Zakelijke sieraden kopen

Vorige week schreef ik een artikel over het dragen van gouden sieraden op het werk. Ik vertelde over een artikel dat ik in de Volkskrant had gelezen over de relatie tussen sociale klassen en de kleur van je sieraden. Maar hoe kies je eigenlijk je zakelijke sieraden? Hoe gaat dit proces te werk? En zakelijke sieraden kopen, is dat anders dan wanneer je iets koopt om privé te dragen? Voor dit onderwerp heb ik de kennis van experts ingeschakeld en edelsmeden Heleen Hoogeboom en Sanne Bogers van HoogeboomBogers geïnterviewd.

Zakelijke sieraden kopen

 

Wat vonden jullie van het artikel in de Volkskrant?

”Wij delen de mening van de schrijfster absoluut niet. Zij zegt dat er vaak op mensen neer wordt gekeken die goud dragen. Dat het meer iets is voor minder hoog opgeleide mensen. Maar wij zien in ons werk dat goud door alle sociale klassen wordt gedragen. Er zijn ook zoveel soorten; wit goud, geel goud, rosé goud en daarbinnen bestaan ook weer talloze kleuren goud. Goud wordt echt door allerlei soorten mensen gedragen.

De keuze bij sieraden wordt over het algemeen bepaald door een aantal factoren. Als eerste speelt de huiskleur een belangrijke rol. Bij sommige mensen staat bijvoorbeeld rosé goud heel mooi en anderen gaan juist stralen met geel goud. Ook je achtergrond heeft invloed op de keuzes die je maakt tijdens het kopen van sieraden. Als je bent opgegroeid met ouders die dol zijn op goud, dan zal jij sneller geneigd zijn om ook gouden sieraden te dragen. Gewoon, omdat je het bent gewend. Maar natuurlijk speelt ook je eigen smaak hierbij een belangrijke rol. Wat vind je mooi en waar voel jij je prettig bij?

Helaas wordt de keuze vaak ook beïnvloed door de rijkdom van anderen. Mensen willen dan hetzelfde sieraad als hun buurvrouw om te laten zien dat ze het goed hebben. Dat is zo zonde. Daardoor kies je niet iets wat echt bij je past.”

 

Waar moet je op letten als je zakelijke sieraden gaat kopen?

”Als eerste is het belangrijk om de tijd te nemen. Mensen willen soms even snel iets kopen en dat is niet slim. Hoe druk je het ook hebt, neem de tijd wanneer je een sieraad koopt. Het pássen van sieraden is héél belangrijk omdat je minder regelmatig sieraden koopt dan kleding. Bij het kopen van kleding weet je meestal al wat je wél en niét staat, maar voor sieraden is dat minder het geval. Het zou zonde zijn als je door alle haast een miskoop doet.

Als je bepaalde kleuren of prints moet dragen op het werk dan raad ik aan om deze ook aan te trekken wanneer je een sieraad gaat kopen. Vaak hebben mensen een bepaald beeld in hun hoofd over een sieraad dat ze willen dragen, maar het kan er heel anders uitzien wanneer je het aan hebt. En laat je dan goed adviseren. Een sieraad moet wel iets toevoegen aan het totale plaatje.”

 

Wat raden jullie absoluut af?

”We zien wel eens vrouwen in de winkel die al vanaf hun tienertijd dezelfde ketting of ring dragen. Heel vaak hebben ze hier een emotionele band mee, omdat ze die bijvoorbeeld voor hun achttiende verjaardag hebben gekregen.

Nu ze ouder zijn geworden vallen deze vaak fijne, kleine en tere sieraden helemaal weg. Dat is zo jammer! Er wordt dan vastgehouden aan dat ene sieraad omdat ze dat al zo lang hebben. Je kunt in dit geval beter kiezen voor iets anders dat beter bij je past.”

 

Wat is het grootste misverstand dat er bestaat over sieraden?

”Vaak denken mensen dat door een edelsmid gemaakte sieraden véél duurder zijn dan sieraden die ze bij de juwelier zien. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Voor vrijwel ieder budget hebben wij sieraden.

Ken je bijvoorbeeld de creolen met hangers die door veel merken worden verkocht? Je kunt de creolen dan combineren met verschillende hangers en op die manier je eigen stijl bepalen. Bij de juwelier zijn deze creolen vaak hol van binnen en heb je een beperkte keuze qua hangers. Dit type oorbellen maken wij ook. Vanaf €150 heb je al een set massieve zilveren creolen en 2 paar hangers. Je kunt ze op verschillende manieren dragen en afwisselen. Eigenlijk koop je 3 paar oorbellen in één. Bij ons kun je aangeven welke kleuren je mooi vindt en maken wij ze speciaal voor jou.

Een ander misverstand is dat je goud en zilver niet kunt combineren. Hoe komen mensen daar nu bij? Waarom zou je geen zilveren oorbellen en gouden ringen kunnen dragen? Deze combinatie kan juist heel leuk zijn. Wij hebben ook prachtige voorbeelden waarin goud én zilver gecombineerd zijn in één sieraad.”

 

Kortom: trek je werkkleding aan als je sieraden gaat kopen, laat je adviseren, neem de tijd en blijf vooral jezelf.

 

Groetjes,

Aileen

 

5 reacties

  1. Ik moet bepaalde kleuren of prints op het werk dragen, dus je advies om deze ook aan te trekken wanneer ik een sieraad gaat kopen spreekt me aan! Ik wil oorbellen kopen omdat ik jarig ben, maar ik moet rekening met mijn kleding houden want ik werk als stewardess. Bedankt voor het advies!

  2. Wij kopen gouden sieraden, omdat wij het eigenlijk zien als een investering in jezelf. Ik heb daarom tal van gouden armbanden, gouden kettingen en ringen. Het liefst 24 karaat goud.

  3. Wat schrijf je ontzettend fijn! Daarnaast is het een interessant artikel, ook ik ben in de veronderstelling dat sieraden bij de juwelier duurder zijn. Juist om die reden bezoek ik niet zo snel een juwelier. Ik denk dat ik nu toch eerder geneigd zou zijn naar de juwelier te gaan voor een mooie armband of leuk paar oorbellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge