Zo kun je een stofjas als zakelijke jurk dragen

De stofjas is een kledingstuk dat al vele jaren bij verschillende beroepen wordt gedragen. De voornaamste functie van deze lange jas is dat het jou moet beschermen tijdens vies werk. Hij wordt veelal gedragen door magazijn beheerders, laboratoria, conciërges en technici. Maar toen ik laatst zelf een stofjas aantrok, kwam ik ineens op het idee om deze als jurk te dragen. Het model leent zich er namelijk perfect voor. Ik ging de uitdaging met mijzelf aan en besloot om een week lang een stofjas als jurk op kantoor te dragen. Vanzelfsprekend in combinatie met verschillende kledingstukken, schoenen en accessoires.

Zo kun je een stofjas als zakelijke jurk dragen

Zo kun je een stofjas als zakelijke jurk dragen

Voor dit experiment heb ik twee verschillende stofjassen gedragen. Qua model waren ze hetzelfde, maar de kleuren waren verschillend. De ene kleur heet flessengroen en de ander marine, een donker blauwe kleur. De stofjassen waren van HAVEP Workwear (verkoopprijs: €xxx) en eigenlijk gemaakt voor heren. Daardoor was het lastig om de juiste maat te bepalen, aangezien het geen getailleerd model was. Uiteindelijk koos ik voor maat 50.

Dag 1

Zo kun je een stofjas als zakelijke jurk dragen

Eén van de eerste zaken waar ik meteen tegenaan liep was het feit dat de jas aan de onderkant redelijk open viel. Daardoor was het handig om hem te dragen met een onderrok. Op die manier hoefde ik niet bang te zijn dat mensen mijn ondergoed zagen tijdens het lopen of zitten.

Het tweede wat mij opviel was het feit dat de mouwen best ruim vallen. Deze pasvorm herkende ik van de overhemden die ik wel eens draag, want deze zijn ook gemaakt voor heren. Net zoals bij de overhemden koos ik er ook bij de stofjas voor om de mouwen op te rollen. Op die manier ziet het geheel er een stuk vlotter uit en creëer je meteen een pofmouw-effect.

Dag 2

Zo kun je een stofjas als zakelijke jurk dragen

Om hem nog meer te laten lijken op een ‘gewone’ jurk besloot ik op dag twee om er een tailleriem bij te dragen. Zo viel het stoffen ceintuur dat aan de jas vast zat ook niet meer op. Deze zat namelijk onder mijn zwarte, leren riem. Onder de jas droeg ik naast een zwarte onderrok een blouse met gouden knopen om het geheel een extra nette uitstraling te geven.

Dag 3

Zo kun je een stofjas als zakelijke jurk dragen

Op dag drie was het tijd voor de blauwe variant. En meteen ook hét moment om er een gekleurd element aan toe te voegen. Ik koos voor een paarse stropdas en verwisselde mijn basic, zwarte onderrok voor een tule variant. Het tule liet ik terugkomen in het zwarte shirt dat ik onder de das droeg. Om de onderrok nog wat extra te accentueren droeg ik er een dunne panty van 20 denier onder.

Dag 4

Zo kun je een stofjas als zakelijke jurk dragen

Van nature valt de stofjas qua hals vrij laag. Op dag vier vond ik het wel leuk om hem eens wat hoger te laten sluiten. Met een veiligheidsspeld maakte ik hem ten hoogte van mijn borsten vast. Om de hals wat extra te accentueren droeg ik er een witte blouse onder, waarvan ik de kraag over mijn stofjas heen liet vallen. Om het geheel er wat vlotter uit te laten zien besloot ik om er een zwarte riem met gouden details in de taille bij te dragen.

Dag 5

Zo kun je een stofjas als zakelijke jurk dragen

Op de laatste dag koos ik weer voor de groene stofjas, die ik inmiddels had gewassen. Ik droeg er een iets vollere, grijze onderrok bij. De kleur van deze rok liet ik terugkomen in de semi transparante blouse. Daardoor scheen mijn beha er wel een klein beetje doorheen, iets wat ik normaal nooit zo zou dragen. Maar stiekem vond ik het eigenlijk wel leuk staan. Net zoals op de dag ervoor liet ik ook nu weer de kraag over de jas heen vallen.

Conclusie

Ik vond het een enorm leuk experiment om te doen. Nu krijg ik vaker de vraag of ik dit soort kleding alleen voor de foto aantrek. Maar nee, ik draag deze kleding écht wanneer ik aan het werk ben. Zo heb ik de derde outfit bijvoorbeeld ook gedragen tijdens een bezoek dat ik aan een bedrijf bracht voor een adviesgesprek. Dat vind ik ook erg leuk, want zo ontvang ik ook reacties vanuit mijn omgeving. En eigenlijk was iedereen wel enthousiast over mijn experiment.

Mocht je zelf een gekleurde stofjas hebben liggen, dan raad ik je ook zeker aan om deze eens te dragen als jurk. Houd er wel rekening mee dat hij niet erg afkleed. Wanneer je er graag slanker uit wilt zien, dan kun je beter een ander kledingstuk dragen. Maar ben je creatief en vind je het leuk om wat anders te dragen, dan is dit zeker een leuk experiment om zelf ook eens te proberen.

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt. En zou jij een stofjas als jurk durven dragen?

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met HAVEP Workwear. De stofjassen uit dit artikel heb ik voor dit experiment gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Wat leuk en gewaagd!
    Afegelopen weekend was ik in Amsterdam en zag een man op leeftijd in een oud marine keteljasje lopen als Jack. Helaas geen foto gemaakt maar zag er ook erg goed uit.

  2. Wat leuk en gewaagd!
    Afgelopen weekend was ik in Amsterdam en zag een man op leeftijd in een oud marine keteljasje lopen als Jack. Helaas geen foto gemaakt maar zag er ook erg goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge