd uitverkocht.

 

6. Star Wars sokken onder een pak (mei)

In mei werden we massaal geconfronteerd met de gevolgen van internationale Star Wars dag. Of moet ik zeggen dat we in eens kennis maakte met deze bijzondere dag? Hoe dan ook, de Canadese premier Justin Trudeau trok internationaal de aandacht toen hij Star Wars sokken had aangetrokken onder een zwart pak. Uiteraard volgde de discussie over de vraag of dit nu wel of niet gepast was, maar bijzonder was het zeker.

 

7. De eeuwige slippers (juni)

In de zomer van 2017 brak uiteraard weer de terugkerende discussie over slippers los. Het is ieder jaar in mijn ogen weer hetzelfde verhaal. De mensen die zeggen dat dit in het buitenland wel gebruikelijk is om te dragen, vervolgens zijn er de etiquette experts die advies geven en daarna publiekelijk worden neergehaald.

 

8. Het eikeltjespak van Jesse Klaver (juni)

Naast de Canadese premier kwam ook een politicus van onze eigen bodem in het nieuws met opmerkelijke kleding. Dit keer was het GroenLinks voorzitter Jesse Klaver die door zijn vrouw gefotografeerd werd in een huispak met een eikeltjesmotief. De foto werd geplaatst op Instagram, mensen lagen massaal in een deuk en Jesse haalde zijn schouders op. Ach, het is ook maar een mens…

 

9. Busschauffeurs in rok (juni)

Niet alleen de slippers, maar ook de korte broek is ieder jaar rond de zomer weer een onderwerp van gesprek. Dit jaar wisten de Franse busschauffeurs het nieuws te behalen door een opmerkelijke actie. Ze mochten ondanks de hitte geen korte broek aan terwijl de dames wel in een rok mochten werken, en dus besloten de heren om ook maar een rok aan te trekken. Ze gaven niet alleen een serieus signaal af, maar het leverde ook leuke foto’s op.

De heren waren niet de enige. De twintigjarige Joey kwam ook als protest met een jurk op het werk en er waren zelfs modeontwerpers die zakelijke jurken voor heren hadden ontworpen.

 

10. De invloed van macht op het uiterlijk (juli)

Dit jaar was er in Duitsland een bijzondere expositie waarin kunstenares Herlinde Koelbl door middel van foto’s liet zien wat macht kan doen met je uiterlijk. Ze fotografeerde bijna dertig jaar lang mensen met hoge functies, waar onder Angela Merkel. Het leverde interessante verhalen en mooie plaatjes op. Ik kwam er helaas te laat achter en moest het doen met de foto’s die ik in de media kon vinden. Maar anders was ik er zeker heen geweest.

 

11. Vliegmaatschappij in haute couture (juli)

Deze zomer presenteerde de Chinese Hainan Airlines ons de nieuwe kleding voor het vliegend personeel. Ontwerper Laurence Xu was ingehuurd om de werkkleding te ontwerpen en dat was een groot succes. Ze kwamen internationaal in het nieuws en mensen waren over het algemeen positief onder de indruk.

 

12. Dresscode voor vrouwelijke golfers (juli)

In de zomer kwam de Ladies Professional Golf Association nog geen twee weken voor toernooi met een nieuwe dresscode voor de vrouwelijke golfers. De organisatie deed dit om vooral teveel sexy kleding te voorkomen. De dames, die veelal gesponsorde kleding dragen, waren hier niet zo van gecharmeerd en deelden op social media openlijk hun woede.

 

13. Vakantiekleding die je carrière om zeep helpt (augustus )

De 32 jarige Azadeh Namdari maakte deze zomer een grote fout door zonder hoofddoek en bierdrinkend haar vakantie te vieren. De Iraanse televisie presentatrice stond tot die tijd bekend om haar conservatieve gedachten rondom kleding. Maar zelf had zij er tijdens haar vakantie in Zwitserland duidelijk geen boodschap aan. De foto’s lekte uit, de media dook er bovenop maar Namdari bleef er omheen draaien.

 

14. Hoge hakken en ontslag (augustus)

Hoge hakken op het werk zijn regelmatig een onderwerp van gesprek op Prettybusiness. Je hoort ook wel eens over werkgevers die dit verplichten. Maar dit jaar nam Nicola Thorp deze kwestie zeer serieus. Ze was bij PwC in London ontslagen omdat ze geen hoge hakken wilde dragen en bracht dit breed in het nieuws. Door haar actie kwam het onderwerp zelfs op de agenda van het parlement te staan en werd er onderzoek gedaan naar bedrijven die dit soort eisen stelde.

 

15. Suistudio (augustus)

Na jarenlange commotie over vrouwonvriendelijke reclame van SuitSupply kwam het pakkenmerk in eens met een dameslijn: Suistudio. Dit keer waren het niet de vrouwen, maar juist de heren die naakt in de campagnes rondliepen. Een opvallende keuze, maar de reacties zijn tot op heden positief.

 

16. Knappe stewardessen (september)

Ook vliegvaartmaatschappij Aeroflot was dit jaar in het nieuws wegens vrouwonvriendelijke praktijken. Ze eisten alleen knappe stewardessen bij hun internationale vluchten. De mate van een knap uiterlijk hing in dit geval samen met de kledingmaat en de dames waren dit goed zat. Ze spande een rechtszaak aan en ontvingen een magere schadevergoeding.

 

17. Bloemen schoenen op het bordes (oktober)

Hugo de Jonge, onze nieuwe vicepremier, zorgde tijdens de presentatie van het nieuwe kabinet voor een hoop ophef. De discussie ging die dag namelijk niet over de nieuwe regering, maar in eens waren de gebloemde schoenen van de Jonge onderwerp van gesprek. Vele etiquette experts gingen los over het feit dat dit niet gepast zou zijn en dat zijn schoenen neutraliteit horen uit te stralen. De man zelf was niet onder de indruk en gaf aan dat hij tijdens deze blije dag graag een vrolijke schoen aantrok.

 

18. Promoveren met een vergiet (november)

Het zorgde voor een hoop discussie én gelach. Ik heb het over Michael Afanasyev, de man die het nieuws behaalde omdat hij wilde promoveren met een vergiet op zijn hoofd. Bij de TU Delft vonden ze dit niet zo een goed plan en Afanasyev was boos. Hij heeft een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens en de uitspraak zal binnenkort volgen. Vanzelfsprekend houd ik je op de hoogte!

 

19. Sexy stewardessen (december)

Nu hadden we knappe stewardessen en stewardessen in haute couture dit jaar, maar het hield daar niet mee op. Nee, deze maand kwam het vrouwelijk vliegend personeel van AirAsia in opspraak omdat ze volgens enkele politieke leiders te sexy waren gekleed. Of AirAsia het aan gaat passen, dat is nog de vraag.

 

20. Kersttruiendag (december)

Natuurlijk, hoe kan het ook anders? De kersttrui wordt ieder jaar een groter succes en ook dit jaar zag je ze weer overal voorbij komen. De één is er een fan van, en de ander niet. Dit jaar werd er zelfs onderzoek gedaan naar de vraag hoeveel mensen deze ook daadwerkelijk op het werk dragen.

 

Wat vond jij het meest opvallende nieuwsbericht rondom zakelijke, uiterlijke presentatie dit jaar?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge