Zo lang doen wij over het uitzoeken van werkkleding

Want to read in English? Click here.

Iedereen die zelf mag kiezen wat hij of zij draagt op het werk, die zal het wel herkennen. Het moment dat je in de ochtend twijfelend voor de kast staat. Hoeveel tijd neemt dit nu in beslag? Hoe lang doen wij over het uitzoeken van onze werkkleding? Dit is onderzocht…

 

Zo lang doen wij over het uitzoeken van werkkleding

Foto: Pixabay

Leeftijd speelt belangrijke rol

Robert Half, een bureau dat zich richt op arbeidsbemiddeling, stelde in 2018 ruim 1600 Amerikaanse respondenten vragen over kleding op het werk. Eén van deze vragen was hoeveel tijd men besteedt aan het uitzoeken van kleding voor het werk. Daaruit is gebleken dat dit afhangt van zowel het geslacht als de leeftijd van de persoon.

Respondenten tussen de 18 en 34 jaar oud besteden met gemiddeld 13 minuten de meeste tijd aan het uitzoeken van hun kleding in de ochtend. In de leeftijd 35 tot en met 54 jaar doet men er gemiddeld 10 minuten over. Zodra men 55 jaar of ouder is, dan is het aantal minuten teruggelopen tot slechts 7.

Deze cijfers kan ik heel goed begrijpen. Hoe ouder je wordt, hoe beter je kunt inschatten wat je het beste kunt dragen. Maar nog belangrijker, hoe beter je jezelf kent. Je weet wat jouw stijl is en wat je wel en niet mooi vindt staan bij jezelf.

Mannen versus vrouwen

Wat ik het meest opvallend vind aan dit onderzoek is het onderscheid tussen vrouwen en mannen. Over het algemeen besteden de vrouwen 9 minuten aan het uitzoeken van hun kleding, terwijl de mannen daar met 12 minuten een stukje langer over doen.

Een bijzondere uitkomst die ik niet had verwacht. Het stereotype van vrouwen en kleding is dat ze er vaak over twijfelen. Dat ze niet weten wat ze aan moeten doen, ondanks dat er genoeg in hun kast hangt. Zou dit een misverstand zijn?

 

Anders omgaan met kleding

Helaas hebben de onderzoekers niet gevraagd waarom men relatief kort of juist wat langer doet over het uitzoeken van kleding. Ik denk dat het te maken heeft met het verschil tussen de manier waarop de hersenen van beide seksen werken. Vrouwen zijn vaak in hun hoofd met verschillende dingen tegelijk bezig, terwijl mannen zich over het algemeen op één ding tegelijk focussen. Let op: over het algemeen hé. Vanzelfsprekend zijn er uitzonderingen.

Met deze gedachte in het achterhoofd denk ik dat vrouwen waarschijnlijk al met de kleding bezig zijn voordat ze daadwerkelijk voor hun kast staan. Wanneer ik een belangrijke afspraak heb, dan sta ik bijvoorbeeld onder de douche na te denken over wat ik aan zal doen. Soms doe ik dit zelfs een dag van te voren. Ik ken ook genoeg vrouwen die hun kleding in de avond alvast klaarleggen.

Aan de andere kant heb ik gemerkt dat mannen vaak de beslissing nemen als ze eenmaal voor de kast staan. Wanneer ik samen met mijn man ergens heen ga, dan vraag ik wel eens wat hij aan gaat doen. Eigenlijk heeft hij daar nooit van te voren over nagedacht. Zelfs toen één van zijn beste vrienden ging trouwen, dacht hij daar niet eens over na. Hij moest een koningsblauwe das dragen, dat stond op de uitnodiging. Dat was dan ook het enige waar hij van te voren mee bezig was .

Maar goed, dit is mijn persoonlijke idee. Waarom denk jij dat mannen gemiddeld langer doen over het uitzoeken van hun kleding in de ochtend dan vrouwen? 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Al sik het goed lees dan zou het zo kunnen zijn dat mannen vaak juist niet van te voren nadenken over wat ze aan gaan doen. Dat gaan ze pas doen wanneer ze voor hun kast staan. Nu ken ik ook vrouwen die er langer dan 15 minuten over doen omdat ze er ook niet over nagedacht hebben.

  2. Ik kan me voorstellen dat de outfit van een man soms ingewikkelder is? Als een vrouw een jurk uitkiest, is ze met een kledingstuk (oke, en een panty) klaar. Een man die misschien wat onwenniger is in het uitkiezen van kleding, doet dan langer over een uitgebreidere combinatie.
    Audrey onlangs geplaatst…Het vrijwilligerswerk van SproetMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge